Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

Fil 1:9-11

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Hur många av er brukar skriva inköpslista när ni går för att handla?

Hur många av er brukar glömma den hemma?

Sån är jag, åtminstone var jag det förr, men vad blir följden? Jo, när jag kommer till affären så irrar jag runt där en bra stund. Jag plockar lite av varje i vagnen, stannar upp ofta och funderar vad det var som egentligen stod på lappen. När jag kommer på nåt som kanske stod där finns det givetvis i andra hörnet av affären så jag måste kryssa mellan hyllorna igen.

När jag sen kommer hem och kollar på listan märker jag att nog har jag handlat mat och sånt, men inte alls det jag egentligen skulle ha. Dessutom är det så mycket mer än det var tänkt. Inte speciellt bra taktik om man har ett ekonomiskt sinne.

Nej, det smartaste är att jag har en inköpslista, där jag skriver ner det som är viktigt och tar den med mig till affären så att jag minns vad jag behöver och inte gör en massa impulsköp.

Jag tror att vi behöver en inköpslista även för våra liv - annars går det åt så mycket dyrbar tid, ork och pengar på saker som är oväsentligt. Livet är kort och vi måste tänka på vad vi vill fylla våra liv med, vad vi behöver och inte behöver för att leva ett liv värt namnet.

Det handlar inte om att tänka kortsiktigt, för då blir det som impulsköpen, nej, tänk längre: Vad kan höja mitt liv till en högre nivå? Vad kan tillfredsställa mina innersta behov? Vad kan ge mig trygghet? Och framför allt: finns det något som kan ge mig evigt liv?

Tänk en stund och fundera på vad du behöver och verkligen vill ha i ditt liv.

 

 

 

 

Tänk dig att du skriver upp det på din inköpslista.

 

 

 

 

På min lista står det lite olika saker. Vissa kanske tycker det är banala saker, men för mig känns det viktigt. Men det viktigaste har jag skrivit med stora röda bokstäver så att jag inte glömmer det: Jag behöver mer tid med Gud. Den nära relationen med Gud är både god och nyttig. Jag behöver oftare komma inför honom i bön och bibelläsning. Om jag fortsätter att glömma bort och försumma det så kommer jag snart att förtvina inombords.

Jag har till och med skrivit att jag ska köpa storpack med en gång, för det är extrapris. Ja, det är till och med gratis. Gud finns för oss hela tiden, beredd... Det enda som kostar är min tid och att jag antagligen måste försaka andra saker, men vad är egentligen viktigast för mig?

Dagens guldkorn handlar om det här. Paulus skriver till folket i Filippi: ”Min bön är att er kärlek ständigt ska växa och bli rik på insikt och urskillning, så att ni kan avgöra vad som är väsentligt och stå rena och skuldfria på Kristi dag, fyllda med den rättfärdighet som är frukten av Jesu Kristi verk, Gud till ära och pris”. (Fil 1:9-11)

Kärnan i detta guldkorn är alltså en bön om att vi ska få insikt och urskiljning så att vi kan avgöra vad som är väsentligt.

(Ta gärna en paus nu, mitt i surfningen, och gå med din inköpslista till Jesus Livs. Ta en liten stund i bön.)

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016