Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

Ps 36:8-10

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


När jag var barn samlade jag på en massa olika saker. Det var t ex frimärken, plastkassar, filmstjärnor, klistermärken och tändsticksaskar. (Brorsan minns jag samlade på mjölkpaket faktiskt). Nu i vuxen ålder samlar jag kanske inte på samma sätt, men tändsticksaskarna har jag kvar och köper gärna nån när jag hittar nån fina.

Ni har säkert också samlat på olika saker under er uppväxt. Det kanske handlar om luktsudd, porslinsdockor, hockeybilder, pokemonkort, you name it…

Jag hörde nyligen om en kille som brukade följa sina föräldrar till kyrkan för att han samlade på välsignelser. Det tyckte jag lät väldigt läckert, "att samla på välsignelser". Smaka på de orden en stund!

Det är ingen tvekan om att Gud vill oss människor allt gott, att han vill välsigna oss och våra liv. Att samla på välsignelser måste ju då handla om att söka sig till såna platser där vi vet att Gud finns, på mötesplatser där han lovat att finnas, t ex på gudstjänster, och att med öppet hjärta ta emot allt det goda som Gud ger oss, välsignelserna.

Jag hittade en mycket bra Guldkorn ur Bibeln som handlar om just det här. Det kanske kräver lite eftertanke för att förstå vidden av det här bibelordet, men det är ingen tvekan om att det handlar precis om det vi pratar om. Det står i Psaltaren: "Din nåd är dyrbar, o Gud, i dina vingars skugga finner människor tillflykt. De får njuta överflödet i ditt hus, i din glädjes strömmar stillas deras törst. Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus ser vi ljus." (Ps 36:8-10)


Vad betyder det? Några korta ord:

"Din nåd är dyrbar, o Gud"
Nåden innebär att Gud vi får komma till Gud som vi är. Han tar emot oss. Nåden är dyrbar och det som är dyrbart försöker man ju vara rädd om och ta vara på.

"i dina vingars skugga finner människor tillflykt"
Hos Gud finns värme och skydd, hos honom får vi kura ihop oss.

"De får njuta överflödet i ditt hus"
Gud har dukat upp bordet för oss och bjuder oss till fest. Han snålar inte med sina välsignelser.

"i din glädjes strömmar stillas deras törst"
När jag kommer till Gud, törstig och andligt uttorkad så ger han mig att dricka av den Helige Ande och hela mitt jag blir får liv igen, den sprudlande glädjeströmmen kommer tillbaka.

"Ty hos dig är livets källa"
Gud är livets källa och det är från denna källa som glädjen strömmar fram, glädjen över att jag är Guds barn och att han är min Gud. Döden och mörkret har ingen makt över mig, eftersom…

"i ditt ljus ser vi ljus"
Gud är ljuset och ljuset är alltid starkare än mörkret. Det innebär att hur mörkt livet än kan vara ibland, så kan hoppets stråle tränga igenom mörkret.

En sån Gud älskar jag verkligen! Och en sån Gud har vi!

Se till att börja samla på välsignelser du med!

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016