Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

Joh 15:12-15

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Jag har många bekanta ute i landet. Många har jag träffat på skolor, kurser och utbildningar. Andra har jag mött på läger och i andra sammanhang. En del träffade jag bara under en kort period, andra har jag vuxit upp tillsammans med.

De flesta kanske jag inte har mer än sporadisk kontakt med idag, men de finns ändå där, i minnet och i nostalgiska tankar. Tyvärr tappar man ju kontakten med många. Man växer helt enkelt ifrån varann.

Men några finns ju kvar, de som jag med rätta kan kalla mina nära vänner. Jag kanske inte träffar dessa så ofta heller, åtminstone inte så ofta som jag skulle vilja, men när vi väl träffas är det så härligt att se att man bara tar vid där man slutade förra gången.

En del av mina nära vänner har jag en djup kontakt med. När vi träffas pratar vi om livets innersida, vilket öppnar upp till en djup och värdefull gemenskap. Andra har jag mer en aktivitetsgemenskap med. Vi träffas och gör saker tillsammans, skämtar och håller på. Ja, lite grabbigt så där.

Det är härligt med vänner. Vänskap är en viktig del av livet, nåt som vi borde vårda mer än vi gör.

En annan vänskap vi borde vårda är den som vi har med Jesus. Han betraktar oss nämligen som sina vänner. Han säger i dagens Guldkorn ur Bibeln: "Mitt bud är detta: att ni skall älska varandra så som jag har älskat er. Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner om ni gör vad jag befaller er. Jag kallar er inte längre tjänare, ty en tjänare vet inte vad hans herre gör. Jag kallar er vänner, därför att jag har låtit er veta allt vad jag har hört av min fader." (Joh 15:12-15)

Tänk att ha en vän som Jesus, en vän som alltid har tid när jag behöver hjälp och stöd, en som inte bara vill vara med mig när det inte finns nån häftigare person i närheten, en som aldrig sviker, en som alltid finns där och lyssnar, en som till och med har gett sitt liv för mig. Så mycket värd är jag i hans ögon, så mycket älskar han mig. Jag kan inte annat än älska honom för allt som han gjort och gör för mig. Jesus är min bäste vän, så är det bara!

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016