Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

Jes 40:28-31

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Det hände en märklig grej en gång när jag jobbade i Malå. Det hade varit en rätt intensiv arbetshelg. Jag hade åkt som en tätting mellan olika uppgifter och skulle så avsluta helgen med en gudstjänst i byn Adak som ligger ett par mil från Malå.

När jag svänger upp på vägen som går upp mot kyrkan kände jag hur bilen hackade till. Jag förstod direkt vad det var: Soppatorsk! Jag hade glömt att tanka! Så jag trampade in kopplingen och hade som tur var tillräckligt med fart så att jag rullade upp över backkrönet och kunde sen fortsätta rulla i sakta mak ner mot bensinmacken som låg några hundra meter längre bort. Bilen stannade en meter från pumpen. (Det här kallar jag Guds nåd och omsorg, eftersom jag givetvis lika gärna hade kunnat bli stående mitt inne i skogen).

Den här händelsen lärde mig en viktig sak som är så otroligt lätt att glömma bort, nämligen hur viktigt det är att tanka. Nu talar jag inte om bilen, utan om min inre människa. Om jag hela tiden stressar runt och glömmer bort mina stunder med Gud, så kommer jag förr eller senare att få soppatorsk i livet. Jag behöver tanka. Jag behöver påfyllning från Gud för att kunna leva.

Jag antar att ni känner igen er, eftersom det här är alltför vanligt, både bland unga och gamla. Vi fyller timmarna, dagarna, veckorna, helgerna med en massa aktiviteter, skola, läxor, arbete, träning, vara med kompisar, grupper hit och samlingar dit. Inte för att sånt är fel eller oviktigt, men det är bara det att till slut blir det bara för mycket. Det blir fysisk och psykisk soppatorsk.

Men vi har ju samtidigt möjligheter. Söndagen är ju tänkt att vara en vilodag där vi kan lägga ifrån oss alla "borde, skall och måsten". Det är den dagen som vi har Guds tillåtelse - Ja, han till och med uppmanar oss - att ta det lugnt, att vila och hämta nya krafter. "Tänk på vilodagen så att du helgar den" lyder ju det tredje budet.

Gör det därför till en god vana att varje vecka (inte bara nån gång ibland när du känner för det) ta vara på vilodagens möjligheter till vila och påfyllning, helst vid nån gudstjänst. Det är på så sätt vi orkar med livet, även om vi har fullt upp annars.

Dagens Guldkorn ur Bibeln handlar om precis det här. Det står hos profeten Jesaja: "Herren är en evig Gud, han har skapat hela jorden. Han blir inte trött, han mattas inte. Ingen pejlar djupet av hans vishet. Han ger den trötte kraft, den svage får ny styrka. Unga män kan bli trötta och mattas, ynglingar snava och falla, men de som litar till Herren får ny kraft, de får vingar som örnar. De springer utan att bli trötta, vandrar utan att mattas." (Jes 40:28-31)

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016