Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

Ps 51:12

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Vilken frukt tycker ni bäst om?

Jag tror att jag gillar apelsiner allra bäst, åtminstone om de är riktigt saftiga och fräscha. Då kan fruktfatet länsas ganska fort. Apelsiner är gott, men trots allt äter jag inte denna orangea frukt så ofta som jag egentligen skulle vilja. Vet ni varför?

Jo, det är för att jag inte tycker om att bli kladdig om fingrarna. Frukten måste ju skalas och hur man än bär sig åt så hamnar ju en del av saften från skalet och fruktköttet i händerna. Sen går det inte att göra nånting utan att man kladdar ner sig själv eller andra. Det hjälper inte mycket att torka av sig på ett papper heller, eftersom kladdet verkar tränga djupare in, på nåt sätt.

Man måste helt enkelt tvätta sina händer direkt efteråt. Okej, det kanske inte är så extremt jobbigt, men det gör i alla fall så att jag inte äter så många apelsiner som jag skulle önska och kanske till och med skulle behöva.

Tänk dig nu att du ätit en apelsin och står vid handfatet för att tvätta händerna. Vad gör du? Jo, du vrider på kranen och låter vattnet strömma ner över händerna. På så sätt blir det lite renare. Men vad händer om du knyter händerna och inte låter vattnet komma åt på insidan? Givetvis kommer det att fortsätta vara lika kladdigt där inne som tidigare. Utsidan kan bli någorlunda ren, men inte insidan.

För att bli riktigt ren om händerna måste man alltså öppna händerna, använda tvål och vatten och tvätta ordentligt. Sen är man ren.

Det finns ett bibelord från Ordspråksboken som i gamla bibelöversättningen lyder: "Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta, ty därifrån utgår livet" (Ords 4:23).

Ditt hjärta är ditt allra innersta, det viktigaste du har. Det är inte för intet som vi brukar prata om att "lyssna till sitt hjärta", att avbilda kärleken med ett hjärta, och så vidare. Ditt hjärta är också den plats där Jesus vill bo. Jesus vill finnas i ditt innersta, för att kunna tala till dig, uppmuntra dig, varna dig, leda dig – helt enkelt finnas nära dig varje stund i livet. Bästa sättet att bevara sitt hjärta är att låta Jesus bo där, att säga: Jesus kom in i mitt hjärta och ge mig det nya livet tillsammans med dig, bevara mitt hjärta rent och oförstört.

Men samtidigt har han det inte så lätt att bo i våra hjärtan. Det är inte alltid så välstädat där. Vi gör ofta saker som smutsar ner vårt hjärta. Det kan handla om medvetna synder, men även omedvetna, ogenomtänkta impulshandlingar. Till och med saker som vi själva tycker är ofarliga, eller till och med goda, kan göra så att vi tappar den här nära kontakten med Jesus.

Dagens guldkorn ur Bibeln är en bön som vi får bära med oss. Den är hämtad från Psaltarens 51:a kapitel, som för övrigt är en fantastiskt välformulerad syndabekännelse och som jag själv ofta använder när jag gjort sånt som jag ångrar och vill ha förlåtelse för.

Bönen lyder: "Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta"

När vi ber den bönen gör vi som när vi har ätit apelsinen. Vi öppnar våra händer och låter förlåtelsens vattenstrålar och tvålen göra oss rena. Vi öppnar vårt innersta, våra hjärtan och Jesus renar oss. När vi har ett rent hjärta så kommer det att påverka hela våra liv och gemenskapen med Jesus blir allt starkare.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016