Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P r e d i k o a r k i v e t

[Tillbaka till predikoarkivets huvudsida]


Juldagen
Piteå kyrka
25 december 2009
Tema: Jesu födelse

Text: Luk 2:1-20


De senaste dagarna har de allra flesta av oss villaägare haft fullt upp. Jag tänker då närmast på att snön har vräkt ner och att vi har spenderat mycket tid och kraft på att få undan snön – trots att det inte är skottår i år.

Denna snö predikade mycket för mig när jag var ute häromdagen. Jag började tänka på: Tänk om jag glömt nåt ute på gården. Jag kommer i så fall aldrig att hitta igen det förrän vårsolen kommer och smälter bort alltihop.

Nästa tanke var: Hur många av oss har låtit julstökets ihållande snöfall täcka över julens budskap om att Frälsaren är född i Betlehem, alltså det som är julfirandets ursprung och kärna? Jag menar att vi har så mycket för oss dessa dagar kring våra traditioner, våra förberedelser, städning, julklappar, mat, släkt och vänner, och allt det andra, så att vi riskerar att missa barnet som ligger i krubban. Det blir som ett rejält oväder som drar fram och där snön lägger sig som kall bomull över det som borde få oss att jubla mest dessa dagar.

För nog är det fantastiskt att Gud blir människa, att Gud sätter igång sin stora räddningsplan för hela mänskligheten. Som vi snart ska sjunga: ”Stilla natt, heliga natt! Mörkret flyr, dagen gryr. Räddningstimman för världen slår, nu begynner vårt jubelår. Kristus till jorden är kommen, oss är en Frälsare född.” (Sv Ps 114:3)

Jag vet inte om du har tänkt på det, men detta att Jesus föds till världen, att han går in under människans livsvillkor, innebär att han vet precis vad det handlar om att vara människa. Han vet hur livet kan vara. Han vet vad vi kan brottas med. Och samtidigt har han makten att göra nåt åt det. Det är därför vi får lämna allt i hans händer, hela vårt liv – och vara säkra på att vi då fått livets bästa och viktigaste julklapp: frälsningen.

Det kanske vi inte anar där han ligger i krubban, det lilla Jesusbarnet. Men Jesus växer upp, precis som andra barn och han går in under Guds vilja och fullbordar på så sätt, genom sin död och uppståndelse, Guds räddningsplan.

Här har vi människor så oerhört mycket att upptäcka, mycket att fundera över och – inte minst – ta emot. Men för alltför många av oss är det dolt under ett tjockt snölager.

När jag skottade häromdagen tänkte jag också på hur fantastiskt det vore om nån kunde komma och hjälpa mig, om nån traktor eller snöslunga fanns tillgänglig, men min önskan var förgäves. Jag fick skotta med egen kraft. Plogbilarna var inte heller till mycket hjälp, utan täppte mest igen infarten.

I den religiösa världen finns det också en sorts plogbilar, människor och rörelser som vill väl, men som egentligen hindrar oss från att ta emot den räddning som tron på Jesus innebär. Alla dessa bråk och skandaler inom kyrkan. All denna flummighet. Alla insnöade människor. Ja, till och med de som försöker förmedla vad Bibeln verkligen säger kan hindra dig från att ta emot Jesus.

Varför? Jo, det är bara Jesus som ger frälsning. Det gör inte kyrkan – den ska bara peka på Jesus. Det gör inte prästen, hur bra eller dåliga vi än är. Nej, det är bara Jesus, han som föddes i Betlehem, han som växte upp i Nasaret, han som upprättade människor genom sina ord och sina handlingar, han som gav sitt liv på korset, han som uppstod igen på tredje dagen, han som lever idag och vill möta dig för att låta dig upptäcka vem han verkligen är. Det är han, bara Jesus, som ger frälsning.

Jesus säger själv: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig” (Joh 14:6). Han har själv sett till att vägen hem till Gud är snöfri. Det finns ingenting som hindrar, inte ens en kvarlämnad plogkant vid infarten till ditt liv.

Och Jesus erbjuder sig att skotta bort snön från gårdsplanen till ditt liv. Du behöver inte kämpa på i egen kraft. Jesus vill ta hand om dig. Han känner dig och vill att du ska få lära känna honom, inte bara som den historiske Jesus utan framför allt som den Herre som lever och verkar idag och som har makt att förvandla och fullända ditt liv, om du själv vill det.

När Jesus har skottat färdigt i våra liv, så kommer vi att förstå hur fantastisk denna dag är, när vi firar att Gud blir människa och sätter igång den stora räddningsplanen.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016