Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Kyndelsmässodagen
Dopfestgudstjänst i Backens kyrka
4 februari 2018
Temagudstjänst kring dopet och dopuppföljning
Text: Luk 2:22-40


Några av er kanske minns att jag för några söndagar sen visade den här bilden här i kyrkan.

 

Det här är bilden på den doptavla som dopbarnen från förra året kommer att få idag. Visst är den fin?

Den är målad av umeprästen och konstnären Lars Segerstedt – och som många andra konstverk har varje del sin speciella betydelse.

Ni ser att det är härliga färger. Inom ikontraditionen symboliserar den guldgula delen det gudomliga och det blåa det mänskliga. Betydelsen är alltså att i dopet möts det gudomliga och det mänskliga, det himmelska och det jordiska. Gud kommer nära och möter dig i dopet. Det får vi bära med oss hela livet, precis som Gud vill bära oss hela vårt liv.

På denna tavla finns även ordet älskad och det är det ord som sammanfattar precis allt som Gud gör. Du är älskad – inte bara av mamma och pappa, din familj, släktingar och vänner. Du är även älskad av Gud och det blir som tydligast i dopet, när Gud tar upp dig i sin famn, när han möter dig med sin nåd och med alla sina välsignelser.

På tavlan finns också en duva. Det är en symbol för den Helige Ande, alltså den del av Gud som är den osynliga, men personliga kraften, som är aktiv i och genom alla människor som vill vara Guds barn.

När vi tänker på den här händelsen som vi fick se dramatiseras för en stund sen, så har den Helige Ande en nyckelroll. Det är Guds Ande som uppenbarar för Symeon att detta lilla barn, Jesusbarnet, 40 dagar gammal, som knappt någon lägger märke till, att detta lilla barn är den som Gud har sänt för att rädda hela världen. Det berättar den Helige Ande för Symeon.

Samma sak med den gamla kvinnan Hanna. Eller gammal och gammal? Är 84 år gammalt? Hon bodde i alla fall i templet och Gud använde henne som sin profet. Även här har den Helige Ande en nyckelroll, när han uppenbarar, berättar för Hanna att Jesus är världens frälsare, den som skulle befria dem. Och Hanna berättar det för alla som vill lyssna.

Den Helige Ande hade nyckelrollen i den här berättelsen, men så är det även när det gäller dopet och när det gäller din fortsatta gemenskap med Gud. Det är den Helige Ande som gör så att det gudomliga och det mänskliga kan mötas i dopet, som på tavlan. Det är Anden som hjälper dig i din fortsatta gemenskap med Gud, som hjälper dig så att du kan leva i ditt dop, vare sig du döptes under 2017, för fem år sen, tio år sen, 30 år sen eller 84 år sen.

För dopet gäller hela livet. Dopdagen är faktiskt viktigare än födelsedagen, eftersom vi firar våra födelsedagar tills vi en dag dör, men dopdagen firar vi ända in i evigheten.

Det är också den Helige Ande som hjälper oss att gå på livets väg, som vi sjöng om för en stund sen:

Vi sjunger den en gång till som avslutning på predikan:

Jag går på livets väg, jag går på livets väg
Där kan allting hända men jag kan va trygg
För Gud finns över mig och under mig,
framför mig och bakom mig
Gud omsluter mig på alla sidor

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2018