Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

Tit 3:4-5

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Vilken dag tror ni betyder mest av allt för mig?

Man kan tro att det är min födelsedag - men det är det inte. Den är numera bara en påminnelse om att jag blir äldre och äldre.

Man kan tro att det är när jag gifte mig med Magdalena, 22 juli 2000 - den dagen betyder väldigt mycket, men är ändå inte allra viktigast för mig.

Man kan tro att det är när Caroline föddes för snart två år sen, 18 maj 2001 - och visst, det var en fantastisk dag, men den slår ändå inte den allra viktigaste dagen i mitt liv.

Denna dag inträffade på påskdagen 10 april 1966. Jag var 17 dagar gammal och det var då som min mamma och pappa bar mig till dopet. Det var hemma i lägenheten på Södra Gatan i Arvidsjaur och prästen hette Axel Andersson. Det var inte så många där, bara den närmaste släkten, men det allra viktigaste är att Gud var där. Jag döptes i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn. Mamma och pappa överlämnade mig i Guds famn och där har jag fått vara ända sen dess.

Jag har alltid varit med i kyrkan och gått på gudstjänster ända sen jag var liten och tron har alltid varit självklar för mig, på nåt sätt. Visst har den periodvis varit starkare ibland och svagare ibland, men jag är ändå övertygad om att jag hela tiden har varit i Guds famn och fortfarande är det.

Dagens guldkorn handlar om dopet. Det är hämtat från Paulus brev till Titus: "När Guds, vår frälsares, godhet och kärlek till människorna blev uppenbara räddade han oss - inte därför att vi gjort några rättfärdiga gärningar utan därför att han är barmhärtig - och han gjorde det med det bad som återföder och förnyar genom den heliga anden". (Tit 3:4-5)

I princip säger Paulus: Gud räddar oss, inte för att vi gjort en massa bra saker, utan för att han älskar oss. Han gör det genom dopet som ger oss nytt liv genom den helige Ande.

Man kan säga mycket om dopet, men jag skulle idag vilja sammanfatta det med följande ord:
Dopet är Guds gåva till dig som innebär att:

  • Du är Guds barn. Han ska alltid vara med dig

  • Jesus ger dig ett hopp och ett löfte om evigt liv i himlen

  • Du får syndernas förlåtelse och kan fritt umgås med Gud

  • Den helige Ande bor i dig och vill hjälpa dig på vägen

Det här fick jag del i när jag döptes för snart 37 år sen. Det här fick du del i när du döptes (eller den dagen du kommer att döpas). Det är därför min dopdag är den dag som betyder allra mest för mig.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016