Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

2 Tim 1:7

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Ibland har jag lätt för att tappa modet. Då känner jag mig så liten och kraftlös. Vad löns det att fortsätta vara präst? Det är bara en massa saker jag förväntas göra och ställa upp på. Och hela tiden ska jag prestera saker, ge ut för att andra ska få växa. Det jag gör blir inte så bra som jag skulle vilja. Andra gör det så mycket bättre. Givetvis handlar det om att jag kanske har för höga krav på mig själv, men samtidigt tycker jag att man ska ha höga ambitioner med sitt jobb.

Du kanske känner igen dig, på nåt sätt?

Dagens Guldkorn ur Bibeln hjälper oss att rikta blicken från oss själva och våra egna svagheter mot Gud som står vid vår sida, även när det känns motigt och hopplöst.

Det är Paulus som skriver till Timotheos, som var en ung församlingsledare i staden Efesos. Timotheos var troligen blyg och tillbakadragen, men Paulus hade upptäckt vilka kvalitéer som fanns i honom. Därför skriver han ett par brev till honom för att uppmuntra honom och ge honom råd och stöd.

Så här skriver Paulus: "Gud har inte gett oss modlöshetens ande utan kraftens, kärlekens och självbesinningens." (2 Tim 1:7)

Vi behöver alltså inte tappa modet. Tänk på vem Gud är och vad han kan ge dig. Gud är med oss och vill ge oss kraft, kärlek och självbesinning. Vad innebär det då?

Kraft och kärlek, förstår ni nog alla vad det handlar om, att han ger dig den kraft du behöver för att klara av saker och att växa med uppgiften och att Gud, även om du tycker att du har misslyckats, ändå älskar dig. Men vad betyder då självbesinning? Jo, det handlar om att inse vem man är, både att man har sina begränsningar, att vi är beroende av Guds kraft, men också att vi alla har stora inneboende kvalitéer och möjligheter.

Jag var förra veckan på en jättebra kurs på Graninge stiftsgård i Stockholm. Kursen handlade om konfirmander med särskilda behov. Bland många bra föreläsningar fanns en helt underbar kille vid namn David Lega. Han är handikappad sen födseln, helt förlamad i armarna och har bara 30 procents kraft i benen. Han sitter i rullstol och trampar sig fram med hjälp av fötterna. Man kunde tro att han skulle ha gett upp redan från början, att det inte skulle vara lönt att ens försöka. Men trots sitt handikapp har han ändå slagit 14 världsrekord i simning och har tagit många OS- och VM-medaljer.

Det jag tog till mig från hans underhållande föreläsning - han var hur rolig som helst - var att det handlar om att tänja gränserna och att aldrig jämföra sig med nån annan än en själv. Då kommer man alltid att vara en vinnare.

Jag tror det är precis det som livet handlar om, att tänja gränserna och därigenom vara en vinnare.

"Gud har inte gett oss modlöshetens ande utan kraftens, kärlekens och självbesinningens".     

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016