Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

1 Joh 5:20

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Jag betraktar mig inte som speciellt tekniskt kunnig. Det är klart att en del saker förstår jag och klarar av att reparera. Tummen är tack och lov inte riktigt placerad mitt i handen. Men ofta känner jag mig väldigt handfallen när nåt inträffar. Ta datorn till exempel. Jag förstår grunderna och kan använda den rätt bra, men jag är glad så länge den fungerar. Om nåt fallerar och behöver åtgärdas måste jag oftast konsultera min bror, eller nån annan som har mycket större färdigheter på det området än vad jag har.

Självklart borde jag kunna läsa mig till hur man ska göra – jag är ju läskunnig – men instruktionsböcker är ofta så krångliga. Nej, det är nog bara att acceptera att mina talanger ligger på andra områden.

När jag ett par gånger per år gör morgonböner för Piteå Närradio brukar jag tänka på att vi sitter på båda sidor av radioapparaten: jag vid mikrofonen och lyssnarna vid sina mottagare. Men jag måste erkänna att jag inte förstår hur det är möjligt. Jag vet att det handlar om radiovågor och sånt, men vad det riktigt är kommer jag nog aldrig att fatta. Men egentligen spelar det ingen roll. Det viktiga är ju att det fungerar.

Jag tror det är samma sak med vår kristna tro. Vem av oss kan säga att vi förstår exakt hur det hänger ihop? Men ändå märker vi att bönen fungerar, att bibelordet får liv och talar in i vår situation, att vi blir berörda på gudstjänster och i andliga samtal. Vår Gud är en levande Gud och det är därför allt det här är möjligt.

Att vara kristen handlar inte om att förstå hur allt fungerar, utan om att vi känner den levande Guden, att vi har gemenskap med honom.

För mig spelar det ingen roll om jag inte är den mest tekniske mannen på vår jord. Det finns ju alltid andra som kan hjälpa mig med såna saker. Men jag är väldigt glad och stolt över att jag har fått förmånen att upptäcka vem Gud är.

Jag har fått vara med om så pass mycket att jag inte behöver tveka om att Gud finns vid min sida och älskar mig. Den kunskapen, eller vad man nu ska kalla det, är mer värt än allt annat. Ingenting annat kan få mig att känna sån trygghet mitt i livets stormar och sån glädje mitt i den grå vardagen.

Dagens Guldkorn ur Bibeln handlar om det här, att Jesus har kommit till oss, att han har gett oss möjligheten, förståndet att lära känna Gud. Så här står det i 1:a Johannesbrevet 5:20: "Vi vet också att Guds son har kommit och att han har gett oss förstånd så att vi kan känna den Sanne. Vi lever i den Sanne, i hans son Jesus Kristus. Han är den sanne guden och det eviga livet."     

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016