Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

1 Tim 2:4

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Har ni några förebilder?

Jag tror att vi alla har mött människor som har betytt och betyder väldigt mycket för oss, personer som kanske säger kloka saker, eller som lever ett sånt liv som gör att de helt enkelt blir förebilder för oss.

En sån person för mig är min morfar. Han levde hela sitt liv i byn Granbergsträsk utanför Jörn. Han var bonde och jobbade skogen, precis som många andra gjorde på den tiden. Han var en rakryggad man som hade värme och humor och som visade omsorg om andra. Morfar hade också ett djup som har fascinerat mig många gånger.

Under den sista delen av sitt 98-åriga liv filosoferade han mycket kring himlen och livet efter detta. Jag tänkte dela med mig av några av dessa funderingar. Morfar konstaterade bland annat: "Det ska ändå bli spännande att komma till himlen."

På frågan om hur han trodde det skulle bli när han en dag kommer till himlen svarade han: "Då kommer jag att mötas av en massa människor som säger: Har ni sett, här kommer det en ny! Nej, säger Gud, han är inte ny för mig, han har jag känt länge."

Så tror jag också att det är. Gud känner oss var och en, även om vi inte känner honom. Han ser hela vårt liv, från början till slut. Det står till och med att hårstråna på våra huvuden är räknade (Matt 10:30). Och framför allt: När Gud ser på oss är det med en sån enormt djup kärlek. Morfar sa i det sammanhanget "Jag har det förtroendet för Gud att han som har satt mig till världen ska också ta mig härifrån".

Guds vilja och största längtan är ju den eviga gemenskapen med oss var och en. Han har förberett allt för oss genom att själv bli människa, genom att dö och uppstå. Vägen till himlen är öppen, men det är vårt eget val om vi vill ta det lilla steg som krävs. Det är vi själva som måste ta emot gåvan. Det handlar om att bestämma sig och lämna sitt liv i Guds händer, att helt enkelt vara beredd.

Morfar sa så här: "Jag har alltid bett Gud att jag ska vara redo när jag ska härifrån." Så enkelt är det. Gud hör vår enkla bön, ser våra hjärtan, vår längtan och vår vilja, även om det trängs mitt bland alla våra frågor och tvivel.

När vi har bett den bönen handlar det sen om att lita på att Guds löften håller. Bästa sättet är att tänka som barnen: Står det så, så är det så! Morfar uttryckte det så här: "Det står i Skriften att Gud vill att alla människor ska räddas och komma till insikt om sanningen. Och om nu Gud vill och jag vill, så kan det ju inte vara så svårt. Då ska det ju vara som klart".

Det här är helt genialiskt, så sant, så rätt och så riktigt. Då har man på barnets enkla vis förstått kärnan i det kristna budskapet, klart, enkelt och tydligt. Nåt mer behövs inte. Jag är glad över att min morfar hade upptäckt det och jag är glad över att han kunde föra det vidare. Jag är glad för den fina förebild han är för mig.

Dagens Guldkorn ur Bibeln säger alltså: [Gud] "vill att alla människor skall räddas och komma till insikt om sanningen" (1 Tim 2:4).

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016