Förrådet:

[Aktionsgruppen Håll Smöret Slätt]

[Att bli 30]

[Att bli 40]

[Att bli 50]

[Att va' singel]

[Dikter]

[En dag i Ivar Hanärsåvis liv]

[En livs-berättelse på "Melodi-festivaliska"]

[Ny församlings-strategi?]

[Familjen Elström]

[Nyheter från GT]

[Joke Light]

[Julpotpurri]

[Lågbudgetskämt]

[Tabellen]

[Signerat]

[Vårtalet 1997]

 

A t t   v a '   s i n g e l

Många av Sveriges hushåll består idag av människor som lever ensamma, s k singlar. De allra flesta människorna kommer under någon period av sitt liv att pröva denna levnadsform, frivilligt eller ofrivilligt. Även om jag själv har lämnat singellivet för ett liv med Henne, så bär jag med mig många erfarenheter från singellivet som jag skulle vilja dela med mig av.

Det är ju så att detta att va' singel är inte bara att lägga sig till med små egenheter, t ex att smacka när man äter (hur ska man annars veta att det är gott?), prata högt för sig själv och att hela tiden hålla smöret slätt i smörasken. Nej, att va' singel är så mycket mer, fullt av både sorg och glädje. Jag tänkte därför, utifrån min horisont, dela med mig lite av mina egna erfarenheter, eftersom jag själv är en rutinerad singel. Håll till godo!

[Städningen] [Ensamheten] [Ekonomin] [Telefonen]
[Maten] [Bjudningen] [Sömnen] [Blommorna]
[Strykningen] [Brudarna] [Uppmuntran]
[Veckans Singellista]


Städningen     

Det här med städning är ett nödvändigt ont. Att va' singel innebär att man måste städa allt själv och det är särskilt besvärligt när man som jag, på den tiden, bodde i ett litet enkelt kryp-in på 234 kvadrat. (Jag vet fortfarande inte om det var åtta eller nio rum i prästgården). Att städa är väl inte det man längtar mest efter på sina lediga dagar - livet är ju för kort för att levas dammfritt - därför är det lätt att man låter saker ligga längre än nödvändigt. Reklam, kläder, tidningar och disk ligger utspritt lite varstans och det blir definitivt inte mindre av sig själv.

Ibland kan det ta lång tid mellan gångerna som nån hälsar på och då är det ännu lättare att man slår sig till ro och tänker att det inte löns att städa. Tyvärr är en av livets lagar att när man har det som mest ostädat då kommer det nån och ringer på dörren. Då suckar man, får man en släng av panik, smyger till dörren, tittar ut genom dörrkiken, öppnar dörren försiktigt och ursäktar sig med en lätt rodnad om kinderna att ”tyvärr är det lite ostädat...”. Skäms man riktigt mycket hittar man på nån så kallad vit lögn att jag just är på väg bort så de får komma tillbaka en annan dag.

Värre är det när nån moster eller liknande ringer via mobiltelefon och säger att hon kommer förbi om tio minuter. Vad gör man då? Jag har utarbetat några enkla knep att ta till: Det viktigaste är att klara av det som ligger i det absoluta blickfånget. Den obäddade sängen är faktiskt en parentes i sammanhanget, eftersom det håller på att vara en accepterad slarvighet. Börja med att öppna ett fönster för att vädra och ta sen snabbt hand om köket. Stapla de odiskade tallrikarna, lägg ner besticken i en och samma bunke och ställ ner allt i diskhon på så liten yta som möjligt. Torka sen köksbordet och bänkarna snabbt. Glöm inte att stänga skåpluckorna. Ta sen hand om tidningarna och alla papper. Samma regel gäller här: Lägg ihop allt på så liten yta som möjligt. Det gör mindre om själva stapeln blir hög. Om det börjar likna lutande tornet i Pisa kan det vara bra med två högar. Vi vill ju inte att tornet ska rasa vid fel tillfälle, eller hur? De utspridda kläderna knövlar du snabbt ihop och i brist på annat kan du kasta dessa längst under sängen.

Nu återstår bara två minuter och du förstår att moster inte kan vara långt borta. ”Skönt, då hann jag” utbrister du med en suck av lättnad. Men då kommer du plötsligt ihåg dina husdjur - dammråttorna - och börjar hyperventilera. Men ta det lugnt! Som du säkert redan vet samlas dessa helst i hörnen och längst kanterna av rummen. Ta därför bort de synliga tussarna med handen och hoppas på att din moster har dåligt tvättade glasögon. Klistra på ett äkta leende och du är någorlunda beredd att ta emot gästerna.

Om du verkligen skulle vilja imponera på gästerna kan du faktiskt göra så här: Blanda till en skvätt såpvatten och torka golvet just innanför dörren- gärna till varje rum. Den fräscha lukt som då möter gästerna får dem garanterat att utbrista: "Mmm, vad gott det luktar. Det känns verkligen att du har skurat ordentligt!" -" Visst visst", säger du och ler. De kommer aldrig att granska resultatet. Luktsinnet är starkare än synen.

 

Ensamheten     

Att leva ensam betyder inte alltid ett problem. Jag tror att varje människa har ett visst behov av ensamhet. Man behöver tid för sig själv och sina tankar. Det är skönt att få bestämma själv och göra som man vill. Att va' singel kan också bli ett lyft för sällskapslivet. Gänget behöver alltid nånstans att ta vägen. Te och knäckebröd är inte helt fel när man inte är bortskämd. Det viktiga är att ha nånstans att vara. En egen lya kan därför vara en hit för populariteten!

Det som kan vara svårast är helgerna när man inbillar sig att nu har alla andra jätteroligt och det är bara jag som sitter ensam. Då hjälper det inte med välvilliga tips, typ: ”Ensam? Håll dig själv i handen!”. Nej, den påtvingade ensamheten kan vara väldigt jobbig. Enmanspictionary är inte det enda som är svårt. Det finns ingen att bli tröstad av, ingen att krama om, ingen att prata med. Då skulle man verkligen behöva ett surr-ogat. Det intressanta är att det antagligen sitter många människor i samma situation, med samma längtan och behov. De sitter också vid telefonen och väntar att nån ska ringa. Du kanske borde ta lite egna initiativ, ringa upp nån du känner och höra om ni ska hitta på nåt tillsammans! Den som inte tippar kommer aldrig att vinna några pengar heller. Även om du tvingas vara ensam ibland får du komma ihåg att Jesus alltid är med dig och den relation bör vi också vårda i högre grad än vi gör.

 

Ekonomin     

Den ekonomiska sidan kan vara rätt kämpig för en singel. Det är nämligen bara du själv som kan bidra till hushållskassan. Hyran, maten, och allt annat måste du betala själv. Men å andra sidan är det bara en person som köper det som är onödigt. Unna dig saker. Du har inget ut av att vara snål mot dig själv. Livet är kort och ska levas. Vid livets slut är det ändå inte pengarna som räknas. Pengar är till för att de ska rulla. Passa på att njuta: odla dina intressen (behöver inte bara handla om att odla grönsaker), gå på hockey och bio, ta ett fika på stan, köp CD:n du längtar efter, prenumerera på Larson!, eller liknande!

Tyvärr finns det ju gränser. Om du har för lite pengar att röra dig med så råder jag dig att snåla och gneta. Det finns alltid onödiga saker, t ex plastkassar. Tänk dig att du handlar två gånger per vecka och tar en kasse varje gång. Varje kasse kostar en krona. Det innebär att du kan spara två kronor i veckan, åtta kronor i månaden och hela nittiosex kronor per år. Det är inte så dåligt!

 

Telefonen     

Telefonen är ett måste som singel. Utan den skulle du vara strandsatt på en öde ö. Ofta är det bara mamma som hör av sig, men tänk om Lisa på snabbköpet skulle ringa just ikväll och fråga om du vill följa med på bio. Telefonen innebär en extrakostnad, men om man ringer på de lågtaxerade tiderna så håller man räkningen på rätt nivå.

Ett problem med telefonen är att den enbart ringer när man sitter på dass. Även singlar måste dit - jo, det är säkert! Men varför ringer telefonen just när man är på dass? Har det nåt med kabel att göra? Jag vet inte... Eftersom det bara är jag som finns i huset är det bara jag som kan svara. Därför måste man snabbt dra på sig brallorna och pallra sig iväg och svara. Tur att det inte finns bildtelefoner än. Strunta i att svara? Det kunde ju vara Lisa på snabbköpet!

 

Maten     

Maten är nödvändig. Även när man är singel. Det är inte lätt såvida man inte heter Vögeli i efternamn och det gör man ju inte. Det är inte lätt att variera kosten. Makaroner och korv, korv och makaroner. Men spelar det nån roll vilken sorts föda det blir egentligen? Det viktiga är väl att man blir mätt?! Den riktiga basfödan är ju annars ketchup. Jag minns när jag bodde på ett elevhem under utbildningen. Då brukade jag och en kompis laga och äta lunch samtidigt och den ständiga frågan var: ”Jaha, vad ska du äta till ketchupen idag då?”.

Lite variation på maten skulle vara bra ibland faktiskt, men då saknar man kunnandet och den rätta inspirationen för att kunna lyckas. Använda kokbok? Njae, de bara krånglar till saker. Jag fick faktiskt en kokbok avsedd för mikrovågsugnar i julklapp. Problemet är att jag inte ens har nån mikro. Det enda jag riktigt behärskar är att koka vatten. Vill ni veta hur man gör? Det är bara att spola upp lite vatten i en kastrull och ställa det på en platta. Ja, man måste slå på plattan också förstås. Vill man inte ha det så varmt kan man koka det på 4:an. En knep har jag dock lärt mig: Vattnet blir godare om det är högerkokat, dvs med skaftet vänt mot höger.

 

Bjudningen    

Rubriken "bjudningen" ska inte uttalas "bjud ingen" - för det är självklart att du måste bjuda på middag nån gång, både släkt och vänner. Om du saknar fantasi och kunnande är det bra att ha några standards att välja mellan, sånt som du har gjort förr och vet hur det ska tillagas för att det ska bli gott och uppskattat. Så länge som det smakar gott kan du gärna ta det som du bjöd gästerna på förra gången. Äldre gäster blir imponerade bara att det är du som har tillrett måltiden (gäller särskilt om du är kille).

Ett annat hett tips kan vara att gå en matlagningskurs. Det är roligt, det är gott och du har den dagens middag räddad. Chansen är dessutom stor att det finns någon intressant person närvarande som mer än gärna vill bli din middagsgäst nästa lördag.

 

Sömnen     

Sömnbristen är en fallgrop för den som är singel. Det finns inte nån som tjatar att man borde gå och sova. Därför sitter man gärna uppe, även om man inte gör nåt vettigare än att titta på TV. Ingenting är ointressant när man normalt sett borde gå och sova. Till och med programmet om den ekonomiska situationen i Bhutan kan te sig oerhört givande. Men går man inte och lägger sig i tid så kommer man inte heller upp i tid.

Att försova sig är inte helt ovanligt. Det är lätt att ignorera väckarklockan och det finns ingen som tjatar nu heller. Om det skulle vara så att man inte ens skulle ha nåt jobb eller skola att gå till, så är det lätt att ligga halva dagen och kvickna till lagom när det är dags att gå och sova igen. Nej, det är inte konstigt att man är så trött: skriva på dagen och sudda på natten.

 

Blommorna    

Blommor är bra på flera sätt. De är givetvis en prydnad, men även en samtalspartner. Det sägs ju vara bra att prata med sina växter och då kan du ju lösa ditt pratbehov. Förslagsvis kan du inleda samtalet med: "Värst vad du ser vissen ut idag. Hur är det?". Tyvärr kan du inte räkna med att få några svar.

Det kan vara frestande att skaffa plast- och sidenblommor för att slippa sköta om dem, men det är väl inte speciellt kul, egentligen? Ingen tycker det. Självklart ska de vara äkta. Men att sköta om blommor kräver dock en del från din sida. Det är en fördel om fingrarna skiftar i nån grön nyans. Om så inte skulle vara fallet kan du ändå hjälpligt hålla igång en djungelliknande uppsättning av växter.

Ett tips för att göra blomskötseln lite roligare är att driva upp egna blommor, eftersom de känns viktigare än de fullvuxna. Det viktigaste är ändå att du skaffar ett antal grönsaker som är lättskötta, annars är det bortkastat. Se till att redan från början visa dem vem det är som bestämmer. Mitt mål har alltid varit att en blomma ska klara ett par veckor utan vatten, ja, gärna hela semestern. Men för att kunna uppnå detta måla måste blommorna tämjas. Skäm inte bort dem. Det är ju bara så att de som vissnar och dör för fort pallar helt enkelt inte för trycket och är ändå inget att ha - tråkigt men sant.

Det sägs vara viktigt att ge blommorna lite växtnäring regelbundet. Personligen tycker jag inte det är så smart, eftersom de finaste blommorna som man haft lätt då skenar iväg och växer och blir otroligt expansiva, fula, spretiga och... ja, fula! Visst är det kul om växterna grönskar, men inte in absurdum!

Risken är väl uppenbar att du får lite gliringar för växternas utseende, men det kan du lätt skämta bort. Det är väl självklart att det är roligare att inte alla bladen är gröna. Lite variation med gult och brunt skadar väl inte?

 

Strykningen    

Detta är ett av de största gisslen som finns. Bara tanken på en ostruken skjorta kan göra att en gå-bort-kväll får stryka på foten (men gör inte det, eftersom ett strykjärn bränns). Det känns frestande att påstå att "ostruket är bäst", men ibland måste man ändå göra sitt bästa. Ett bra tips kan vara att ha en tröja, väst eller liknande utanpå skjortan och då endast stryka de delar på skjortan som är synliga. På så sätt sparar du lite tid.

 

Brudarna     

Här kommer vi in på det som är det absolut största hotet mot singellivet, nämligen tanken att en dag finna nån som är ämnad att förgylla mitt liv. När det nu gäller det andra könet, i mitt fall tjejerna, brudarna, kvinnorna, damerna, chicksen, eller vad man nu behagar att kalla dem, är det en utmaning för en som är singel. Som singel är det lätt att bli bekväm och lite kräsen. Man tycker att man klarar sig rätt bra utan, men i längden är nog tvåsamheten lite mer lockande. Ett ord på vägen: ”Den late får inte upp något villebråd” (Ord 12:27a).

Ofta sätter man målet för högt. Man tänker att endast det bästa är gott nog. Det är lätt att Lisa på snabbköpet blir målet för ditt hjärtas längtan. Ständigt leende och trevlig. Men egentligen är hon alltför ouppnåelig. En söt och attraktiv kassörska är märkligt nog oftast ihop med en stor, bufflig, aggressiv, otvättad tölp. Glöm henne, hon har betalt för att le. Men vem vet, Lisa kan vara ett undantag och under har skett förr...

De flesta människor har dåligt självförtroende: ”Ingen vill ha mig, jag är för ful, osv”. Ofta inbillar man sig att man är fulare och ointressantare än man i verkligheten är. Och även om man mot förmodan verkligen skulle vara så vederstygglig så kan man trösta sig med en sak: ”Fulheten har en fördel jämfört med skönheten. Fulheten består”. Nej, det handlar mer om att plocka fram den inre skönheten: vara sig själv, bjuda på sig själv och göra sitt bästa för att vinna damen i ens hjärta. Ansträng dig lite: varför nöja sig med att vara snygg när man kan vara helt underbar? Tänk på att du faktiskt inte har nånting att förlora. Damen i fråga kan inte bli annat än smickrad, även om känslorna inte är ömsesidiga. Dessutom kommer ditt eget självförtroende automatiskt att växa: ”Jag vågade faktiskt!” Då kanske det blir bättre resultat nästa gång.

Inom kyrkan kan det vara svårt att hitta naturliga mötesplatser, även om varje gudstjänst är ett möte. När man ska göra nåt sker det oftast i grupp och då är det svårt att bryta mönstret, ta mod till sig och sätta in den berömda stöten. Att sätta in stöten handlar i detta fall inte om biljard. En biljard brudar kan man inte heller påstå att det finns, men några tänkbara finns alltid, ofta närmare än man tror. Håll därför ögonen öppna, våga bryta mönstret, men kom ihåg att det är ingen panik. Du överlever även utan partner. Vanlig slit-och-släng-raggning är inte att rekommendera. Vi har tillräckligt många vandringspokaler och slåttermaskiner. En livskamrat är något annat än bara en utfyllnad i singellivet. God jaktlycka!

 

Uppmuntran    

När du nån gång tappar modet och känner dig ledsen, ensam och övergiven, glöm aldrig bort att även om du är singel är du enastående och makalös!! Hurtfriskt? Nej, det är sanningen - var stolt över dig själv. Lev ditt liv. Don't worry - be happy!!

 

1. Lisa i snabbköpet ... en verklig hit
2. Emma .................... en fullträff
3. Therese ................. helt klart min melodi
4. Cecilia ................... välpolerad, lämplig för tryckare
5. Helena ................... veckans raket, maxiversion
6. Anna ..................... välproducerad
7. Anneli .................... heavy! vilket groove!
8. Pia ......................... skön refräng
9. Rebecka ................ full av harmoni
10. Veronica ................ rätta känslan infinner sig
11. Sofia ...................... bland de ösigaste
12. Sara ....................... ljuv musik för kräsna
13. Maria .................... slår an de rätta tonerna
14. Viktoria ................. en tårdrypande hjärtekrossare
15. Jenny ..................... småcharmigt arrangemang
16. Ulrika .................... var en hit redan för ett par år sen,
nu återutgiven
17. Carina ................... njutbar och finstämd
18. Johanna ................. visar de rätta takterna
19. Linda ..................... härlig i sitt sparsmakade arr
20. Stina ...................... mjuk och soft

 

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2018