Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

Matt 6:33

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Har ni tänkt på hur ofta vi människor lever på substitut? Alltså att vi nöjer oss med det näst bästa, trots att vi har möjligheterna till det allra bästa.

Det här kan ta sig olika uttryck, på olika nivåer. För många kan det till exempel handla om att äta snabbmat i stället för rejäl mat, bara för att man inte hinner eller ids. Eller att man är ihop med nån bara för att ha nån, i stället för att vänta tills den rätta dyker upp, eller att man nöjer sig med G, trots att man har kapaciteten för VG. Det handlar alltså om att man bara gör saker halvhjärtat.

Jag brukar ibland försöka att analysera mig själv och funderar då på varför jag gör si eller så i olika situationer. Ibland märker jag ett mönster i mitt liv och detta med att leva på substitut stämmer rätt bra in på mig. För mig handlar det till exempel om att jag ofta bara slötittar på TV, i stället för att se en rejäl film och att jag läser serietidningar, i stället för en bok.

Inte för att det är nåt fel i det här egentligen, men när det här blir ett återkommande mönster, att man alltid väljer den enkla lösningen, går på minsta motståndets lag, då blir jag lite oroad. Tänk om det blir min livsstil, eller kanske redan är det?

Vad blir följderna om man bara lever på substitut, om man inte satsar fullt ut, utan väljer det näst bästa (om ens det)?
Ja, vi vet ju att följden av skräpmat i stället för rejäl mat är fetma. Vi förstår också nånstans att om man är ihop med nån utan att vara kär i den personen så leder det, förr eller senare, till mycket tårar. Ingen relation kan ju bygga på falskhet och nåt halvhjärtat.

Tänk om min relation med Gud också handlar om att jag lever på substitut, att jag slarvar bort mina möjligheter? Det är ju ingen tvekan om att jag med lätthet skulle kunna välja bort en timmes slösurfande och nån dokusåpa för att i stället satsa på att be lite mer, eller läsa Bibeln eller nån uppbygglig bok.

Vad skulle det få för konsekvenser för mitt liv? Jo, jag skulle givetvis få en djupare relation med Gud. Jag skulle säkerligen lära mig mer och få en stabilare grund att stå på som kristen och jag skulle absolut må bättre, eftersom Jesus har lovat oss vila och frid i vårt inre, när vi kommer till honom.

I dagens Guldkorn ur Bibeln blir vi utmanade av Jesus som säger: "Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också." (Matt 6:33)

Jesus säger det här i ett sammanhang som handlar om att vi inte ska bekymra oss för morgondagen, eftersom Gud tar hand om oss: Sök först Guds rike. Allt annat kommer att ordna sig. Ändra dina prioriteringar, ta mer tid tillsammans med Gud. För om vi satsar på det som har bestående värde, så kommer vi att märka att Gud har allt i sin hand och bara den vetskapen kommer att betyda att vi blir rikt välsignade.

Han har så otroligt mycket han vill ge oss, mitt i livet, men för att kunna välsigna våra liv, måste vi komma till honom och för att kunna ta emot måste vi stanna upp mer än vi gör.

"Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också."

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016