Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Tacksägelsedagen
Öjeby kyrka
12 oktober 2014
Tema: Lovsång
Text: Kol 3:16-17


Detta är en tredjedel av en annorlunda predikan i samband med Öjebymässan. Predikan leds av Lars Dahlbäck och den är indelad i tre delar utifrån dagens episteltext, varav detta är den första delen.

 

Predikan

Låt Kristi ord bo hos er i hela sin rikedom och med all sin vishet

Det här handlar om Bibeln, om Kristi ord, om Guds ord till oss. I denna bok, i Bibeln, finns det samlat så mycket rikedom, så mycket vishet att vi anar nog bara en bråkdel. Förhoppningsvis känner vi till det viktigaste, typ ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv” (Joh 3:16). Det här är kärnan, det allra viktigaste, men det finns mer, så mycket mer!

Jag tror nämligen att vi samtidigt, för att kunna förstå det fullt ut, behöver hela sammanhanget, allt från skapelsen och syndafallet i 1 Mosebok till den slutgiltiga frälsningen och den eviga glädjen i himlen som beskrivs i Uppenbarelseboken. Och allt däremellan. Det är ord av liv, hela vägen. Berättelsen om en Guds handlande med sitt folk, med dig och mig.

Vi lyfter ofta fram bara guldkornen i bibeln. Det är ju bra så, men det är bara en del av rikedomen. Det finns mer, det finns annan rikedom. Det handlar om gömda rikedomar, gömda och glömda, bortglömda.

Gud säger genom profeten Jesaja: ”Jag ger dig skatter, dolda i mörkret, gömda rikedomar, för att du skall inse att jag är Herren, att han som gett dig ditt namn är Israels Gud.” (Jes 45:3)

Jag tror att det här bland annat gäller Guds djupa vilja att verkligen vara en aktiv del i våra liv idag, varje dag och varje stund och om Guds kraft och förmåga att gripa in i våra liv på alla plan. Det handlar även om vägledning och förmaningar, även om sånt kan vara svårt att höra, hårt att läsa, särskilt om vi vill gå vår egen väg, vilket vi alltför ofta vill.

Jag tror nämligen att det finns en risk att vi i alltför hög grad glömmer bort eller medvetet plockar bort sånt som vi inte förstår eller accepterar i Bibeln och då riskerar vi att kasta ut barnet med badvattnet. Vi riskerar att bara få några vackra ord, ett allmänt feelgoodbudskap som vi visserligen mår bra av, men det kan vara bedrägligt och kortsiktigt, eftersom ordet aldrig riktigt får gripa tag i oss i hela sin rikedom och vishet. Risken finns att det inte blir så intressant i längden, att det inte blir någon utmaning, inget alternativ, inget liv, utan vi vaggas till sömns av ett urvattnat budskap.

Nej, vi behöver ett rakt budskap, från Guds hjärta, som leder oss till omvändelse och frälsning, som leder oss till en levande tro på Jesus. För det är som Paulus skriver i Romarbrevet: ”Så bygger tron på förkunnelsen och förkunnelsen på Kristi ord” (Rom 10:17)

Kristi ord får bo hos oss, bo i oss, och fylla varje vrå i huset med hela rikedomen, visheten, nåden och kraften. Det handlar om både våra hjärtan och hela det sammanhang där vi befinner oss, som enskilda och som församling.

Vi har en kallelse att gå vidare på äventyr tillsammans med Herren. Han säger ju genom profeten Jeremia: ”Ropa till mig och jag skall svara dig och låta dig höra om stora ting, hemligheter du inte känner”. (Jer 33:3)

Om vi ger Gud det utrymmet, om vi låter Kristi ord bo hos oss i hela sin rikedom och med all sin vishet, så är jag övertygad om att vi med den Helige Andes hjälp kommer att få upptäcka de gömda och bortglömda skatter och verkligen förstå hur mycket större Guds omsorg är, hur mycket djupare hans kärlek är, hur mycket vidare hans förlåtelse är, hur mycket bredare hans famn är – hur mycket mer än vi nånsin anat.

Då tror jag att vi bara kan spärra upp ögonen och utbrista ”Waaaaoooow”.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016