Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

1 Joh 5:11-12

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Jag tänkte berätta om en händelse som inträffade en helg för ett bra tag sen. Vi hade köpt ostbågar hemma. Inte helt fel, om jag får säga det själv. Detsamma tyckte Caroline, min dotter, som då var ungefär två år.

Vi satt och smaskade i oss i TV-soffan – har ni förresten märkt att de har lagt på lite extra smak numera? Hursomhelst. Vi tyckte nog efter ett tag att Caroline hade börjat få tillräckligt mycket. Det finns ju gränser för en liten barnmage (och borde kanske göra det för vuxna också).

Så då sa jag det till henne, att nu får det räcka, nu plockar vi bort påsen – men hon hörde inte alls på, utan tog en till och en till. Då tog jag en näve ostbågar och la på bordet till henne och tog med mig påsen in i köket. Tanken var givetvis att hon skulle vara glad för det hon fått på bordet, men vad händer?

Jo, Caroline blev alldeles otröstlig och följde efter mig till köket, skrek och grät och ville absolut ha hela påsen. Det hjälpte inte att jag försökte förklara och visa på att hon faktiskt hade en rejäl bunt på rumsbordet. Hon var otröstlig.

Jag har tänkt lite på det här och kanske är det så för oss också i livet, att vi har svårt att se det vi faktiskt har. Kanske är det så att du faktiskt har en hel hög ostbågar framför dig…

Dagens "Guldkorn ur Bibeln" anknyter till det här. Det är hämtat från Första Johannesbrevet. Här handlar det inte om ostbågar, utan om livet, det verkliga livet, det eviga livet. Det står: "Gud har gett oss evigt liv, och det livet finns i hans son. Den som har hans son har livet. Den som inte har Guds son har inte livet." (1 Joh 5:11-12)

Här är det raka besked. Den som har Jesus har livet. Den som inte har Jesus har inte livet. Hur kan man säga så? Jo, eftersom Jesus är själva livet. (Han säger själv att han är det i Joh 14:6)

Jesus finns hos oss även idag, eftersom han uppstod och lever. Han har lovat att vara med oss alla dagar till tidens slut (Matt 28:20). Och när vi samlas i hans namn, vilket vi gjort ikväll, så har han lovat att vara mitt ibland oss (Matt 18:20). Han har det verkliga livet i beredskap för oss, ett liv som innehåller alla Guds goda och härliga gåvor, av alla slag. Han liksom lägger upp en hög med ostbågar framför oss och vi får äta.

Vi kanske vill ha hela påsen med en gång, men det kommer vi att få först när vi är i himlen. Men det hindrar inte att det finns mer att få redan här i livet – och jag kan lova dig att när du har ätit upp dina ostbågar så finns det mer i en påse nära dig…

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016