Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

Jes 43:4a

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Har ni tänkt på så många nedbrytande röster man hör varje dag? Det är röster som får oss att tro att vi inte duger och som får oss att känna oss värdelösa. Vi tror att vi inte är tillräckligt snygga, coola, smarta.

Om vi tar en vanlig dag:
Man vaknar på morgonen och går in på toaletten, kastar en blick i spegeln och möts av ett ansikte som skulle kunna vara hämtad ur en Dalimålning. Åtminstone tycker man det. Men varför tycker man så? Jo, kanske är det för alla dessa röster.

Sen skyndar man sig iväg till skolan och i korridoren märker man snabbt att man måste ha en speciell stil eller attityd för att platsa i gänget. Det är ett hårt grupptryck som det inte alltid är så lätt att stå emot. Under dagen är det matteprov och jag som inte är speciellt duktig i matte. Jag är egentligen ganska rädd för att misslyckas på provet och då får jag dåligt betyg och då blir mina föräldrar sura. Sen är det dags för glosförhör i engelska. Jag hann inte plugga så mycket och jag vet att läraren kommer att bli så sur. Hon hatar mig redan.

Efter skolan går jag hemåt och bredvid vägen ser jag en annonspelare med en fotomodell, och bilden formligen skriker ut: "Så här ska du se ut!!"

När jag är hemma slår jag på TV:n och kollar lite på MTV och ser flera musikvideos där coola hiphoppare omges av mer eller mindre avklädda tjejer. Senare på kvällen tittar jag på nån dokusåpa. Där ser man hur långt en människa egentligen är beredd att gå för att bli kändis, trots att de faktiskt skämmer ut sig totalt och blir förnedrade gång på gång. Men huvudsaken man bli känd så… "Syns du så finns du"…

Under hela dagen har jag dessutom fått en hel del SMS. Det känns rätt bra, för då vet jag i alla fall att folk vet att jag finns. Men vad skulle hända om jag inte fick dessa? Innebär det att jag inte längre duger? Innebär det att jag inte finns då?

Nej, usch! Det är egentligen tragiskt hur många röster vi hör varje dag som trycker ner oss och får oss att tro att vi inte duger.

Men dagens "Guldkorn ur Bibeln" handlar om en annan röst, en röst som jag tycker att vi borde lyssna mer på. Det är Guds röst och han ger oss en annan bild. Gud älskar dig som du är. Han säger: "Du är dyrbar för mig, jag ärar och älskar dig" (Jes 43:4a). Det är fantastiska ord: "Du är dyrbar för mig, jag ärar och älskar dig". Tänk att han som är himlens och jordens Skapare och världens Frälsare älskar mig!!

Guldkornet säger oss alltså tre saker som vi får ta till oss:
1. Du är dyrbar i Guds ögon. Du är som en ädelsten för honom.
2. Gud ärar dig! Han skäms inte för dig. Han vill lyfta dig upp med sina starka armar och visa upp dig för hela världen. Han är så stolt över dig. Han vill att hela världen ska veta att du är hans barn.
3. Gud älskar dig. Visst gör du saker som han inte tycker om, sånt som Bibeln och kyrkan kallar för synd. Men ändå älskar Gud dig. När han säger så är det inte bara tomma ord, utan helt sant. Det har han bevisat genom att ge sitt liv för dig.

Glöm aldrig bort dagens Guldkorn ur Bibeln när Gud säger till dig: "Du är dyrbar för mig, jag ärar och älskar dig"

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016