Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Juldagen
Malå kyrka
25 december 1994
Tema: Jesu födelse
Text: Luk 2:1-20


Hur många skulle vilja ha en sån här just nu? (håller upp en kudde) Jag vet själv det, eftersom jag har varit på åtskilliga julottor i mina dagar. Man är så trött att man nästan mår dåligt. Under predikan känner man att man börjar nicka till. Det är en plåga vara på julottan, men ändå är det nåt speciellt. Sångerna, budskapet, närheten, ljusen, stämningen, medvetenheten om att även de andra är lika sömniga som jag är - det är kanske det här som gör att vi kommer hit år efter år. Det är en bra tradition, men ändå längtar alla hem till sina sängar för att få sova åtminstone nån timme till. Kudden känns så inbjudande. Vi har dessutom hört budskapet många gånger tidigare. Vi vet vad som händer och därför kopplar vi bort väldigt fort.

Men jag skulle vilja plocka fram en annan sak här. En väckarklocka... För jag undrar om vi riktigt har förstått det glada budskapet om att Jesus är född i Betlehem. Det är nåt fantastiskt som har hänt. Frågan är idag om hur vi tar emot beskedet att Gud själv blir människa, att Gud sänder sin egen son till världen för att rädda världen och alla som tror på honom får evigt liv. Ett fantastiskt erbjudande! Men samtidigt får vi inte glömma den allvarliga baksidan, att alla som inte vill tro, de behöver inte, men det innebär också att de inte blir räddade. Det är Jesu egna ord.

Det är livsavgörande hur vi tar emot budskapet. Vi ska titta i texten hur herdarna gör. Ängeln kommer till dem, de blir rädda, men får höra budskapet: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren”. Glädjen ligger i att en frälsare har fötts, en frälsare som kommit för att rädda hela mänskligheten, som kommit för att befria det som är fasttaget, det som är fjättrat under ondskans och mörkrets välde.

Nu kunde herdarna ha gjort som de flesta av dagens svenskar. Struntat i änglarna och fortsatt som vanligt och därmed gått miste om den fantastiska julklappen. Men herdarna skyndade sig till Betlehem, hittade stallet och krubban, såg att det var ju precis som ängeln hade sagt till dem. Då föll de ner på sina knän och tillbad Jesus.

Ängelns budskap gäller oss också, eftersom det är en glädje för hela folket. Det gäller dig. Gör då som herdarna. Skynda dig och undersök om det stämmer. Du ska inte svälja allt rakt av. Kontrollera om det är som ängeln sa, och om det jag säger nu stämmer. Om du längtar, så sök då Jesus - be att han hjälper dig att finna honom. Jag lovar dig att om du söker av hela ditt hjärta så kommer du också att finna honom. Alla Guds löften gäller dig och du kan bli befriad från alla jordiska krav. Men tänk om du väljer kudden i stället, väljer bekvämligheten, och därmed går miste om julklappen.

För det är en julklapp till oss människor, en gåva från Gud. Men hur ska vi få veta vad den innehåller om vi inte öppnar den. (Öppna paketet - där finns det tre lappar där det står tro, hopp och kärlek) Tro, hopp och kärlek... - Var känner jag igen det ifrån? Visst står det att det är dessa tre saker som blir bestående, det enda som aldrig ska försvinna. Tro, hopp och kärlek. Får jag det som gåva? Helt gratis? Javisst, säger Gud, det är ditt. Du får det genom Jesus!!

Tron är bestående. Men tvärtemot våra föreställningar så är det faktiskt inte nånting som vi människor kan prestera. Vi kan inte lyckas hur mycket vi än försöker, eftersom vi vill ha bevis. Men solklara bevis finns inte, det handlar om att lita på att det är sant. Det är därför Jesus säger: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in. Krångla därför inte till det. Ta bara emot trons gåva som räcks till dig! Den tro som bär kan bara Gud ge till oss. Det här är intressant. Detta innebär att alla som skulle vilja tro, men inte kan bör lyssna nu: Den som längtar efter Gud ska han inte visa bort. Han tar emot dig med öppna armar, kramar om dig och hjälper dig på trons väg, ett steg i taget. Du behöver inte uppvisa en färdig tro, för det kan du ändå inte göra av dig själv. Gud ger dig trons gåva om du verkligen vill ha den. På så vis räcker det med att ha en längtan efter Gud och att man är öppen för Guds handlande.

Många människor lever utan hopp. Tyvärr, för hoppet är bestående. Det kan vi inte heller prestera. Om inte Jesus hade fötts till vår värld så hade vi varit hopplösa. Men Jesus kom för att ge oss ett hopp om himlen. Alla människor som tar emot honom får komma till himlen. Jesus har gjort allt som krävs av oss, allt som vi inte klarar av.

Kärleken är bestående, men det handlar inte om den själviska, otrogna, falska kärlek som vi människor försöker skapa. Nej, kärleken från Gud är den enda kärleken som kommer att bestå. Gud som älskade oss så mycket att han till och med lät sin son korsfästas och dö i vårt ställe, för att vi skulle få liv. Det är den äkta kärleken: självutgivande, osjälvisk och äkta, beredd att offra allt. Guds kärlek till oss kommer för alltid att bestå.

Så blir de beståndande: tro, hopp och kärlek, dessa tre, men störst av dem är kärleken. Allt det här får vi som gåva, tack vare att Gud blir människa, att Jesus föds som ett litet barn i Betlehem.

Tänk om hela världen skulle ta emot den här gåvan och använda sig av den. Då skulle världen se totalt annorlunda ut. Eftersom Gud är den äkta kärleken vill han inte att människor ska lida, svälta, och kriga. Därför kan aldrig ett religionskrig vara rätt. De som i Guds namn ställer till med krig och annat har missuppfattat Guds vilja. Gud vill ha fred, han är en fridsfurste, som kommit för att vi ska ha frid. Vi har fortfarande möjlighet till en bättre värld, men då måste vi ta emot budskapet från ängeln, ta emot gåvan, paketet, öppna det och använda oss av innehållet.

Jesus är Guds gåva till oss, men tar vi inte emot honom, utan lever efter våra egna sjuka hjärnor, så blir det som det blir.

Låt detta bli en väckarklocka för dig: Julens budskap är otroligt viktigt: Den som längtar efter Jesus och tar emot honom kommer att bevaras. Men den som inte vill ha med Jesus att göra behöver inte, med allt vad det innebär. Vi har alla möjligheten, men alla verkar inte ta chansen. Öppna julklappen som Gud ger dig och använd gåvan.

Ängelns budskap gäller alla människor, dig och mig: ”Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren”.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016