Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Kyndelsmässodagen
Dopfestgudstjänst i Furubergskyrkan
8 februari 2015
Temagudstjänst kring dopet och dopuppföljning


[Predikan föregicks av "Skatten", en barnsamling och ett drama och samtal om ett frö som stoppas i jorden och växer upp vid rätt behandling]

Vet ni, att när jag ser ert drama om fröet, så kan jag inte låta bli att tänka på dopet. För jag tror nämligen att när vi döps så planterar Gud ett litet frö i våra hjärtan och precis som alla andra frön man planterar, så är tanken att det ska få börja gro och växa och bli stort och vackert. Så är även Guds tanke med dopet.

Fröet som Gud planterar i vårt hjärta är trons frö. Och det står i bibeln, i Guds ord, att ”den som tror och blir döpt ska räddas” (Mark 16:16). Det står också: ”Tro på herren Jesus, så skall du bli räddad, du och din familj.” (Apg 16:31)

Att tro, det är att komma till Jesus, att be att han tar hand om mig och mitt liv, även om jag inte förstår allt, även om jag inte klarar av att leva som han önskar, även om jag har det som jag har det. Att tro är att komma till Jesus, som jag är, med mina fel och brister, med mina styrkor och allt jag är bra på och be att Jesus tar hand om mig och mitt liv.

Det finns många anledningar till att en familj vill döpa sina barn, men den djupaste innebörden är just detta att vi lägger barnet i Guds famn och att han då planterar ett frö i barnets hjärta. Dopbarnets föräldrar gör därför en handling av tro, vare sig de är medvetna om det eller inte.

Men vad sa ni i dramat nyss? Jo, att ett frö behöver näring, vatten och sol för att kunna växa. Och det är samma sak med vår tro på Gud. Det är jättesvårt att kunna tro på Gud om man aldrig ger fröet chansen. Guds kärlek är som solen, som värmer oss, men hur ska vi kunna ta emot det om vi håller oss undan och stänger ute Guds sol och Guds kärlek?

Att läsa bibeln är som att ge trons frö näringen och om man tycker att den vanliga bibeln är för svår och krånglig, så finns det så fina biblar för barn, som även vuxna har stor glädje av att läsa. Genom den får vi möjligheten att lära känna Gud. Man får även näring till tron genom att be eller gå på gudstjänster. Bara för att ta några exempel.

Vattnet då? Jo, jag skulle vilja säga att den helige Ande är som vattnet. Anden förmår att ge liv till det som är torrt och tråkigt. Den Helige Ande är Hjälparen, Livgivaren, som hjälper oss att få tro i våra liv och liv i vår tro. Jesus säger att ”Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten” (Joh 7:38).

Till och med i öknen kan det börja växa och blomma när man leder dit vatten. Så är det garanterat i ditt hjärta också. Det räcker med att be Jesus: ”Ge mig vattnet som ger liv. Jag är så törstig”.

Nu kanske du sitter här och tänker att det nog är kört för dig, för det var så länge sen du döptes och hittills har du kanske inte direkt levt i närheten av Gud så att han kan ge dig den sol, vatten och näring som du och ditt inre frö behöver.

Men nu ska ni få höra nåt fantastiskt. Jag läste en gång att några arkeologer hade hittat en gammal gravkammare i Egypten. Och där på golvet fanns det några frön som legat där i flera tusen år. Då tänker åtminstone jag att dessa frön var helt döda och värdelösa, att det hade varit lika bra om man hade kastat bort dem. Men det intressanta var att de provade stoppa fröna i jorden och sköta om dem på precis samma sätt som med nya frön och döm om min – och säkert även deras – förvåning: Fröna började gro och växa.

Visst är det fantastiskt?! Att det fanns sån växtkraft i dessa tusenåriga gamla frön!!

Och då tänker jag på dopets frö som Gud planterat i våra hjärtan. Jag tror… jag är övertygad om att det finns samma växtkraft i ditt hjärta, samma möjligheter för dig att tron på Gud ska kunna börja gro och växa till.

Du har fortfarande alla möjligheter att ta vara på de gåvor som finns i dopet: löftet om att få bli räddad och komma till himlen och att i väntan på det få leva ditt liv tillsammans med Jesus varje dag och få ta emot hans välsignelse, trygghet, glädje, kärlek och frid varje dag, allt gott som han vill ge dig.  Det är liksom frukten av det som växer i ditt hjärta. Låter inte det bra? Så får vi slutligen be som en av våra lite äldre barnpsalmer säger:

Jag lyfter ögat mot himmelen
och knäpper hop mina händer.
Du käre Gud som är barnens vän,
till dig min tanke jag vänder.

Jag är så glad att få tacka dig,
och gärna vill jag det göra.
Jag vet det visst att du ser på mig,
och vad jag ber vill du höra.

Tack för allt gott du mig ständigt ger
att känna, älska och äga.
Tack, gode Fader, för mycket mer
än jag kan tänka och säga.

Så skydda mig med din starka hand,
du Fader god utan like,
och låt mig växa för livets land,
som är ditt himmelska rike
.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016