Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Söndagen före Pingst
Gudstjänst Piteå kyrka
5 juni 2011
Tema: Hjälparen kommer
Text: Joh 16:12-15


Ja, ingen av er lär väl ha missat blåsten som varit de senaste dagarna. Hemma hos mig stormade det rejält mitt på dagen igår och en del har sett tromber som farit fram som ett Jehu (ett uttryck som för övrigt kommer från den man som Elia uppmanades att smörja till kung i dagens GT-text) och vi andra har kanske sett bilder i tidningar eller på TV av fallna träd och så vidare.

När jag satt inne i mitt radhus och såg hur mycket det blåste började jag tänka på hur olika Gud framställs i bibeln i samband med vinden. Det står i Skapelseberättelsen om hur ”en gudsvind svepte fram över vattnet” (1 Mos 1:2). Andra översättningar talar om att ”Guds Ande svävade över vattnet”. Samma hebreiska ord kan översättas med både vind och ande. Samma sak är det på grekiska.

I dagens GT-text kunde vi höra hur profeten Elia fick möta Gud. Men det var inte i den starka stormen, inte i jordskalvet, inte elden, utan i ett stilla sus (1 Kung 19:11-12). Samtidigt vet vi att på Pingstdagen, när den helige Ande utgöts över lärjungaskaran, så hördes det ett dån som av en stormvind (Apg 2:2).

Så olika kan det vara. Så olika kan den Helige Ande beskrivas och upplevas, allt från ljudet av en stilla susning till dånet av en stormvind.

Carola Häggkvist sjöng ju ”Fångad av en stormvind” i Melodifestivalen för 20 år sen. Den handlar just om detta. ”Jag är fångad av en stormvind, fast för dig. Ingenting kan hindra mig när det blåser i mitt hjärta”.

När jag då satt där hemma igår och funderade, så lade jag märke till markisen som finns ovanför fönstret på balkongen. Det är ingen vacker syn. Markisen har sannolikt suttit där sen radhuset byggdes för drygt 25 år sen. Även om den var invevad, så märks det hur hårt vädret har slitit på tyget. Regn och snö, sol och vind, har genom årens lopp gjort att det är ganska söndertrasat och måste bytas ut.

Denna trasiga markis blev faktiskt en symbol, en bild för mig, för hur en människas liv kan vara. Jag återkommer strax till det, men först vill jag påminna oss om vad Jesus säger i dagens text om den Helige Ande. Han säger att ”när han kommer, sanningens ande, skall han vägleda er med hela sanningen”.

Den här sanningen tror jag finns på åtminstone två plan, sanningen om oss själva och sanningen om Jesus.

 

”Sanningen” om oss själva
Det är tyvärr inte så ofta som den Helige Ande tillåts vara sanningens ande för dagens människor och jag tror det är förödande. (Och nu återgår vi till gårdagens stormvindar och min trasiga markis). Det finns nämligen en annan vind som blåser idag, en stark vind som inte kommer från Gud, som inte har i uppdrag att hjälpa oss som människor, utan som bara trasslar till det, som sliter sönder och bryter ner.

Det här är den falska sanningen, om man kan säga så, eller ”sanningen” inom citationstecken, den sanning som faktiskt inte stämmer, men som ändå påverkar oss så till den milda grad att den kan trasa sönder och förstöra våra liv.

Denna stormvind kan komma från andra människor, från de som medvetet eller omedvetet trycker ner oss, genom sina nedlåtande attityder, dumma kommentarer och vassa armbågar.

Denna stormvind kan komma från oss själv, där vi ser ner på oss själva och enbart ser våra svagheter, våra misslyckanden, vår synd, vår skuld och skam, våra begränsningar. Visst kan de här sakerna vara en del av sanningen, för nog känner vi ju ofta till att våra handlingar och vårt liv inte alltid är så perfekta, om vi uttrycker det så. Men det är absolut inte hela sanningen, särskilt inte om vi låter Sanningens Ande tala till oss.

Men för att verkligen kunna höra sanningen om oss själva, den sanning som sanningens Ande vill bära fram, måste han först få berätta sanningen om Jesus.

 

Sanningen om Jesus
Den Helige Ande utgöts över världen med uppdraget att förhärliga Jesus, att påminna oss om korset, om att Jesus gav sitt liv för dig och mig för att försona oss med Gud, för att upprätta relationen med Gud, för att ge oss det eviga livet som gåva, för att vi skulle kunna möta nåden att leva det liv vi var tänkta till från början.

Man skulle kunna säga att vinden från sanningens Ande vecklar ut vår vackra svenska flagga och låter den vaja i vinden, där det stolta gula korset vittnar om Jesu död och uppståndelse. Det är då vad flaggan säger till mig, så här dagen före Nationaldagen.

Den Helige Ande, sanningens Ande, är hos oss för att hjälpa oss som människor och som kristna, för att hjälpa oss att kunna se Jesus och de möjligheter som finns hos honom, både till frälsning och till läkedom här på jorden, där kropp, själ och ande kan bli helt igen. För åt Jesus ”har getts all makt i himlen och på jorden” (Matt 28:18), i smått och stort och han är hos oss, genom den Helige Ande, för att hela och försona den söndertrasade världen och våra egna liv.

 

Sanningen om oss själva
För sanningen om oss själva, för att nu återgå till den delen av predikan, är att – JA! Vi är på många sätt trasiga inombords. Men sanningens Ande vill samtidigt uppenbara för oss att vi inte är övergivna i vår brustenhet, att vi är så oändligt älskade och har oändliga möjligheter att få våra inre sår helade. Det finns förlåtelse för all synd, det finns upprättelse när vi fallit, det finns läkedom för våra inre sår, det finns vila för trötta själar, det finns kraft att bära kroppsliga och själsliga svagheter, det finns tröst i sorgen, det finns hopp om en ljusnande framtid. Kort sagt: det finns omsorg, en gudomlig omsorg för livets alla skiften.

Jag återkommer till markisen därhemma. Den är ju, som sagt, väldigt söndertrasad och i princip oanvändbar. Det var säkert därför den var invevad när jag köpte radhuset i höstas (och kanske var det för att dölja skavankerna för spekulanterna, vad vet jag). Hursomhelst tror jag att det är så vi ofta gör med vår brustenhet. Vi vevar in vår inre markis för att dölja våra svagheter för andra och för Gud. Men på det sättet kan vi ju aldrig helas.

Öppna dig för Gud, berätta för honom precis hur du känner det, tala om hur du mår. Han som känner dig och älskar dig vet redan det, men genom att öppna dig för honom, så kan han också hela dig. För en del sker det på en gång, för andra tar det lång tid och några måste vänta tills allt blir helat i himlen. Det viktigaste är att Gud är med och vill vårt bästa. Som det står hos Jesaja: ”Det knäckta strået bryter han inte av, den tynande lågan släcker han inte” (Jes 42:3)

Så får Andens vind blåsa. Den blåser vart den vill, som Jesus säger, men den vill ingen något ont. Sanningens Ande sändes till oss för att förhärliga Jesus och för att hjälpa oss. Andens vind får vädra ur en instängd lägenhet. Den får blåsa bort alla dammtussar i våra hjärtan. Den får svalka en trött människa och ge hopp om att kunna hissa segel i morgon. Lika mäktig som en stormvind kan vara, lika fridfull kan en stilla bris vara på kvällen och jag tror att vi behöver båda dimensionerna av Andens vind.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016