Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Domssöndagen
Högmässa i Backens
kyrka
26 november 2017
Tema: Kristi återkomst
Text: Matt 13:47-50


[Denna predikan är en del i en global mässa och inleds med läsning av evangelietexten.]

Med himmelriket är det också som när man lägger ut ett nät i sjön och får fisk av alla slag i det. 48När det är fullt drar man upp det på stranden och sätter sig ner och samlar den goda fisken i korgar och kastar bort den dåliga. 49Så skall det bli vid världens slut. Änglarna skall gå ut och skilja de onda från de rättfärdiga 50och kasta dem i den brinnande ugnen. Där skall man gråta och skära tänder”.

- Så lyder det heliga evangeliet
-
Lovad vare du Kristus

Predikan

Det kan vara svårt att verkligen från hjärtat säga de här slutorden: ”Så lyder det heliga evangeliet” – ”Lovad vare du Kristus”, för det här är ju allvarliga ord, en allvarlig bild som Jesus målar upp och varnar oss för.

Det är kanske därför vi så sällan pratar om Jesu återkomst idag. Många av er äldre är uppvuxna med skrämmande och svavelosande predikningar. Det är inte alls bra. Man kan aldrig skrämma nån till tro.

Men det är inte heller bra att låtsas som ingenting, för Bibeln – och Jesus själv – är så tydlig på den punkten att jorden kommer att gå under, men att Jesus ska komma tillbaka vid tidens slut. Vi vet inte när. Vi vet bara att vi behöver vara beredda och tillhöra Jesus, vara en av Jesu vänner, ha honom i hjärtat, för de som inte tagit emot Jesus kommer att gå under tillsammans med allt annat som inte hör ihop med honom, dvs allt ont, allt mörker, all död och alla orättvisor.

Men det var ju just därför Jesus kom till världen första gången, med uppdraget att rädda oss. Bibeln uttrycker det så här:

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom.” (Joh 3:16-17)

Det är huvudsyftet med Jesu återkomst och domens dag: den slutliga räddningen och befrielsen. Det är därför det är så synd att vi så sällan pratar om att Jesus ska komma tillbaka. Domens dag är rättvisans dag, upprättelsens dag, befrielsens dag, mötet med Jesus, vår Frälsare.

I dessa dagar pratar vi oftare om det hot vi lever under: krig, terror, svält, naturkatastrofer, miljöhotet och annat ont. Vi förstår att i den här takten kommer allt att sluta i total tragedi.

I dessa dagar sveper #MeToo-vågen fram över världen och innanför skinnet på oss alla. Vi förstår att det inte kan fortsätta så här. Allt förtryck och alla övergrepp måste sluta, här och nu!

I dessa dagar terroriseras vi av konsumtionshysterin. Shop ’til you drop! Köp dig lycklig! Men det fungerar ju inte! Inte blir vi lyckligare av fler ägodelar, inte i längden och inte på djupet. Nej, när vi i dessa dagar översköljs av alla annonser om Black Friday, så får vi påminna oss – ja, vi måste påminna oss om att Domssöndagen mest av allt handlar om Jesus, att han är världens hopp, på alla plan. Det är när vi lämnat Jesus som hopplösheten kommer, förvirringen, tomheten som vi försöker fylla.

Ja, är det inte därför vi gråter och skär tänder, som dagens evangelietext säger? För ett evigt liv utan Jesus är ingenting annat än en Black Friday på riktigt, en svart fredag, en svart helg, en kolsvart framtid. 

Men, som det stod på Svenska Kyrkans i Umeås Facebooksida i fredags: ”Black Friday? Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det”

Precis så är det: Jesus är ljuset som kommit till världen för att rädda oss från mörkret till ljuset, från hopplöshet till ett liv fyllt av mening, från en fällande dom till ett frikännande, från döden till livet.

Jesu död på korset betyder livet för oss. Och när Jesus kommer tillbaka i sin härlighet behöver vi inte vara rädda. Han är ju vår vän. Nej, som Jesus själv säger: ”När allt detta börjar…” – alltså alla tidens tecken, allt som är förutsagt och allt vi själva kan förstå och räkna ut när vi ser allt det mörka: krig, ondska, övergrepp, miljöförstöring och allt det andra – ”När allt detta börjar, så räta på er och lyft era huvuden, ty er befrielse närmar sig.” (Luk 21:28)

Och då kanske vi inser att det är bra att allt ont en dag kommer att falla under domen. Det är då den dåliga fisken kastas bort, som Jesus pratar om. Allt mörker, allt ont, all död, all orättvisa, allt våld och alla nedbrytande krafter kommer att försvinna. Det enda som blir kvar är allt det goda som kommer från Gud: äkta kärlek, värme, vänlighet, hjälpsamhet, trygghet, frid, generositet och mycket, mycket mer av det som ger oss den djupa, bubblande, eviga lyckan. Det kommer du och jag att få ta emot och leva i tillsammans med Jesus – om vi vill det – tillsammans med honom som lovat att komma tillbaka och hämta oss till den stora festen i himlen.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2017