Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


5:e söndagen i Fastan
Konfirmandgudstjänst i Ålidhemskyrkan
2 april 2014
Tema: Så älskade Gud världen...
Text: Joh 3:16


Gillar ni att se på sport på TV? Det gör gärna jag. Det är både spänning och avkoppling. När man ser på publiken, som står och hejar vid sidan av planen, ser man ofta flaggor i det egna lagets färger och banderoller som hyllar laget. Nån kanske håller upp favoritlagets halsduk så här [Håller upp en Skelleftehalsduk]

Vänta lite… [låtsas anteckna]: Kom ihåg. Ta en neutral halsduk nästa gång.

Man kan också se skyltar av olika slag. Det kanske står [Håll upp en skylt] ”Zlatan är bäst”, eller nåt liknande.

Ibland kan man också se nån i publiken hålla upp en skylt som ser ut så här: [Håller upp en skylt med texten ”Joh 3:16”]

Joh tre sexton? Vad är det egentligen? Ja, en del kanske vet att det handlar om Bibelns viktigaste vers: Johannes tre sexton, det som vi också brukar kalla för ”Lilla Bibeln”. Johannes 3:16 kallas Lilla Bibeln eftersom den sammanfattar hela Bibelns budskap.

Så här lyder den: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv”.

Det här handlar inte så mycket om sport egentligen. Men den här versen visar ändå hur man kan bli en vinnare. I sportvärlden kan ju inte alla vinna. ”The Winner Takes It All” – Det är bara vinnaren som tar hem spelet. Men när det gäller livet, så kan vi alla bli vinnare. Den här versen påminner oss om det.

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv”.

Det är Jesus det handlar om. Det är han som kan göra oss allihop till vinnare. Utan Jesus skulle vi bara leva det här livet och sen skulle allt ta slut i och med döden. Och då skulle man verkligen kunna ifrågasätta vad som är meningen med livet.

Men så ville inte Gud att det skulle vara. Han ville ge oss nåt mer. Han ville ha en relation med oss människor, en riktigt nära gemenskap med dig och mig, som handlar om nåt mer bestående än bara fredagsmys. Det var därför som Gud blev människa och kom till världen som Jesus Kristus. Målet var att besegra motståndarlaget – för att nu använda sporttermer igen – motståndarlaget som har den fruktade förstafemman där ”Djävulen” är center mellan ”Döden” och ”Ondskan” och där ”Själviskheten” och ”Högmodet” är stabila backar. Motståndarlaget är tufft, men Jesus kom som vår Frälsare (en term som ju används både i kyrkan och i sportvärlden för att beskriva den som räddar oss från att förlora). Jesus är Frälsaren som kom för att ordna så att vi inte förlorar livets match och går under. Döden skulle inte få ha sista ordet. På sin höjd ett stolpskott

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv”.

Nej, Jesus offrade sig för laget, hemmalaget, för dig och mig, när han gav sitt liv på korset. Det är vad vi firar under påsken, som ju inte är så långt borta. Det är detta som ger oss segern. Det är på det sättet som motståndarlaget besegrades. När Jesus uppstod igen på tredje dagen, så var segern ett faktum. Sen dess borde vi vara segerrusiga varje söndag i kyrkan – Ja, varje dag, hela veckan lång, för döden och ondskan har ingen slutgiltig makt över oss längre.

Jag skulle därför vilja hålla upp den här skylten [Håller upp en skylt med texten ”Jesus räddar”].

För grejen är den att hade vi inte haft Jesus, skulle vi inte ha haft en chans. Men vi har honom. Vi tillhör honom. Segern är klar och det enda vi behöver göra är att tro på honom, att vilja vara med i det segrande laget tillsammans med Jesus.

Det är vad den kristna tron handlar om och som Johannes 3:16 sammanfattar på ett så bra och kortfattat sätt. Det viktigaste i Bibeln är alltså: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv”.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2017