Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

Ps 86:11

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Hur många av er dricker kaffe? Vilket sorts kaffe tycker ni bäst om?

Jag är ingen inbiten kaffedrickare. Mitt mål har alltid varit att inte bli beroende och det har jag klarat mig ifrån. Jag klarar mig gott utan. Men när jag väl har en kopp framför mig vill jag att det ska vara gott kaffe och allra bäst är en härlig cappuccino som jag brukar göra själv hemma.

Det finns olika typer av kaffedrickare. En del är finsmakare och då duger det inte med vad som helst. För andra spelar det ingen som helst roll. De kan till och med dricka blaskigt, uppvärmt kaffe, huvudsaken att man får i sig koffeinet. Vissa väljer kokkaffe och andra föredrar bryggkaffe, perkolator eller snabbkaffe. En del startar på morgonen med en rejäl kanna kaffe och försöker sen hålla nivån under dagen. Andra nöjer sig med en slurk mitt på dan. Sen finns det givetvis de som fullkomligt avskyr kaffe. Ja, det finns helt enkelt alla varianter på kaffedrickning.

Egentligen tror jag att vårt förhållande till Gud och vår kristna tro fungerar lite på samma sätt. Vi är olika och våra behov är olika.

En del tycker att det räcker med andakten här på Kyrkans Unga. Då får man den dos av Gud som man tycker räcker. De som är lite äldre än vad vi är, föredrar kanske gudstjänsten på söndagarna i kyrkan eller framför TV:n. Andra vill gärna ha mer och tar stunder med Gud på egen hand, med bön och bibelläsning, kanske tänder ljus och läser ur en andaktsbok.

En del är finsmakare och är rätt kräsna på vad som sägs. De vill ha mer är bara "blaha blaha". Andra tycker inte att det spelar så stor roll, huvudsaken att det luktar Gud, även om det är blaskigt.

Det är också olika hur vår tro påverkar våra liv. För en del påverkar den ingenting. Det är in genom ena örat och ut genom det andra. För andra är det en helt omistlig del av livet och personligheten.

Jag vet inte hur det är för dig, men jag vet hur Gud ser på det hela. Jag tror inte att Gud nöjer sig med att erbjuda dig blaskigt kaffe. Han lockar dig i stället med en rejäl kopp nybryggt, väldoftande, välsmakande liv. När du druckit upp får du påfyllning. Det ger inte dålig mage och gör det inte svårare att somna på kvällen, tvärtom. Men beroende kan man bli, i positiv bemärkelse.

Jag tror också att vår tro är tänkt att vara en del av livet, inte nåt vid sidan av, som en aktivitet bland många andra. Nej, livet tillsammans med Gud kan jämföras med att kaffe alltid smakar bättre med en liten (eller stor) godbit till.

Gud har förberett allt det här för dig och mig. Hans nybryggda kaffe sprider sin doft när vi samlas i hans namn med öppna hjärtan. Och dagens Guldkorn ur Bibeln är en bön att få upptäcka mer och bli en verklig finsmakare, för ju närmare vi kommer Gud och upptäcker allt det goda han vill ge, desto mer vill vi ha, det är jag övertygad om.

Bönen står i Psaltaren 86:11 "Visa mig, Herre, din väg, så att jag kan vandra i din sanning. Lär mig att helhjärtat vörda ditt namn".

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016