Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

Ps 119:105

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Jag tycker att vi på många sätt är inne i den absolut värsta årstiden, visst är det vackert med höstfärgerna och så, men särskilt på kvällarna är det så otroligt mörkt ute. Och ännu värre blir det om det regnar. Usch!

När jag är ute och kör bil ser jag inte alls så bra som man borde. Tur då att det finns strålkastare. Men halvljusen hjälper inte speciellt mycket och helljusen är inte heller så mycket att hurra för. Det bästa vore nog att montera dit ordentliga extraljus som kastar sin ljuskaskad en bra bit framför bilen. Med extraljus är det lättare att t ex upptäcka djur vid vägkanten. Det gör att man kan köra lite fortare. Vilket ju är bra... (Obs ironi!!)

Dagens guldkorn säger egentligen motsatsen. Det är från Ps 119:105 "Ditt ord är en lykta för min fot, ett ljus på min stig".

Man brukar säga att livet är som en vandring, där man tar ett steg i taget från en plats till en annan. Det är nåt helt annat än att sitta i en sportbil… ja, okej då, en Volvo V70 och blåsa på i 110 km/h.

Allting ska gå så fort idag. Alla människor stressar och försöker hinna med så många aktiviteter man bara kan, både sånt man vill, t ex sporta, sjunga och träffa kompisarna, och sånt man måste, t ex skolan, läxorna eller arbetet. Sen funderar man på varför man mår så dåligt.

Dagens guldkorn ger en helt annan bild: Sänk tempot, ta det lugnt och stressa av. Då kanske vi kan upptäcka vad livet faktiskt handlar om, vad livet har att ge. Ja, vad Gud har att ge oss.

"Ditt ord är en lykta för min fot, ett ljus på min stig".

Här handlar det inte om livets motorväg, utan om en smal stig som vi går på, steg för steg, i behagligt tempo. Här handlar det inte om strålkastare och extraljus, så att vi ska kunna köra på ännu fortare, utan om en lykta som vi håller i handen och som lyser bara några steg framför oss, precis det som behövs

Många människor önskar att Gud kunde leda dem genom livet och faktum är att det vill han gärna göra också. Problemet är bara detta med farten genom livet. Det är först när vi stannar upp och tar oss tid med Gud som vi är tillräckligt beredda och mottagliga för hans ledning.

I Guds närhet, i stillhet, bön och bibelläsning har Gud en möjlighet tala till oss, att visa oss vägen genom livet och leda oss ett steg i taget. Som dagens guldkorn säger: "Ditt ord är en lykta för min fot, ett ljus på min stig".

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016