Startsidan


J u l b r e v   2 0 1 9


Äh, vi kör ett år till. Här kommer det 26:e julbrevet i rad med en liten glimt av det grahnska året.

När jag ser tillbaka på året som gått har jag faktiskt svårt att urskilja så mycket. Det har med andra ord mest bara rullat på, även om det ibland varit något fyrkantiga hjul. Mina fyrkantiga hjul rundas bäst av i den sköna TV-fåtöljen, i Granbergsträsk (som jag alltid längtar till) eller med en bok i handen.

Bland årets höjdpunkter finns att vi firade Ulrikas 40-årsdag med en hel del gäster. För att rymmas höll vi till i Backens prästgården, med fika och mat, singstar och gemenskap på programmet. Det var mycket trevligt och minnesvärt.

 

 

Apropå jubilarer, så har Cory fyllt 18 och blivit myndig. Han var här i Umeå fyllerårveckan och nu väntar vi på att han kommer upp från Uppsala över jul - och då är det tid att berätta om det kanske största glädjeämnet: Cory har fått beviljat ett LSS-boende här i Umeå. Vi vet inte var och när, men det kommer nog inte att dröja alltför länge. Det känns otroligt bra, för nu har vi möjligheten att få träffas regelbundet och lite mer på Corys villkor.

Elias har blivit tonåring. Nu finns det på papper det vi känt av i flera år. Han trivs bäst med att vara hemma vid datorn, fiska, lyssna på musik, sjunga/rappa eller kolla på nån serie med mig. Men samtidigt har nog hans år inte varit det bästa. Han började sjunde klass i höstas och bytte därmed skola till Tegs Centralskola. Han har valt en musikinriktning, vilket han tycker är roligt, men tyvärr räcker det inte till för att locka honom. Det har varit svårt att få iväg honom till skolan länge, men för några veckor sen blev det helt stopp. Vi arbetar som bäst med att lösa en del saker, så vi får hoppas det efterlängtade jullovet gör susen.

Arbetsåret har varit lite upp och ner. Jag fick en ny församlingsherde i början av året och hon har verkligen varit en frisk fläkt. Samtidigt får hon kämpa i motvind på många plan. Det är sannerligen inte lättjobbat i Umeå landsförsamling och inte blev det lättare när Umeå pastorat måste spara en massa miljoner, med uppsägningar, omförflyttningar och säljande av några kyrkor som följd. Det innebär bland annat att Ulrika förlorar sitt jobb till sommaren, eftersom kyrkans förskolor läggs ner (trots att de inte går back, märkligt!). Förhoppningen är att den nya huvudmannen får klartecken att ta över i början av mars och att Ulrika får möjlighet att fortsätta. Fram till dess kommer hon att jobba några månader på "Prästkragen", den förskola som ligger i Ålidhemskyrkan.

För egen del ligger det mesta och bästa framför mig. Jag har nämligen sökt och fått en ny tjänst i Ålidhemskyrkan, med start första januari. Arbetsuppgifterna kanske inte är så mycket annorlunda, mer än lite tydligare fokus på vuxenpedagogik. På ett sätt tycker jag det är för kort tid att jobba bara tre och ett halvt år i Backens kyrka, men samtidigt har jag under många år längtat efter att jobba i en kyrka som inte är lik alla andra jag jobbat i, ni vet med kyrkan här och församlingsgården där (ni ser hur jag pekar va?) utan där kyrkolokalen, församlingsdelen och kontoren ligger i samma hus. När jag dessutom kommer att ha eget kontor och får möjlighet att använda projektor i predikan, så känns det rätt att pröva sina vingar på nytt i dessa utmaningar. För jag tror det händer rätt mycket i Ålidhem och att jag behövs där. Utmaningar kan behövas även när man passerat 10000 dagar som präst. Att jag sen redan sjunger i härliga gospelkören Bless Is More gör ju inte saken sämre.

I skrivande stund är det en vecka till julafton. Jag ser fram emot att ta det lugnt några dagar efter julottorna och ladda batterierna inför det nya året.

Jag vill avsluta med att citera texten till en av årets finaste julsånger (som Bless Is More framförde - med Ulrika som grahndios solist - vid julkonserten i fredags):

The Story Of Christmas (av Evelina Gard)

The story of Christmas, a message of love,
a love unconditional given to all.
Away in a manger, no crib for a bed,
the Lord God our Saviour lay down His sweet head.

Shepherds and wise men would hasten to see
The angels had told them what Gud had revealed.
The kingdom of Heaven crashed down in the hay
this night for the first time our God made the way.

Gloria, gloria, in excelsis Deo
Gloria, gloria, glory to God in the highest.

The story of Christmas is written for me.
It tells of a good God who's desperate to be
close to me forever as near as my skin,
my hope and my shelter, my everything.

The story of Christmas a message of love,
a love unconditional given to all.
Draw near to the stable, a bright star will shine.
One look at the baby a treasure you'll find.
One look and a treasure you'll find!

Med detta vill jag önska dig en riktigt God och Fridfull Jul och ett välsignat Gott Nytt År!

Sven-Bertil

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2019