Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

Joh 3:16

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Jag har tänkt att jag på en del andakter framöver ska utgå från ett känt bibelord. Bibeln är ju inte alltid så lätt att förstå. Det är svårt att veta var man ska börja läsa. Men när man ger sig tid att i lugn och ro läsa kommer man att upptäcka att det finns många guldkorn som talar till en på ett speciellt sätt.

Det är såna guldkorn jag tänkte prata lite kring på andakterna framöver. Ni kommer att få en liten lapp sen där det står detta bibelord. Samla på dem, stryk sen gärna under det i era biblar hemma och fundera gärna på det nån gång då och då.

Idag blir det det kanske mest kända: Joh 3:16. Vet nån vad den versen brukar kallas? "Lilla Bibeln". Varför? Jo, för att den bibelversen sammanfattar hela Bibelns budskap. Den låter så här: "Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv".

Vad säger den här versen egentligen? Den pratar om fyra saker som alltså är Bibelns huvudbudskap:

1. Guds kärlek
Gud älskar världen och oss människor så otroligt mycket. Han tycker i och för sig inte om allt som händer, men han har inte lämnat oss i sticket. Gud vill ha gemenskap med oss, men för att det skulle vara möjligt blev han själv människa och kom till jorden som Jesus Kristus.

2. Jesus kom till världen
Jesu uppdrag var att upprätta gemenskapen med Gud. Hans födelse, död och uppståndelse är förutsättningen för alltihop. Jesus visar oss den rätta vägen, ja, han sa till och med att han är den rätta vägen, vägen som leder till Fadern. (Joh 14:6)

3. Den som tror på honom ska inte gå under
Det finns många vägar som leder oss människor fel. Tyvärr är det alltför många som går på dessa vägar som leder till undergång. Men Jesus visar på en annan väg, en väg som ibland kan vara svår att gå på, men som å andra sidan leder oss rätt. Att vara kristen är att tro och lita på att Jesus är den som Gud sände för att rädda oss. Det är därför vi följer honom på vägen bort från undergången.

4. Den som tror på honom ska ha evigt liv
Den väg som Jesus öppnat för oss leder till livet, till det eviga livet i himlen. Det kan vara bra att komma ihåg när livet ibland kan kännas tomt och meningslöst - det kommer nåt bättre sen. Det är också bra att komma ihåg när livet är alldeles underbart. Vi ska ta vara på livet, men samtidigt veta att det kommer att bli ännu mycket härligare i himlen.

Det här bibelordet tycker jag är så bra, för det ger mig hopp och trygghet. Jag vet att Gud älskar mig så mycket, så han sände Jesus till världen för att rädda mig från undergång och i stället ge mig det eviga livet.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016