Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Palmsöndagen
Piteå kyrka
29 mars 2015
Tema: Vägen till korset
Text: Joh 12:1-16


Dagens predikotext handlar – bland mycket annat – om olika sätt att hylla Jesus. Det är i alla fall det vi ska stanna till inför idag. Jag tror att vi kan lära oss mycket av tre av de olika huvudpersonernas inställning till Jesus.

Först av allt har vi Marta. Hon låter vardagens gärning bli en hyllning till Jesus. Precis som varje värdinna vill hon göra allt för sina gäster. Att tillaga denna måltid och passa upp blir en tjänst för henne, ett sätt att uttrycka sin kärlek till Jesus och glädje över att han vill vara just i hennes hem.

 

Sen har vi Lasaros, brodern i huset, han som Jesus hade uppväckt från de döda ett tag tidigare. Han vittnar med sitt liv om Jesus, om vad han gjort med honom. Många kom till Betania bara för att se om ryktet var sant. Lasaros kanske inte säger och gör så mycket, men han är i alla fall ett levande bevis på att Jesus verkligen kan föra en människa från död till liv, bokstavligen talat.

Av Lasaros kan vi lära oss att vi kan vittna med våra liv, att det handlar mer om hur vi är, än vad vi säger. Vår tro på Jesus och hyllning till honom syns bäst när vi lever i kärlek, vänlighet, godhet och generositet.

Sen har vi Maria. Hon gör det oväntade som väcker mest uppseende vid måltiden. Hon offrar äkta nardusbalsam, en dyrbar parfym, smörjer in Jesu fötter med den och torkar dem med sitt hår. Inget offer är för stort för henne, hon vill ge honom allt av kärlek. Det kan tyckas onödigt, men Jesus ser hennes hjärta, vad hon vill uttrycka, och försvarar henne mot klagomålen.

Enligt de andra evangeliernas berättelse av samma händelse är denna kvinna ingen mindre än Maria från Magdala, hon som hade varit prostituerad och besatt av sju onda andar, men som Jesus hade befriat. Hennes kärleksgärning mot Jesus får då, om möjligt, ännu större betydelse. Han hade formligen lyft henne från döden till livet, precis som Lasaros. Jesus hade återupprättat henne som människa och hon hade fått ett helt nytt liv.

Dessa tre människor kunde på olika sätt hylla Jesus. Alla hade de, på nära håll, sett konkreta tecken på vem Jesus var, vad han kunde göra och de kunde ana hans uppdrag.

Det fantastiska är att detta kan vi också ana. Vi går nu in i stilla veckan, som är allt annat än stilla. Den är nu som det största dramat i världshistorien utspelar sig. Vi får uppleva hur Jesus frivilligt går i döden för att ge oss liv, för att ge oss befrielse. Som det står i episteltexten: "När Jesus till det yttre hade blivit människa, gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors. Därför har Gud upphöjt honom och gett honom det namn som står över alla andra namn". Jesus är den ende som kan ge oss liv, ett liv som varar. Han är den ende som är kung för evigt. Det är det som är kärnan i den kristna tron och det är detta faktum som har förändrat många människors liv

Det står så här i Ps 40:2-6 "Länge väntade jag på Herren, och han böjde sig ner till mig och hörde mitt rop. Han drog mig upp ur fördärvets grop, ur slam och dy. Han ställde mig på fast mark, mina steg gjorde han trygga. Han lade en ny sång i min mun, en lovsång till vår Gud. Många skall se det och bäva och sätta sin lit till Herren. Lycklig den som litar fast på Herren och inte vänder sig till de trotsiga och dem som avfaller till lögnens makter. Stora är de ting du har gjort, dina under, Herre, min Gud, och dina planer med oss. Ingen kan mäta sig med dig. Jag vill tala och berätta om dem, men de är fler än jag kan räkna.".

Är det inte så att Gud har gett oss allt genom Jesus?! Han har gett oss allt genom Jesus!!

 

Vad ska vi då göra av vår glädje? Hur ska vi uttrycka vår vetskap om att Jesus är kung, att han har befriat oss från dödens klor? Folket på Jerusalems gator viftade med palmblad och sjöng hyllningssånger. Hur ska vi kunna ge honom vår hyllning och kärlek?

Låt det tändas en lovsång i ditt inre, en sång som är till för att prisa Jesus: "Tack, för allt som du har gjort för mig. Tack för att du gått korsets väg för min skull. Tack för att du har befriat mig och gett mig Liv".

Låt allt i dig få spegla vetskapen om att du är fri, att du är ett Guds barn. Det är inte alltid det går att uttrycka i ord, men låt då ditt liv få bli en lovsång till honom. Låt glädjen över det du fått uppleva med Jesus prägla hela ditt liv. Förena dig med lovsångskören som ljuder från människor genom alla tider, människor som fått möta Jesus och fått uppleva hans befrielse. Denna lovsång är hoppets lovsång, en sång som kan driva bort meningslöshet, modlöshet, sorg, förtvivlan, mörker och otillräcklighet. Allt är ju fullbordat i Kristus!!

Marta, Lasaros och Maria hade gjort sina liv till en lovsång, där kärleken till Jesus och glädjen över hans verk fick prägla hela deras tillvaro. Låt även ditt liv få bli en lovsång till Jesus. Lovsången till hans ära börjar här nere på jorden och jag kan lova dig att i himlen är det världens tryck när alla står inför Guds tron, befriade från allt och bara sjunger ut: "Äran tillhör Gud och Lammet som oss vunnit med sitt blod"

 

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016