Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

Jes 30:15

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


När jag var sju år gammal fick jag och min bror en bilbana i julklapp. Det var nånting som vi verkligen hade önskat oss. Pappa hjälpte oss givetvis att sätta upp banan på rumsgolvet så fort det bara var möjligt och sen körde vi, och körde, och körde, runt, runt, runt i en åtta.

Vi körde så att vi fick ont i tummarna, minns jag. Till slut var vi tvungna att använda båda tummarna för att orka trycka in handreglaget. Men vi var överlyckliga. Min röda bil och brorsans blå fick inte vila många sekunder den kvällen. När vi sen hade gått och lagt oss var det mammas och pappas tur att köra. De måste nog ha kört väldigt mycket de med, för mamma har berättat att när hon lagt sig såg hon en röd och en blå bil köra runt i en åtta framför henne.

Bilbanan var en väldigt lyckad julklapp. Den användes mycket, men till slut, just innan sommaren, pajade brorsans bil. Motorn var helt enkelt utnött. Han har, med hjälp av banans varvräknare, räknat ut att bilen då hade gått 8150 meter. (Typiskt brorsan att räkna ut en sån sak)

Han har berättat för mig att han sen knackade pepparkakor hela sommaren och önskade sig en ny bil. När vi väl kom hem igen till Lycksele, låg det en ny bil på diskmaskinen. Mamma sa: "Javisst ja, den här hade jag köpt före semestern. Varsågod". Brorsan blev lite besviken över att ha slösat bort en massa önskningar på nåt han redan hade, men han hade i alla fall en ny bil att köra med, en bil som kostade 12,50.

Ni har säkert också provat köra bilbana nån gång, eller hur? Det är ju viss finess med det. Man kan inte bara trycka in gasen för fullt och hoppas att den lilla bilen ska hålla sig kvar på banan. Nej, man måste anpassa farten efter hur banan ser ut.

Det kanske inte är det svåraste med en bana som har formen av en åtta, men senare skaffade vi oss en större och mer avancerad bana och då behövde man verkligen använda insidan av skallen för att kunna hantera bilarna. Så fort man drog på lite för mycket så flög de lätt av banan.

Vad vill jag säga med det här? Jo, jag tror att vi måste tänka på samma sätt när det gäller våra liv och allt det vi gör. Ingen av oss klarar av att hålla sig på banan om vi drar på för fullt hela tiden. Nej, vi måste anpassa oss till hur banan ser ut. Givetvis finns perioder när vi både kan och ska dra på, när situationen så kräver, men vid andra tider måste vi sakta farten och se till att vi får den vila och återhämtning som vi behöver.

Dagens Guldkorn ur Bibeln understryker det här och visar oss dessutom var den nödvändiga vilan och återhämtningen finns att hämta. Det är från Jesaja 30:15: "Så sade Herren Gud, Israels Helige: Vänd om och var stilla, då kan ni räddas, genom lugn och tillit vinner ni styrka."

Det är på så sätt, genom att vända om till Gud, genom att vara stilla inför honom och förtrösta på honom, som vi kan räddas och få den vila, återhämtning och nya styrka som vi behöver för våra liv och allt det vi gör.      

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016