Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

Matt 11:28-30

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Den här hösten har varit väldigt tung för mig. Jag har haft extremt mycket att göra och haft få tillfällen att riktigt vara ledig och koppla av. Det har gjort att jag känner mig väldigt sliten.

Jag tror tyvärr att ni kan känna igen er. Det är så många måsten, krav och förväntningar från olika håll att till slut orkar man bara inte.

Men frågan är vem de här kraven kommer ifrån? En sak vet jag och det är att kraven inte kommer från Gud. Han begär inte att vi ska engagera oss i allt, överallt. Det finns verkligen många viktiga saker, men Gud kräver inte att vi ska göra allt. Han erbjuder oss i stället sin famn. Han vill lyfta av oss bördorna och ge oss frid i vårt hjärta. Där är utgångspunkten, själva grunden.

Jag tror att vi behöver lyssna mer till Jesus och ta till oss det som är dagens Guldkorn ur Bibeln. Jesus säger i Matteusevangeliet: "Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt." (Matt 11:28-30)

Åh, det låter så skönt, eller hur? "Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila". Våra bördor kan se olika ut: synd, oro, sorg, stress, krav, osv, men det spelar ingen roll vad vi bär på. Vi får komma med allt till Jesus. Han lyfter av oss bördorna och ser till att våra trötta själar och värkande kroppar får vila ut.

Sen säger Jesus: "Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt".

Men vad är då ett ok? Tänk er att ni ska bära ett antal hinkar som är fulla med vatten en längre sträcka. Då blir man väldigt fort trött i armar, axlar och händer. Men då kan man ta hjälp av ett ok. Det är alltså en sorts träbjälke som man lägger över axlarna och på vardera sidan hänger det ett rep eller en kedja med krokar längst ner, som man hakar i hinkarna. På så sätt blir armarna avlastade och det går klart bättre att bära vattenhinkarna.

För det är ju så att vissa bördor måste vi ändå bära, livet är inte lätt, men med Jesu ok går det lättare att härda ut. Hans ok är skonsamt och hans börda är lätt. Jesus säger att vi ska finna vila för våra själar om vi kommer till honom och tar på oss hans ok och lär oss av honom, som har ett milt och ödmjukt hjärta.

Jag tror att vi måste lära oss mer av Jesus och hans sätt att vara. Trots att Jesus har all makt på sin sida, så gick han ändå avsides regelbundet och bad. Och om nu Jesus behövde det, varför skulle då inte vi behöva det? Vi behöver vila, till kropp och själ och det får vi när vi kommer till Jesus och tar oss tid med honom.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016