Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

Ords 4:20-22

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


När jag var barn brukade mamma och pappa läsa ur Barnens Bibel varje kväll för mig och min lillebror. Vi läste ett kapitel varje kväll och jag tror vi hann igenom den 16 ggr, innan jag började läsa ur den själv. Det har varit väldigt bra för mig. Barnens Bibel har gett mig en väldigt bra grund att stå på. Jag känner till de flesta berättelserna ur Bibeln och förstår Bibelns grundbudskap, tack vare den.

När jag sen blev lite äldre, runt 12-13 gissningsvis, fick jag en "riktig" Bibel, eller vad man nu ska kalla den. Då började jag läsa ur den i stället. Varje kväll blev det ett kapitel, varken mer eller mindre.

Runt 1983, alltså när jag var typ 17 år, köpte jag mig en fin skinnbibel. Den blev min kanske absolut käraste ägodel. Det är den jag skulle rädda först av allt om det skulle börja brinna. Inte för att den är så mycket värd i pengar, men för att den betyder så otroligt mycket för mig. Där har jag strukit under de guldkorn jag har hittat, bibelställen som talat till mig på ett speciellt sätt.

Under många år läste jag regelbundet ur den. Tyvärr har det på senare år inte blivit varje kväll. Det kan tyvärr bli så när Bibeln också är ett arbetsredskap. Det är lätt att man då främst läser Bibeln för att förbereda sig för en andakt eller gudstjänst och då blir det på ett annat sätt. Det blir inte först och främst för min egen uppbyggelses skull.

Hursomhelst: När den nya bibelöversättningen kom för tre år sen fick jag problem. Jag fick ställa min gamla älskade Bibel i bokhyllan och i stället försöka läsa den nya. Det har inte varit lätt. Jag har visserligen köpt en ny skinnbibel för ungefär ett år sen, men det är inte riktigt samma känsla i den - åtminstone inte än. Däremot har jag nu gett som nyårslöfte att jag ska läsa Bibeln varje kväll och hittills har jag hållit det. Det känns väldigt bra och ger mig väldigt mycket.

Men varför berättar jag det här? Jo, jag vill stryka under att Bibeln är en livsviktig bok för en kristen. Även om den ofta kan vara svår att förstå så är Bibeln är Guds ord. Det är då min inställning. Och Gud vill, genom sitt ord, ge oss vägledning, tröst, uppmuntran, utmaning och mycket annat.

Dagens guldkorn handlar om just det här. Det är från Ordspråksboken: "Min son, lyssna till vad jag säger, hör noga på mina ord. Släpp dem aldrig ur sikte, bevara dem djupt i ditt hjärta. Ty de ger liv åt den som finner dem och läkedom åt hela hans kropp" (Ords 4:20-22).

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016