Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

Joh 7:37b-38a

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Tänk dig att du är ute och vandrar i skogen eller uppe i fjällen. Du går på en lite större stig, en vandringsled. Du har gått ganska långt och det är varmt. Vattenflaskan du hade med dig är tom sen länge och krafterna håller på att tryta. Och så, där du går, får du plötsligt syn på en liten skylt där det står "Kallkälla 100 meter".

Hur tror du att du skulle känna dig då?

I det läget skulle jag bli alldeles överlycklig. Jag skulle skynda mig fram till kallkällan, böja mig ner, kupa handen och dricka mig otörstig. Aaaah!! Man känner riktigt hur det kalla, friska vattnet strömmar nerför strupen och ner i magen och man känner hur livet återvänder. Vattnet är livsviktigt, utan vatten överlever man inte.

Så här kan det ju vara i livet också. Jag går ofta omkring och är törstig, inte bara efter vatten, utan efter nåt mer i livet, nåt fräscht och nåt som gör mitt liv och min tro mer levande.

Jesus säger så här i dagens Guldkorn ur Bibeln: "Är någon törstig, så kom till mig och drick. Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten" (Joh 7:37b-38a). Sen står det preciserat att det är den Helige Ande han pratar om.

Den helige Ande betyder otroligt mycket för mig och min tro. Han beskrivs i Bibeln som Hjälparen och Livgivaren, den som hjälper oss i vår tro och ger vår tro liv. Det är Anden som förnyar. Ja, den beskrivning som Jesus ger att det ska "flyta strömmar av levande vatten" är väldigt träffande. Den Helige Andes uppgift är att påminna oss om allt som Jesus har gjort för oss, påminna oss om
- att vi är förlåtna genom Jesu död på korset
- att vi har tagit emot det nya livet i vårt dop
- att vi får leva det nya livet genom Jesu uppståndelse
- att Jesus är med oss alla dagar till tidens slut.
- att Jesus hör oss när vi ber och ser våra behov och vår längtan
- att Jesus älskar oss

och mycket, mycket mer…

Den helige Ande vill alltså stärka vår tro och förnya den, både vi som enskilda kristna och vi som församling. Han finns till för att bygga upp församlingen och hålla den levande. Och då finns det som man brukar kalla "Andens gåvor" (som ni kanske hört talas om). Det handlar t ex om profetians gåva, helandets gåva, tungotal, gåvan att kunna tyda tungotal, etc.

Allt det här är nåt vi pratar alltför lite om i våra sammanhang. Frikyrkorna är mycket bättre på sånt, men det är ingen tvekan om att den Helige Ande finns hos oss också och att vi behöver mer av den Helige Ande och Andens gåvor hos oss.

Ibland kan vi uppleva honom som en porlande bäck när vi ber i vår ensamhet. Ibland kan han vara som en mäktigt, forsande flod på härliga möten. Men det spelar ingen roll hur Anden kommer till oss. Det viktiga är att han kommer och att vi tillåter honom att släcka vår törst med det levande vattnet från den friska källan. Vår tro och vårt kristna liv behöver alltså inte vara torrt och visset. Vi får be: "Kom, Helige Ande, fyll mig. Släck min törst".

Jesus sa: "Är någon törstig, så kom till mig och drick. Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten" (Joh 7:37b-38a)

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016