Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

Joh 14:27

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Vet ni vad som är det kanske största hotet mot vår hälsa är idag? Jo, det är stress. Jag tror att vi alla är drabbade, mer eller mindre. Vi har så mycket att göra, saker vi måste göra, saker vi vill göra och saker vi borde göra. När allt detta blandas blir det lätt kaos. Det kanske går bra ett tag, men ingen mår bra i längden av stress.

Nu ska jag visa för er tre av de saker som bidrar till stressen:

Vi styrs alla av klockan. Jag är själv en tidsoptimist, tyvärr. Jag tror alltid att jag har mer tid på mig än jag har, vilket innebär att jag ofta måste stressa för att hinna med saker.

Ett av mina viktigaste hjälpmedel i livet är den här, min filofax. Här har jag skrivit upp allt jag har bokat in och planerat, både i arbetet och på fritiden. Utan den skulle det bli kaos och jag skulle inte komma ihåg alla saker jag ska göra. Den är väldigt bra att ha, i stort sett livsviktig för mig, men samtidigt symboliserar den själva stressen i livet, hur fullbokad jag ofta är.

Tredje saken jag vill visa upp är mobiltelefonen. Den tycker jag själv är onödig till största delen. Den tillför ingenting positivt i mitt liv, men många andra är beroende av den. Vi inbillar oss nämligen att vi alltid måste vara nåbara via telefon och SMS. Till den här kategorin hör även e-post, LunarStorm och liknande. Men allt detta innebär att vi ytterst sällan har en lugn stund, där vi kan koppla av och bara vara. Stressen kommer allt närmare inpå oss och det sliter sönder våra liv.

Vad ska vi då göra åt det här? Givetvis ta det lugnare och se till att vi har andningspauser i livet, tid för oss själva.

Men det finns en dimension till som jag tror att vi behöver för att kunna stå emot stressen i livet och det är detta som dagens Guldkorn ur Bibeln handlar om. Det är Jesus som säger: "Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet". (Joh 14:27)

När vi tar en stund tillsammans med Jesus, i stillhet, bön och bibelläsning, då lugnar vi inte bara ner oss själva, utan då får vi också nånting i utbyte. Jesus ger oss frid, frid med oss själva, frid med varann och frid med Gud. Den frid som Jesus ger kan vi inte få nån annanstans.

Ibland kan jag känna att det blir ytterligare ett stressmoment att ta mig tid med Jesus, men - och det är detta som är så fantastiskt skönt - när jag väl sätter mig ner och ber, läser Bibeln eller en andaktsbok, då kommer en våg av frid in i mitt liv. Den frid som Jesus ger mig ersätter all min oro. Jesu frid helar mitt inre och kan också hjälpa mig att prioritera bland det jag vill göra och det jag måste göra. När denna frid finns i mitt hjärta är jag övertygad om att jag, hur stressigt livet än kan vara, ändå mår som bäst.

Så jag vill uppmana dig och utmana dig att testa själv! Det är värt allt!

Jesus säger alltså: "Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet". (Joh 14:27)

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016