Köket:

[Vem är jag?]

[Mer om mig]

[Ännu mer]

[Barnen]

[Fotoalbum]

[50-årsfirandet]

 

 

M e r   o m   m i g

Här kommer lite mer information om vem jag är

[Min familj] [The Magdalena Story]
[Mitt jobb och mitt kall] [Mina intressen]


Min familj    

Livet kan ta många vändningar i olika riktningar. Under många år var jag singel, utan utsikter om något annat. Sen träffade jag Magdalena 1998 och vi gifte oss ett par år senare, men det blev inte alls rätt. Det enda som blev bra med vårt förhållande är våra två barn, Cory och Elias, som jag älskar väldigt mycket. Om du vill veta mer om dem får du kolla på deras gemensamma sida. Efter att ha varit makalös och enastående pappa i några år, träffade jag Ulrika hösten 2015. Det var något helt annat än jag mött tidigare. Jag kände fort att henne vill jag dela resten av mitt liv med. Till min stora glädje vill hon samma sak. Vi gifte oss 15 juli 2017 och resten är ett äventyr. 

 

The Magdalena Story

Barnens mor heter Magdalena. Efter tolv år tillsammans, tio som gifta, gick vi skilda vägar på hösten 2010. Många av dessa år var kämpiga. Det var antagligen inte så många som märkte problemen, men vi led var och en på sitt håll. Jag förstod nog aldrig vidden av allt förrän nu efteråt.  Till slut kom jag fram till att det inte alltid är bäst att hålla ihop för barnens skull, även barnen tar skada.

 

Mitt jobb och mitt kall    

Jag är präst i Umeå landsförsamling sen augusti 2016. Det handlar om vanliga prästuppgifter, typ gudstjänster och kyrkliga handlingar, konfirmander och enskilda samtal. De områden jag känner att jag har mina största gåvor är inom undervisning, t ex predikan och andakter, konfirmander och bibelstudier.

Umeå landsförsamling - en stor del av Umeå pastorat 

Backens kyrka

Backens kyrka inuti

 

Några årtal på vägen:

1966 Döptes på påskdagen, 17 dagar gammal, av Axel Andersson. Jag är glad att jag var så liten när mamma och pappa bar mig till dopet, eftersom jag ända sen dess har vilat i Guds händer.
1979 Upplevde en tydlig kallelse från Gud att jag skulle bli präst. Jag gick då i sexan. Denna kallelse är jätteviktig för mig, annars hade jag aldrig blivit det, inte minst pga min stamning. Kallelsen har genom åren bekräftats många gånger, både från Gud och människor.
1981 Konfirmerades i Saxnäs i samband med ett härligt sommarläger under ledning av Jan Skog och Dennis Lundqvist. Efter detta växte Kyrkans Ungdom i Lycksele enormt mycket. Det var fantastiska år på många sätt.
1985
-86
Gick som "ALU-are" ett halvår i Lycksele församling tillsammans med Arne Selander, som då var skolpräst i Lycksele. Det betydde oerhört mycket för mig, inte minst för mitt självförtroende.
1986
-87
Gjorde ett volontärår i Svenska kyrkan - "Diakonala Året" - i Boden. Betydde också mycket, främst att märka att det funkar att stå på egna ben.
1987 Påbörjade prästutbildningen på Johannelunds Teologiska Institut (numera Högskola) i Uppsala. Sen blev det fem års studier som gick förvånansvärt fort och lätt. (Okej, grekiskan krävde sin man!)
1992 Prästvigdes på pingstdagen i Luleå domkyrka av biskop Gunnar Weman. En stor dag!
1992 Började som pastorsadjunkt med ett halvår i Piteå landsförsamling.
1993-2000 Flyttade till Malå. Trivdes kanonbra under mina drygt sju år där. Bodde mestadels i en gigantisk prästgård. När jag vaknade på morgonen ekade fortfarande aftonbönen.
1998
-99
Sjukskriven pga att jag blev utbränd. Träffade Magdalena. Gick sen ett år på Solviks gospellinje.
1999-2000 Kom tillbaka till Malå och gjorde ett år till, vilket kändes bra. Skönt att få ett bra avslut där. Jag avtackades i Malå i augusti 2000. Jag saknar dem mycket, men allt har ju, som bekant, sin tid.
2000
-02
Gifte mig och flyttade till Magdalena i Lycksele. Det blev bara en mellanlandning. Första året var jag arbetslös. Det var inte alls så dumt, eftersom jag fick vila upp mig ordentligt efter utbrändheten ett par år tidigare. Sen fick jag ett ett vikariat i församlingen tills projekttjänsten dök upp i Piteå. 
2002-06 Ungdomspräst i Piteå stadsförsamling. Passade mig väldigt bra. Det var skönt att få specialisera sig någorlunda på en åldersgrupp. Projekttjänsten blev 2005 till en fast komministertjänst. Kanske var detta det sista desperata fastklamrandet vid min egen bortflyende ungdom?
2006-16 Ungdomsprästtjänsten övergår till en vanlig komministertjänst med vanliga prästuppgifter. Jag hoppas och ber att Gud ska kunna använda mig även i de nygamla uppgifterna.
2010-16 I och med sammanslagningen av Piteå stads- och landsförsamling jobbar jag över hela församlingen. Skilsmässan blev ett faktum  under hösten 2010. Sen blev det några jobbiga år med utmattningsdepression. Jag har dock kommit tillbaka på nytt i hyfsat god form.
2016- Träffade Ulrika hösten 2015 och flyttade sen till Umeå och började som komminister i Umeå landsförsamling i slutet av augusti 2016. Vi gifte oss 15 juli 2017 i Anundsjö kyrka.

 

Min viktigaste uppgift, både som präst och människa - i den mån det är nån skillnad - tror jag är att leva ut den inneboende glädje som Jesus har välsignat mitt liv med. Genom hela mitt liv, i gudstjänster, samtal och genom sång, musik och humor önskar jag att jag kan tjäna Herren och visa på att frälsningen i Jesus Kristus är den verkliga glädjens källa.

Som sagt:
"Ett gott skratt förlänger livet, men Jesus gör det evigt"

Eller som det står i Ordspråksboken 17:22:
"Glatt hjärta ger god hälsa, modlöshet suger märgen ur benen"

 

Mina intressen    

Okej, det blir ju inte allt, men några av mina största intressen kommer här:

Musik
Mitt största intresse är musik. Jag lyssnar på i princip all sorts musik och har genom årens lopp hållit på en hel del själv också. Tyvärr finns det inte så mycket plats för detta just nu, men det hindrar ju inte att jag lever på en hel del minnen.

Det har främst handlat om körsång och allra helst gospel. Jag fullkomligt älskar gospel. Det är ett perfekt sätt för mig att leva ut glädjen i min tro. Många av mitt livs lyckligaste stunder har varit i en gungande gospelkör. Jag har varit med i följande gospelkörer:

Gospelkören i Lycksele (1981-85)
Speciellt mycket gospel var det väl inte, men roligt hade vi...

En Hel Del i Uppsala (1987-92)
Jag minns särskilt när Catarina Lindskog tog över, då blev det gospel på riktigt. Många goda minnen och härliga upptåg.

Pite Gospel (1992)
Tyvärr blev det bara ett par månader.

Malå Gospel (1995-2000)
En blandad kör i alla åldrar. Vi blev med tiden riktigt bra, inte minst när Madeleine Ohlsson kom och inspirerade oss. Vi gav också ut en liveskiva 2000. (Se nedan)

Gospel Unit (1998-99)
Året på Solviks gospellinje på var en enorm kick. Vi var ett härligt gäng och var väldigt bra, om jag får säga det själv. Vi spelade också in en CD med tre låtar. (Se nedan). Just ja, under tiden på Solvik gjorde vi även en dubbel-cd för internt bruk. Där sjöng jag bl a Ten Sharps "You". (Du kan lyssna på den här)

Ray of Gospel (2001-02)
En gospelkör som startade under tiden vi var i Lycksele. Det var så roligt att både jag och Magdalena kunde vara med redan från början. Ja, även Caroline, först i magen och sen i bärsele och babysitter.

Support Choir (2008-09, 2013)
Efter ett sex år långt uppehåll började jag återigen med att sjunga i en gospelkör. Tyvärr insåg jag att jag av familjeskäl varken har tid eller ork att engagera mig.

Bless Is More (2016-   )
Flytten till Umeå har inneburit en ny möjlighet att sjunga gospel. Eftersom Ulrika redan var med i denna kör var det inga problem att välja. Vi har en fantastiskt duktig körledare som heter Emma Örnberg och vid pianot sitter den lika fantastiske Gustaf Lundell, som jag känner sen tiden på gospellinjen.

Men allt har inte kretsat bara kring gospel. En annan viktig del i mitt liv har varit Preach Boys. Vi var några yngre präster som "tog med oss gitarrerna" till ett prästmöte och skrämde livet ur våra äldre kollegor. Sen blev det några års turnerande i bygderna. En stor portion show och energi och säga vad man vill: Vi rockade fett!!

Vi drog ut förstärkarsladdarna i början av 2002, men många år senare hittade jag ett YouTubeklipp med Preach Boys från Solid Rock Festival 2001. Kolla in den här.

Till sist måste jag också nämna den alltför kortlivade "n-tch-n-tch-duon" D-fence som främst har hiten "Standing On Solid Ground" på sitt samvete. (När kör vi igen, Ingrid?)

Sport
Ett annat stort intresse är sport. Mina fysiska förutsättningar har tyvärr alltid varit alltför begränsade för att jag ska kunna utöva nån idrott med framgång, men jag är bofast i landslaget framför TV:n där fotboll, ishockey, speedway, skidskytte, längdskidåkning och friidrott hör till favoriterna. De gånger jag själv ska röra på mig föredrar jag att cykla, åka längdskidor eller ta en enkel promenad. Ett tag höll jag på med snowboard också, men det är ingen hit att bara klara 271°...

Släktforskning
Jag är väldigt road av släktforskning. Tyvärr finns inte tiden just nu, men längtan. Det är så fascinerande att se sina rötter. För mig spelar det absolut ingen roll att mina förfäder inte var nåt annat än bönder. Jag är snarast stolt! Jag skulle ge mycket för att kunna sätta mig ner och resonera med dem om deras liv och leverne.

Jag ser fram emot att alla gamla kyrkböcker kommer ut på Nätet eller på cd-rom. Då kommer det att bli lite lättare att gräva vidare.

Spexfree
Ett annat stort intresse är det jag brukar sammanfatta under begreppet "Spexfree - billiga vitsar och skrattefria skämt". Det handlar om att se humorn i vardagen, framföra den i form av stand-up comedy, revy eller liknande. Tyvärr har det inte blivit så mycket av detta på senare år, men jag lever fortfarande på hoppet att tillfällena återkommer. Jag tror att med humorns hjälp kan man få många sanningar sagda.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2019