Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

Ef 1:17-20

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


I en låda hemma ligger mina första glasögon. Visserligen finns bara ena skalmen kvar, men ändå är det här de första glasögon jag fick och det var strax innan jag fyllde två år. Man kan tycka att det är grymt att ett litet barn ska behöva ha glasögon, men samtidigt är det tur att det finns hjälp att få, eftersom det ju hjälpte mig att kunna se. Sen dess har jag fått byta glasögon ofta, antingen har synen ändrats eller också var det nån fotboll som träffade lite fel.

Jag tror att många människor behöver glasögon, och det säger jag inte för att jag skulle vara sponsrad av Synsam, nej, jag tror att hela mänskligheten håller på att bli blinda, eller kanske redan är det. Nu pratar jag inte om den vanliga synen, utan om den andliga dimensionen i tillvaron. Många människor upplever en stor brist i sina liv, de märker att nånting saknas, men samtidigt kan de inte se vad det är. Många söker därför på olika håll och kanter. Det kan vara ett sökande i droger, sex och annat, eller också blir de apatiska.

Jag kan konstatera att det är Jesus de söker och behöver, men det är lätt för mig att säga eftersom jag har haft förmånen att få upptäcka vem Jesus är, att han är det som ger glädje, frid, trygghet, befrielse, hopp om evigt liv i himlen och så vidare. Men jag tror att mänskligheten skulle behöva göra en syntest för att kunna åtgärda sitt synfel:

Tänk dig att vi står framför en sån här tavla som optikerna brukar ha när de gör ett syntest. Ni vet en sån här där det står olika bokstäver i allt mindre och mindre stil.

  • Alla människor kan läsa den översta raden, det är den som syns tydligast: Ondskan i världen - och av det drar många slutsatsen att Gud inte finns, för skulle han finnas skulle det inte se ut som det gör.

  • Lite längre ner, med lite mindre stil står det: Okej, Gud har funnits men han har dragit sig tillbaka från sin skapelse, bryr sig inte. Vi får klara oss själva.

  • Nu får många svårt att se vad det står i fortsättningen: Det står att: Jesus har funnits som människa, men han var inte mer än en människa som gjorde gott.

  • Ännu lite längre ner står det: Okej, Jesus var Guds son och han dog på korset, men det betyder ingenting för mig idag. Det finns så mycket roligare saker att få ut av livet. Jag vill klara mig själv, åtminstone tills jag blir gammal.

  • Allt det här är så fel, en missuppfattning, ett synfel. Människor kanske kan se så här långt i syntestet, men de behöver definitivt glasögon för att se det som står på nedersta raden. Längst ner står det: Jesus lever. Han vill göra allting nytt. Han vill ge dig ett liv som är helt och rent och han vill leda dig genom livet hem till himlen eftersom han älskar dig så mycket.

Om du märker efter denna enkla syntest att du har fel på din syn, då vill jag uppmana dig att skaffa glasögon. Be att Gud hjälper dig att upptäcka honom så att du får synen tillbaka. Då ska du märka att tillvaron är ganska annorlunda än du trott tidigare och perspektiven har vidgats och möjligheterna öppnats för dig.

Dagens Guldkorn ur Bibeln är kanske lite längre än vanligt, men det handlar om precis det här: att kunna se vad vi har i Jesus. Det står i Efesierbrevet 1:17-20: "Jag ber att vår herre Jesu Kristi Gud, härlighetens fader, skall ge er en vishetens och uppenbarelsens ande som låter er få kunskap om honom. Må han ge ert inre öga ljus, så att ni kan se vilket hopp han har kallat oss till, vilket rikt och härligt arv han ger oss bland de heliga, hur väldig hans styrka är för oss som tror - samma oerhörda kraft som han med sin makt lät verka i Kristus när han uppväckte honom från de döda och satte honom på sin högra sida i himlen".

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016