Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

Ps 42:2-3a

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Har ni varit på solsemester nån gång?

Jag har varit iväg ett par gånger, en gång till Tunisien och en gång till Dominikanska Republiken. Det sistnämnda var för övrigt vår bröllopsresa.

Vad behöver man mest av allt när man ligger där på badstranden? Jo, man behöver solkräm med hög solskyddsfaktor för att skydda sig mot solens strålar. Sen behöver man också vatten för att må bra, för att hålla vätskenivån i kroppen.

Jag skulle tro att de flesta som åker på utlandssemester kommer ihåg de här sakerna, solkräm och vatten, men hur är det här hemma? Vi behöver ju faktiskt samma sak även här, inte minst på sommaren. Solen kan gassa på rätt bra och vi behöver skydd för solens strålar och vi behöver fylla på med vatten.

Ja, det här gäller ju inte bara på sommaren förresten. Vi behöver ju dricka vatten året runt för att må bra. Men det är så lätt att glömma bort det. Åtminstone är jag väldigt dåligt på att dricka tillräckligt.

Jag tycker att det finns stora likheter med vårt andliga liv, i vårt liv med Gud. Ibland går det lätt och det blir självklara påfyllningar, t ex här på Kyrkans Unga, men ibland glömmer man bort att fylla på. Livet rullar på, utan att man har nån tanke på att vårda relationen med Gud. Följden blir att man går omkring och är lite småtörstig, längtar efter nånting, men man förstår inte riktigt vad det är man längtar efter. Man kan också börja må dåligt, utan att förstå varför. Tomheten skaver, på nåt sätt. Oftare än vi kanske anar är det brist på Gud. I värsta fall blir man väldigt uttorkad inombords.

Jag känner ofta så som dagens Guldkorn ur Bibeln säger. "Som hjorten längtar till bäckens vatten, så längtar jag till dig, o Gud. Jag törstar efter Gud, efter den levande Guden." (Ps 42:2-3a)

Jag känner alltid att när jag kommer inför Gud så fyller han mig, på ett eller annat sätt. Jag blir aldrig besviken. Jag får ta emot och dricka ett friskt vatten som inte kan jämföras med nåt annat. Gud gör mig otörstig.

Största problemet är nog att ta sig till bäcken, vad vi gör av vår längtan och vår törst. Vi kan välja att strunta i signalerna från vårt inre, med de följder som det ger. Eller också går vi som hjorten till bäckens vatten.

Hur gör man då för att dricka sig otörstig? Du ska få några tips: Framför allt: Ta dig tid med Gud på det sätt som passar dig bäst. Han har alltid tid för dig och längtar efter att du ska stanna av inför honom. Du kan t ex

  • be - själv och tillsammans med andra

  • läsa Bibeln

  • läsa nån andaktsbok

  • prata med nån annan kristen och andliga saker, vilket ofta kan ge väldigt mycket

  • gå på gudstjänster

  • gå till nattvarden

  • sjunga nån lovsång

  • tända ett ljus och tänka på Gud

Det var några tips på hur du ska kunna släcka törsten.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016