Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Skärtorsdagen
Backens kyrka
18 april 2019
Tema: Det nya förbundet
Text: Joh 13:1-17


Jesus samlar sina lärjungar kring sig och de ska fira påskmåltiden tillsammans, den måltid som Israels folk har firat ända sen uttåget ur Egypten.

Då gör Jesus det oväntade. Han tar av sig manteln och binder en handduk kring sig. Sen häller han vatten i tvättfatet och faller på knä framför lärjungarna och börjar tvätta deras fötter. Helt oväntat! Varför gör Jesus så? Inte undra på att Petrus reagerar: - Ska du tvätta mina fötter?

Det är ju tjänarens uppgift. Jesus var ju hedersgästen, lärjungarnas herre och mästare. Varför skulle han tvätta de övrigas fötter? - Det borde ju vara tvärtom!

- Ska du tvätta mina fötter, Jesus? Inte ska du behöva det. Du ska väl inte vara min tjänare?

- Petrus, om jag inte tvättar dig har du ingen gemenskap med mig.

- Jaha, är det så det ligger till, även om jag inte riktigt förstår varför så vill jag inte hamna utanför din gemenskap, Jesus. Så tvätta hela mig. Helt och hållet. Så mycket vill jag vara hos dig, i din gemenskap.

Men Jesus svarar: Den som har badat behöver bara få fötterna tvättade, i övrigt är han ren. Så fortsätter Jesus att tvätta lärjungarnas fötter, även Petrus, som en lågt stående tjänare skulle ha gjort.

Det är en märklig berättelse, men den är fantastisk. Jesus blir lärjungarnas tjänare och Jesus är vår tjänare. Han vill idag tvätta våra fötter precis som han tvättade lärjungarnas, i ödmjukt tjänande och som en stor förebild. Vårt behov är kanske inte i första hand fötterna, utan vårt inre, men även där finns Jesus till hands för oss.

Själva badet som Jesus pratar om har vi har fått del i genom dopet. I dopet blev vi grundligt renade, befriade från arvsynden som varje människa har burit med sig sen syndafallet i tidernas begynnelse. När vi döps har vi del i Jesu död och uppståndelse. Jesus sonade alla de brott som vi har begått. Vi är tvättade rena i det blod som Jesus göt för oss, i offerlammets blod.

Men samtidigt: Tänk er att ni har varit ute och gått en hel dag. Ni kommer in och tar av er skorna. Hur känns det? Fötterna känns ömma och de är inte längre så rena. Vad är då skönare än att få stoppa sina fötter i vatten. tvätta dem och bara slappna av. Det piggar upp och efteråt känns det mycket, mycket bättre.

På samma sätt är det är de gånger vi får be med i vår bön om förlåtelse i våra gudstjänster. Vi får ta av det yttre och blotta vårt innersta för vår Herre, bekänna allt som har blivit fel sen förra gången. Jesus tar då våra fötter, våra själar, stoppar ned i tvättfatet och han tvättar oss rena igen, fräschar upp oss, ger oss kraften tillbaka i förlåtelsens ord:

- Du är förlåten, mitt barn. På samma sätt som jag har tvättat dina fötter och gett dig förlåtelse, så ska du också tjäna dina medmänniskor.

Förlåt dem på samma sätt som jag har förlåtit dig.

Hjälp dem på samma sätt som jag har hjälpt dig.

Tjäna dem på samma sätt som jag har tjänat dig.

Glöm inte: Du är förlåten mitt barn!

 

Tänk vilken känsla! Och den möjligheten har vi även ikväll.

Sen är vi förberedda för den största av festmåltider. Vi får var och en vara med om den måltid som Jesus instiftade samma kväll. Han säger att den som äter mitt bröd och dricker mitt vin ska jag bevara till evigt liv. Det spelar ingen roll vem du är, hur din bakgrund är. Du är välkommen som du är.

  • Judas som förrådde mig fick vara med.

  • Petrus som förnekade mig fick vara med.

  • Tomas som tvivlade fick vara med.

Du får vara med, som du är, för du är mitt älskade barn. Tag och ät. Tag och drick. Jag gick i döden för din skull och jag uppstod för din skull, för att du skulle få liv, överflödande liv. Här vid nattvardsbordet flödar livet och när du tar emot brödet och vinet tar du emot mig – och jag lovar att bevara dig till evigt liv. Något bättre har jag inte att erbjuda.

Vi får ikväll åter fira Herrens heliga nattvard och Jesus själv är hos oss, nu, precis som då, som vår tjänare. Han går nu runt med sitt tvättfat, böjer knä vid dig och låt oss därför stämma in i vår bön om förlåtelse och därigenom låta Jesus tvätta våra fötter och vårt inre i kväll.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2019