Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

2 Kor 6:1-2

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Visste ni att en plastburk kan predika för oss? Det hände i alla fall mig för några år sen. Det var så att vi skulle avfrosta frysen hemma och plockade då givetvis först ut de frysta matvarorna. Bland allt som var där fanns även tre burkar, tre lådor med mat som jag hade fått några tidigare av min mamma. När jag var ungkarl hände det nämligen ibland att jag fick med mig nån portion hem till Malå, där jag bodde då.

När vi nu avfrostade frysen var jag tvungen att kasta innehållet som fanns i dessa plastlådor. Gissa om jag harmade detta. Det var ju fin mat, älgkött i nån och skinkstek med sås i en annan, ett par köttskivor per låda, inte snålt, tvärtom. De var tillagade och skänkta av kärlek och omsorg, men jag hade inte tagit vara på detta. Gissa om jag skäms.

Jag vet hur jag hade resonerat. Det var inte att jag inte hade uppskattat maten, men jag hade tänkt spara det till nåt festligare tillfälle. Men jag väntade för länge. Till slut hade maten blivit för gammal och jag var tvungen att slänga den. (Den enda nytta jag fick av den var ett hyfsat andaktsuppslag).

Jag har tänkt vidare på den här händelsen. Är det inte så här det är: Vi får så många gåvor av Gud, men vi tar alltför sällan vara på dem. Inte för att vi har så mycket emot Guds välsignelser, men vi kanske tänker som jag tänkte: jag sparar det till ett festligare tillfälle.

Jag tror att Gud hela tiden vill ge oss goda gåvor, främst av andligt slag, men även materiellt. När Gud ger är det inte snålt, utan överflödande, men det är samtidigt en färskvara. Det är nu i denna stund som Gud vill välsigna dig. Antagligen kommer han att göra det i morgon också, men det kan vi inte vara helt säkra på. Vi kanske inte vaknar upp i morgon.

Tänk om vi varje dag erbjuds den frid som vi saknar, men att vi inte tar emot den. Tänk om vi inte tar vara på stunderna med Jesus, han som kan och vill ge oss den frid som inte nån annan kan ge. Och värst av allt: tänk om vi inte tar vara på det eviga livets gåva, frälsningen, möjligheten att komma till himlen.

Paulus stryker under det här i det som är dagens Guldkorn ur Bibeln:
"Som Guds medhjälpare uppmanar jag er också att inte kasta bort den nåd ni tar emot från Gud. Han säger ju: Jag bönhörde dig när stunden var inne, jag hjälpte dig på frälsningens dag. Nu är den rätta stunden, nu är frälsningens dag." (2 Kor 6:1-2)

Gud vill ha gemenskap med oss. Han har lovat att möta oss när vi samlas i hans namn, när vi ber och läser Bibeln. Han vill välsigna oss och våra liv. Han vill ge oss del i himlens gåvor redan nu, så låt oss ta vara på dessa gåvor och den möjlighet vi har och inte tänka att vi sparar det i frysen till ett festligare tillfälle.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016