Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Jungfru Marie Bebådelsedag
Gudstjänst med små och stora i Backens kyrka
18 mars 2018
Tema: Guds mäktiga verk
Text: Luk 1:39-46


Vet ni vad det här är? [Visar upp en våffla]

Nog är det konstigt att jag tar med mig mat till kyrkan, men varför tror ni att jag visar upp den här våfflan? Jo, igår var det ”våffeldagen”. Det är det varje år den 25:e mars. Är det nån som vet varför det heter våffeldagen? (Förut hette det ”Vårfrudagen”, men i svenska språket blev det helt plötsligt ”Våffeldagen” och många äter våfflor den 25 mars. Vårfrudagen handlar om Maria, den här flickan som vi hörde om alldeles nyss, hon som blev utvald att bli mamma till Guds son.

Kan nån lista ut varför det är Våffeldagen varje år den 25 mars? (Det är nio månader före juldagen när Jesus föddes. Ganska självklart när man tänker efter)

Hur tror ni hon kände det när ängeln Gabriel berättade för henne att hon skulle bli mamma till Jesus. Hur skulle du känna dig? (Rädd? Förväntansfull? …?)

Men ängeln hade ett budskap till Maria – dels att hon skulle bli mamma till Jesus, Guds son, världens frälsare, men också tre saker till, som vi kan ta till oss och bära med oss, för det gäller oss också:

  • Var inte rädd!
  • Gud är med dig!
  • Ingenting är omöjligt för Gud

Varför tror ni det här hände på Jungfru Marie Bebådelsedag? Den här våfflan kan faktiskt förklara för oss varför.

Har ni sett vad den här våfflan består av? Jo, det är sex stycken hjärtan. För mig är det en förklaring och en påminnelse om att det är för att Gud älskar oss allihop så mycket.

Gud hade massor år tidigare lovat att han skulle skicka Messias till världen, för att rädda världen, för att hjälpa oss att kunna ha gemenskap med Gud både här på jorden och sen i himlen. Han ville att vi alla skulle få leva i hans kärlek.

Bibeln sammanfattar det med orden: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå under, utan ha evigt liv” (Joh 3:16)

Så när vi ser på dessa hjärtan i våfflorna så kan påminna oss om att Gud älskar oss. Gud älskar dig! Så:

  • Var inte rädd!
  • Gud är med dig!
  • Ingenting är omöjligt för Gud

 

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2018