Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

1 Joh 1:9

[Tillbaka till Guldkornens huvudsida]


Vi är just nu inne i en period under året som jag uppskattar väldigt mycket - våren. I och för sig tycker jag ännu bättre om sommaren, men våren pekar ändå framåt mot det som ska komma. Det blir ljusare och varmare, dag för dag, och man anar att sommaren kommer i år också.

Men det finns andra saker som inte känns lika bra med våren. Jag säger bara: "Det som göms i snö kommer upp i tö". Det blir ju så tydligt hur mycket skit som legat dolt under snön. Det är plastpåsar, muggar från Max, kolapapper, tidningar, hundbajs, ölburkar, halvt förmultna lövhögar, en tappad vante, ja, allt möjligt. Och allt detta kommer fram när det täckande snölagret tinar bort.

"Det som göms i snö kommer upp i tö", säger man och det är ju så sant. Och egentligen är det väl så det fungerar i våra egna liv också. Vi stoppar ofta undan saker inom oss, saker som vi inte kan eller vill bearbeta - åtminstone inte just nu. Ibland bär vi på mörka hemligheter och om nån skulle känna till dem skulle vi absolut dö, åtminstone tror vi det.

Detta gäller inte minst det som vi med kyrkans språk brukar kalla för synd. Ordet synd är kommer från tyskans "Sünde", vilket betyder sund, dvs det vatten som skiljer två landremsor åt. Med andra ord: synd är allt det vi säger och gör, eller inte gör, som skiljer oss från Gud, som inte är efter Guds vilja. Den absolut största synden är därför att vi går vår egen väg och inte vill ha med honom att göra.

Hursomhelst: Det är lätt att gömma undan skiten, att tänka att det som inte syns, finns inte. Det är som att ett tjockt lager med snö och is lägger sig över oss och om vi låter det ligga länge kommer själen till slut att bli alldeles stelfrusen och livlös.

Dagens guldkorn handlar om den möjlighet vi har att bli fria syndens köld och få vår i vårt inre. Johannes skriver i sitt första brev: "Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet" (1 Joh 1:9)

Guds högsta önskan är att befria oss från det jobbiga vi bär på och allt som tynger oss. Det vi behöver göra är att vända oss till honom och öppna oss. När vi gör det, när vi lämnar våra liv, inklusive allt skräp som är gömt, i Guds händer, kommer hans kärleks solstrålar att på ett särskilt sätt börja värma det som varit fruset länge. Hjärtats is börjar smälta. Livets vintervila byts ut mot en hoppfull vår och man anar att livet börjar spira igen.

Förr än du anar, kommer ditt liv att blomstra som en sommaräng… och allt börjar med det härliga löfte som är dagens guldkorn. "Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet"

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016