Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Pingstdagen
Högmässa Piteå kyrka
15
maj 2016
Tema: Den Helige Ande
Text: Apg 2:1-11


Vad var det egentligen som hände?

Det måste ha varit en underbar dag, den där pingstdagen när den Helige Ande kom. Det verkar ha varit sån glädje, sån kraft, så otroligt mäktigt.

Man kunde ju ha förväntat sig att lärjungarna skulle sörja efter att Jesus lämnat dem på Kristi Himmelsfärds dag, men de hade i stället samlats i bön inne i Jerusalem i spänd och nyfiken förväntan på att Jesus skulle sända dem den Helige Ande, som han hade lovat.

De kanske inte visste vem Anden var, men de visste att han skulle lära dem allt och påminna dem om allt som Jesus hade sagt dem (Joh 14:26). De visste, eftersom Jesus, deras uppståndne Mästare, hade sagt det.

Men vad var det egentligen som hände?

Det står att det hördes ett dån som av en stormvind. De troende kände inte vinden och såg inte vinden, men de hörde dånet som av en stormvind som fyllde huset där de satt.  De visste att det var från himlen och det var något helt annat än de hade hört tidigare. Det var också nåt som ingen annan utanför huset kunde höra.

Sen såg de hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem. Det var inte eldstungor, men nånting som liknade eld. Det var inte heller nåt som kom kollektivt över dem, utan var och en individuellt, utan undantag. 

Elden kan enligt Bibeln stå för Guds närvaro (2 Mos 3:2), Guds beskydd (Sak 2:5), eller Guds rening (1 Petr 1:7) 

När detta hände blev alla uppfyllda av den Helige Ande. De kände hans närvaro och många mäktiga saker inträffade, människor från alla världens hörn hörde just deras språk talas om allt det underbara som Jesus hade gjort. Det var den Helige Andes verk, genom vanliga, enkla, outbildade lärjungar.

Allt det här står ju berättat om i den Bibelbok som kallas Apostlagärningarna, alltså de gärningar som skedde genom apostlarna, men egentligen handlar det ju om den Helige Andes mäktiga verk. Utan den Helige Ande skulle ingenting ha kunnat ske.

Hursomhelst var den nya kristna församlingens födelse fylld av jublande, uppriktig glädje och församlingen växte snabbt.

Tänk om man hade fått vara med! Jag måste säga att jag känner mig väldigt ”pingstnödig” – jag vill ju också uppleva nåt sånt, en nytändning, när den helige Ande rör vid mitt hjärta så att budskapet blir levande och verksamt i mitt liv och i församlingen. Jag vill uppleva pingstens under igen.

Det är ju så ofta som vi i våra kristna liv stagnerar. Vi tappar den här första kärleken till Jesus. Jesus säger vid ett tillfälle: ”Om någon älskar mig, bevarar han mitt ord” (Joh 14:23). Men gör vi det? Bevarar vi hans ord? Är vi uthålliga mitt i vardagens hektiska verklighet? Tar vi oss tid? Eller försvinner kärleken, närheten till Jesus, och därmed också den brinnande tron, den bubblande glädjen?

Vi behöver på nytt pingstens under i våra egna liv och i församlingen. Vi behöver den Helige Ande som den Hjälpare och Livgivare han är. Hans uppgift är att skapa kärlek till Jesus, att hålla tron vid liv och hela tiden förklara för oss allt som Jesus gjort för oss för att rädda oss och leda oss vidare.

”Kom, Helige Ande” är en bön som många har ropat i bön och längtan. Kom, Helige Ande och tänd en levande tro! Eller som vi sjungit tidigare i gudstjänsten: ”Gjut din Ande, över varje törstig själ” eller ”Grip du mig Helige Ande, drabba mig, låga klar”

 

Jag hittade en väldigt fin berättelse:

Det var en gång en liten fisk som en dag simmade till sin mamma och sa: ”Mamma, vad är egentligen det här vattnet som jag hört talas om så mycket?” Hon svarade skrattade: ”Din dumma lilla fisk. Det är ju runt dig och i dig och ger dig liv. Om du simmar upp på land och lägger dig där en stund så kommer du att förstå vad vatten är.

En annan gång var det en liten dovhjortskalv som gick till sin mamma och frågade: ”Mamma, vad är egentligen den här luften som jag hört talas om så mycket?” Hon log och svarade: ”Din dumma lilla hjort. Luften är inuti dig och runtomkring dig. Luften ger dig liv. Om du vill veta vad luft är, stick ner ditt huvud i vattnet, så kommer du att förstå.”

Med andra ord: Den Helige Ande är totalt livsviktig för kyrkan och för oss personligen. Vi kanske inte märker av honom så mycket, men utan den Helige Ande skulle vår tro kvävas.

Men det som berättelsen framför allt vill säga är att den Helige Ande är här. Utan Anden hade vår tro varit död sen länge och kyrkportarna igenbommade. Och är Anden här kan samma saker hända idag som det gjorde då.

Den Helige Andes uppgift är inte först och främst att utföra tecken och under bland oss, även om det också inträffar, oftare än vi tror. Nej, hans huvudsakliga uppgift är just detta att ge vår tro liv, att peka på Jesus, att skapa en kärlek till honom och leda oss vidare.

När han rör vid våra hjärtan är det som en mjuk smekning, som att öppna fönstret och vädra, som att få krypa ner mellan rena lakan efter en lång dags arbete.

När den Helige Ande är verksam öppnas Bibelns ord för oss, gudstjänsten blir levande. Vi får höra ljuvliga ord, om vi tar oss tid, om vi är öppna och tar emot.

Men Anden finns även till för vår församling, för vår uppbyggelse och växande. Han vill göra oss levande och evangeliserande. Han utmanar oss att sprida budskapet vidare. Jesus är ju inte bara till för oss inom kyrkan. Han är till även för de som är utanför – och de vet inte ens om det!!

Lärjungarna förkunnade genom Anden Guds storverk på många olika språk. Här i Piteå kanske vi klarar oss på pitemålet, men dagens människor talar ändå på ett sätt ändå olika språk och det är endast den Helige Ande som kan leda oss till att tala just på det sätt som alla förstår på och blir berörda av. Det är först när en människa blir berörd, som man kan ta emot, omvända sig och lämna sitt liv till Jesus.

Här i kyrkan talas det egentligen många språk. Det är inte bara det talade ordet som kan beröra oss. Även tystnaden talar, musiken, leendet, gemenskapen, etc. När den Helige Ande är verksam i församlingen och i ditt liv, så kommer du att kunna höra just ditt språk talas, så att även du blir berörd av budskapet om Jesus och kan ta emot honom i ditt hjärta. Det är den Helige Andes uppgift.

Vårt budskap är alltid detsamma, men våra former måste förnyas och anpassas genom den Helige Andes ledning, för att alla ska få höra budskapet på sitt språk och ta emot. Men kom ihåg Herrens ord från profeten Sakarja: ”Icke genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger Herren” (Sak 4:6)

Jag behöver mer av den Helige Ande, du behöver det och vår kyrka behöver definitivt mer av den Helige Ande. Så låt oss be om det allt ivrigare!!

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016