Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Kristi Förklarings Dag
Malå kyrka
17 juli 1994
Tema: Jesus förhärligad
Text: Matt 17:1-8


Nuförtiden hör man ofta människor prata om att vissa personer har en sån utstrålning, att det är nånting som gör att man fascineras och väldigt lätt dras till den personen, man blir helt enkelt nyfiken på vad som gör att det formligen lyser om honom eller henne.

Men vad beror denna utstrålning på? Ja, det handlar väl ofta om en stor trygghet i sig själv, att det spelar ingen roll vad andra säger och tycker, jag är som jag är och du får ta mig för den jag är. Men jag tror att det också handlar om att personen har en inneboende drivkraft, att det finns nånting man har upplevt, eller kommit fram till, som är livsviktigt för en och som driver en framåt.

Jag är säker på att t ex Jesus hade en väldig utstrålning. Han visste sitt uppdrag, att han var sänd för att rädda världen. Varhelst han kom så flockades människor runt omkring honom och de ville veta mer, ville höra på honom, ville se de under och tecken som följde i hans spår: att blinda kunde se igen, att lama kunde gå och döva höra.

Men ändå tror jag inte ens att lärjungarna, de som följde honom dag som natt, helt och hållet hade insett vem Jesus var. De hade inte sett hela den himmelska härligheten som strålade kring honom.

Men som vi hörde i evangelietexten fick tre av lärjungarna, Petrus, Jakob och Johannes följa med upp på ett högt berg och där fick de se hur Jesus förvandlades inför dem, eller kanske snarare öppnades deras ögon och de insåg vem Jesus var och att han var sänd av Gud: De hörde rösten från himlen som sa: "Detta är min älskade son, han är min utvalde. Lyssna på honom".

Självklart blev detta en livsavgörande upplevelse och jag är säker på att lärjungarna gick därifrån förvandlade, de hade upplevt något som skulle förvandla deras liv. Petrus skriver till exempel i ett av sina brev så här: "Det var inte några skickligt hopdiktade sagor jag byggde på när jag för er förkunnade vår herre Jesu Kristi makt och hans ankomst, utan jag hade med egna ögon sett honom i hans majestät. Ty han mottog ära och härlighet från Gud, sin fader, när en röst kom till honom ur denna majestätiska härlighet: "Detta är min älskade son, honom har jag utvalt". Den rösten hörde jag själv komma från himlen, när jag var med honom på det heliga berget."

Lärjungarnas liv förvandlades när de mötte Jesus, deras liv fick en helt ny mening och det blev genom den helige Ande en inre drivkraft som förde dem ut i världen för att förkunna det glada budskapet. På samma sätt kan ditt liv förvandlas! Du kanske funderat en hel del på vem Jesus egentligen är och vad det är som gör honom så viktig för många människor. Men jag säger dig: du kommer aldrig att få upptäcka det om du inte kommer närmare honom. Du kan aldrig lära känna Jesus om du inte ger honom en rejäl chans. Jesus kan aldrig bli nån speciell person för den människa som inte vill lära känna honom. Men den som vill det kommer att bli överraskad och förvånad: Var det så? Är'e de're gå ut på?!

Många människor vet att Jesus var en bra människa, många kanske till och med anser att han var sänd av Gud och en del anar att Jesus är livsviktig, men det stannar så lätt vid detta. Du måste ta ett steg till för att riktigt upptäcka vad det handlar om. För att ta ett exempel: Det är en sak att veta om att det finns ström i en massa elledningar i ditt hus, men det är en helt annan sak att använda den. Du måste kommer nära Jesus för att upptäcka vem han är och för att själv få del av den kraft han vill ge dig. Du måste stoppa in kontakten i vägguttaget för att elapparaten ska fungera.

Jesus kan förvandlas för dig och få en helt ny betydelse för dig, och ditt liv kan få en ny mening och innehåll om du tar emot honom. Då kan du få möta människor som frågar dig: "Men du, vad har hänt? Det formligen lyser om dig." Då får du berätta vad som hänt, att "jag har upptäckt vem Jesus verkligen är, att han älskar mig, trots mina fel och brister, att han har gjort allt för mig och förvandlat mig och mitt liv. Det är därför jag är så glad och lycklig. Det är klart att motgångar fortfarande kommer ibland, men ytterst sett spelar det ingen roll, för jag har fått nåt som betyder ännu mer, nåt som jag kan leva på och dö på och därför känner jag mig äntligen trygg."

Till dig som redan har upptäckt vem Jesus är säger jag: Det finns mer, det finns hela tiden mer att upptäcka, mer att uppleva, mer att söka efter. Det är här, hos Jesus, som livet finns, låt dig förvandlas hela tiden, lev nära Jesus. låt honom prägla hela ditt liv så att andra människor bara genom att de ser på dig och ditt liv kan se vem Jesus är. När de ser vad han betyder för dig kanske det kan leda dem en bit på vägen. Sök stunderna med Jesus, upplev dem och bevara dem, för din egen skull och för andras. Paulus skriver: "Ni har lärt känna herren Kristus Jesus, lev då i honom, med rot och grund i honom, allt fastare i den tro som ni har undervisats i, och låt er tacksamhet överflöda." (Kol 2:6-7)

Till sist kan jag inte låta bli att läsa ett härligt bibelord från Kolosserbrevet: "Guds härlighets kraft skall på allt sätt ge er styrka att alltid och med glädje vara uthålliga och tålmodiga, och ni skall tacka Fadern, som har gjort er värdiga att få del i det arv som väntar de heliga i ljuset. Han har räddat oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade sons rike och genom Sonen har vi friköpts och fått förlåtelse för våra synder." (Kol 1:11-14)

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016