Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Annandag påsk
Gudstjänst i EFS-kyrkan Piteå
25 april 2011
Tema: Möte med den Uppståndne
Text: Joh 20:19-23


Det nya hemmet

När jag läste till präst på Johannelund i Uppsala bodde jag de första åren på elevhemmet, som låg just bredvid, men jag kände väl efterhand att det skulle kännas skönt att ha nåt eget att komma hem till, så då fick jag möjlighet att hyra en av Johannelundslägenheterna på Kantorsgatan.

Jag fick flytta in strax före jul 1989. Min första lägenhet. Ni kan säkert förstå känslan. Jag hade fått hjälp av ett par vänner med själva flytten. Jag hade cyklat till Ica vid Heidenstamstorg för att handla lite mat och kom så tillbaka till lägenheten.

Jag ställde ner kassarna och började leta efter nyckeln. Den fanns inte i byxfickan där den borde vara. Den andra då? Nej, inte där heller. Nyckeln fanns ingenstans. Vilken panik! Vad skulle jag göra? Här har jag just skaffat ny lägenhet och så har jag slarvat bort nyckeln! Vilken katastrof!

Vad skulle jag göra? Jo, ni vet ju hur man gör: man börjar rannsaka sig, man går tillbaka i minnet och letar. Då föddes en misstanke i min lilla hjärna. Kanske hade lägenhetsnyckeln ramlat ur när jag skulle låsa upp cykeln vid affären? Men hur skulle jag kunna hitta den? Det hade ju snöat en del.

Jag cyklade tillbaka till Heidenstamstorg och började leta där jag hade ställt cykeln – och där låg den. Tack, gode Gud!! Jag känner fortfarande tacksamheten. Nu hade jag nyckeln till friheten i min hand och kunde börja mitt nya liv i den nya lägenheten.

Idag ska predikan handla om nycklar.

 

Mötet med den Uppståndne

Tänk om lärjungarna bara hade fått höra ryktet om Jesu uppståndelse, men aldrig hade fått möta honom själv. Kvinnorna hade upptäckt den tomma graven, Petrus och Johannes hade undersökt saken och konstaterat att de hade rätt. Sen hade Maria från Magdala mött Jesus själv, Petrus också. Och Emmausvandrarna hade stormat in och berättat samma sak: att Jesus lever!

Det måste ha varit otroligt omvälvande. Känslor om vartannat: glädje, skepsis, tro och tvivel, gråt och skratt – många frågetecken och utropstecken.

Tänk om det hade stannat där: bara vid rykten och hörsägen? Det hade varit som att få en ny lägenhet, men inte nån nyckel. Så nära, men ändå inte.

Men så plötsligt står Jesus där, mitt ibland dem. Han hälsade dem med frid, precis som han ofta brukade göra. Han visade såren – och de förstår att det är sant, att Jesus lever. Mötet med den uppståndne är nyckeln till den nya lägenheten, så att säga, nyckeln till det nya livet som börjar där. Nyckeln låser upp förståelsen till vem Jesus är:
• Att han är Guds son
• Att han är världens frälsare
• Att allt han sagt stämmer
• Att alla hans löften gäller
• och så vidare!

Mötet med den uppståndne Jesus gör så att alla lösa pusselbitar faller på plats. Ja, eller det kanske de inte gör. Än har inte lärjungarna förstått allt, men mötet med Jesus är ändå nyckeln till det nya livet, nyckeln till fortsättningen. De har nu 40 dagar på sig att leva med den Uppståndne innan det är dags för himmelsfärden. När sen den Helige Ande kommer på Pingstdagen djupnar förståelsen än mer – och de förstår också att Jesus fortfarande är kvar hos dem, i deras hjärtan.

 

Nycklar till att möta den Uppståndne

Allt det här gäller oss också. Jag vet inte hur det är med dig. Kanske har du mött Jesus och lever med honom. Men det kan också vara så att du bara har hört ryktena, hört andra tala om Jesus, men aldrig själv fått möta honom.

Då är din längtan en nyckel för dig. Utan din längtan är det klart svårare att möta Jesus. Visst kan han överraska dig, men din längtan är en nyckel till mötet med den Uppståndne.

En annan nyckel är att aktivt söka honom. Du kommer att hitta honom. Jesus säger ju: ”Be, så skall ni få. Sök, så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas. Ty den som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas.” (Matt 7:7-8). Då kan det ju inte vara så svårt, eller hur?

Här står det också att vi ska be. ”Be, så skall ni få”. Du kan vara säker på att han lystrar till när du säger namnet Jesus! Och tro inte att Jesus är svår att finna. Han längtar ju efter gemenskap med dig. Han står redan på andra sidan dörren och knackar på. Han säger: ”Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig.” (Upp 3:20) Det är hjärtats dörr Jesus pratar om, ditt inre. Det är där som Jesus vill vara, i ditt hjärta.

Ytterligare andra nycklar till att få möta Jesus är att läsa Bibeln, att gå på gudstjänster och att prata med andra kristna. I alla dessa situationer finns människors erfarenheter av deras möten med den Uppståndne och dessa kan hjälpa dig.

Att vi däremot skulle få se Jesus med våra egna ögon är kanske mer tveksamt. Det är några få förunnat. Men som Jesus själv säger till Tomas: ”Du tror därför att du har sett mig. Saliga de som inte har sett men ändå tror.” (Joh 20:29) Man kan definitivt tro utan att ha sett honom.

 

Vad låser nyckeln upp?

Vi har sagt att mötet med den Uppståndne Jesus är nyckeln till det nya livet. Jesus sa ju att han kommit för att vi ska ha ”liv i överflöd” (Joh 10:10)

Jesu uppståndelse betyder att han har besegrat döden. Han säger: ”Var inte rädd. Jag är den förste och den siste och den som lever. Jag var död, och se, jag lever i evigheters evighet, och jag har nycklarna till döden och dödsriket.” (Upp 1:17-18)

Dessa nycklar har Jesus använt till att låsa upp den dörr som varit låst. Döden har alltså ingen makt över oss längre. När vi en dag lämnar jordelivet får vi gå igenom den vidöppna Pärleporten och möta Jesus, ansikte mot ansikte, och sen leva för evigt med honom. Underbart!

Vad ger det mer? Ja, vi kan se vad dagens text säger oss. När Jesus kommer till lärjungarna – och han behöver minsann ingen nyckel – säger han: ”Frid åt er alla. Som Fadern har sänt mig sänder jag er”. Sedan andades han på dem och sade: ”Ta emot helig ande. Om ni förlåter någon hans synder, så är de förlåtna, och om ni binder någon i hans synder, så är han bunden”.

Vi ser här att mötet med Jesus ger oss:
Frid – den frid som inte världen kan ge
Ett uppdrag – uppdraget att sprida evangeliet
Den Helige Ande – som hjälper oss att finna vår tro, att växa och blomma.
Nyckeln till att förlåta och befria andra människor – alltså att i ord och handling sprida försoningen till alla människor, möjligheten att befrias från den synd, skuld och skam som vi alla bär på.

 

Nyckeln till framgång?

Om du letar efter nyckeln till framgång får du nog leta någon annanstans, åtminstone om vi pratar i jordiska termer. Framgången ligger på ett annat plan. Hör bara vad som står i Uppenbarelseboken:

Och skriv till ängeln för församlingen i Filadelfia: Så säger den helige, den sannfärdige, han som har Davids nyckel, han som öppnar så att ingen kan stänga och stänger så att ingen kan öppna. Jag känner dina gärningar. Se, jag har ställt en dörr öppen för dig som ingen kan stänga. Din kraft är ringa, men du har bevarat mitt ord och inte förnekat mitt namn. Se, jag skall låta några komma från Satans synagoga, några som kallar sig judar men inte är det utan ljuger. Se, jag skall få dem att komma och kasta sig för dina fötter, och de skall förstå att jag älskar dig. Du har bevarat ordet om min uthållighet, och därför skall jag bevara dig från prövningens stund, som skall komma över hela världen för att pröva jordens invånare. Jag kommer snart. Håll fast det du har, så att ingen tar ifrån dig segerkransen. Den som segrar skall jag göra till en pelare i min Guds tempel, och han skall aldrig mer lämna det. På honom skall jag skriva min Guds namn och namnet på Guds stad, det nya Jerusalem som kommer ner ur himlen, från min Gud, och mitt nya namn. Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna!” (Upp 3:7-13)

Här ser vi att Jesus, han som håller nyckeln i sin hand, han har sett dig, han känner dina gärningar. Han har öppnat dörren för dig, en dörr som ingen kan stänga. Han älskar dig och ska bevara dig även om du drabbas av prövningar. Och uppmaningen lyder: Håll fast vid det du har, så att ingen tar ifrån dig segerkransen.

Med andra ord: Behåll nyckeln. Du har fått nyckeln till lägenheten, så slarva inte bort den, som jag gjorde i Uppsala. Och har du tappat den, vänd tillbaka till Jesus, som har gett dig den. Han finns där fortfarande, eftersom han fortfarande lever och du får tillbaka nyckeln.

Det är vad det kristna livet ytterst sett handlar om: att möta den Uppståndne och leva tillsammans med honom. Det handlar inte om bara ett möte med den Uppståndne. Det kristna livet handlar om att leva tillsammans med Jesus, tillsammans med honom som dött för mina synder och som genom sin uppståndelse har öppnat vägen till det eviga livet.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016