Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

Joh 10:27-28

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Har ni bra telefonvett? Nu menar jag inte detta att man ska stänga av mobiltelefonen när man sitter här på andakten, eller på nån föreläsning eller liknande. Nej, jag tänker närmast på att det hör ju till god ton att presentera sig när man ringer till nån. Det bör man ju göra, eller hur?

"Hejsan, jag heter Sven-Bertil Grahn och jag är ungdomspräst i Piteå stadsförsamling. Jag undrar… bla bla bla… " Jag tycker det där är en lite jobbig grej, kanske särskilt för att jag ofta stammar som mest just i de lägena. Men ändå är det bra att presentera sig, eller hur? Telefonvett borde alla lära sig.

Men det finns vissa lägen när jag inte behöver presentera mig. Det är givetvis när jag ringer till hem eller liknande. Varför inte det? Jo, för de känner ju igen min röst. Och när t ex min mamma ringer mig hör jag faktiskt att det är hon redan innan hon har börjat prata. Det är rätt intressant…

I Bibeln talas det på flera ställen om Jesus som den gode herden och vi människor som fåren. Jesus säger så här om sig själv: "När han (den gode herden) har släppt ut sina får går han före dem och fåren följer honom därför att de känner igen hans röst" Joh 10:5.

Fåren följer herden, eftersom de känner igen hans röst och vet att herden vill deras bästa. Herden gör allt för fåren. Han leder dem till de bästa betesmarkerna, ser till att de får vatten och vila och beskyddar dem från vilda djur. Precis sån är Jesus. Han vill leda dig och ta hand om dig, precis som den gode herden tar hand om sina får.

Men problemet är att vi har så svårt för att känna igen hans röst. Det finns ju så många röster idag och den ene skriker högre än den andra: "Kom hit! Gå dit! Det här är rätt väg! Nej, det där är fel väg! Det här är rätt!" Det är inte konstigt att många blir förvirrade i det utbud som finns, väljer fel, eller struntar i alltihop.

Jag vet inte hur det är för dig, men även om vi verkligen vill följa Jesus har vi ofta väldigt svårt för att urskilja hans röst bland alla andra. Men det är en förmåga som vi kan träna upp.

Det bästa sättet att lära känna herdens röst, är att spendera tid med honom. Jesus kan tala till dig när du läser Bibeln och när du ber, när du går i gudstjänsten eller pratar om andliga ting med nån annan kristen. På så sätt lär du känna honom. Men det viktigaste är att du ger honom möjligheten.

Om du inte lär dig att känna igen Jesu röst, kommer du förr eller senare att gå vilse. Det kanske inte är nån fara kan man tänka, men det är faktiskt en fråga om liv och död. Ett bortsprunget får är ett lätt byte för ett rovdjur.

Dagens guldkorn ur Bibeln handlar om den möjlighet vi har som Guds barn, som fåren i den gode herdens fårahjord. Det är ett fantastiskt löfte från Joh 10:27-28 som ger, åtminstone mig, motivation att lära mig att känna igen herdens röst allt bättre. Jesus säger: "Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå under, och ingen skall rycka dem ur min hand".

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016