Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


5:e söndagen i Fastan
Piteå kyrka
10 april 2011
Tema: Försonaren
Text: Joh 3:11-21


Gillar ni att se på sport på TV? Det gör gärna jag. Det är både spänning och avkoppling. När man ser på publiken, som står och hejar vid sidan av planen, ser man ofta flaggor i det egna lagets färger och banderoller som hyllar laget. Nån kanske håller upp favoritlagets halsduk så här [Håller upp en Skelleftehalsduk]

Man kan också se skyltar av olika slag. Det kanske står [Håll upp en skylt] ”Zlatan är bäst”, eller nåt liknande.

Ibland kan man också se nån i publiken hålla upp en skylt som ser ut så här: [Håller upp en skylt med texten ”Joh 3:16”]

Joh tre sexton? Vad är det egentligen? Ja, ni som går i kyrkan ofta vet att det handlar om Bibelns viktigaste vers: Johannes tre sexton, det som vi också brukar kalla för ”Lilla Bibeln”. Johannes 3:16 kallas Lilla Bibeln eftersom den sammanfattar hela Bibelns budskap.

Vi hörde den nyss i texten jag läste. Så här lyder den: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv”.

Det här handlar inte så mycket om sport egentligen. Men den här versen visar ändå hur man kan bli en vinnare. I sportvärlden kan ju inte alla vinna. ”The Winner Takes It All” – Det är bara vinnaren som tar hem spelet. Men när det gäller livet, så kan vi alla bli vinnare. Den här versen påminner oss om det.

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv”.

Det är Jesus det handlar om. Det är han som kan göra oss allihop till vinnare. Utan Jesus skulle vi bara leva det här livet och sen skulle allt ta slut i och med döden. Och då skulle man verkligen kunna ifrågasätta vad som är meningen med livet.

Men så ville inte Gud att det skulle vara. Han ville ge oss nåt mer. Han ville ha en relation med oss människor, en riktigt nära gemenskap med dig och mig, som handlar om nåt mer bestående än bara fredagsmys. Det var därför som Gud blev människa och kom till världen som Jesus Kristus. Målet var att försona världen med sig själv, att besegra motståndarlaget – för att nu använda sporttermer igen – motståndarlaget som har den fruktade förstafemman där ”Djävulen” är center mellan ”Döden” och ”Ondskan” och där ”Själviskheten” och ”Högmodet” är stabila backar. Motståndarlaget är tufft, men Jesus kom som vår Frälsare för att ordna så att vi inte förlorar livets match och går under. Döden skulle inte få ha sista ordet.

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv”.

Nej, Jesus offrade sig för laget, hemmalaget, för dig och mig, när han gav sitt liv på korset. Det är detta som ger oss segern. Det är på det sättet som motståndarlaget besegrades. När Jesus uppstod igen på tredje dagen, så var segern ett faktum. Sen dess borde vi vara segerrusiga varje söndag i kyrkan - Ja, varje dag, hela veckan lång, för döden och ondskan har ingen slutgiltig makt över oss längre.

Jag skulle därför vilja hålla upp den här skylten [Håller upp en skylt med texten ”Jesus räddar”].

För grejen är den att hade vi inte haft Jesus, skulle vi inte ha haft en chans. Men vi har honom. Segern är klar och det enda vi behöver göra är att tro på honom, att lita på att allt han gjort på korset räcker för att försona oss med Gud, så att vi kan ha gemenskap med honom, både här på jorden, och sen i himlen.

Men vad är det då att tro?

Vi hörde i berättelsen från Gamla Testamentet om hur det kom giftormar och bet folket, men Gud uppmanade Mose att sätta upp en kopparorm som ett tecken och de som blivit bitna skulle bara behöva se på kopparormen så skulle de bli friska igen och få leva.

Vi är i samma situation. Vi människor är bitna av ett dödligt gift, men som Jesus säger: ”Liksom Mose hängde upp ormen i öknen, så måste Människosonen upphöjas för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv” (Joh 3:15)

Att tro är alltså att lyfta sin blick och se – inte på kopparormen – utan på Jesus, när han hänger på korset. [Håll upp bilden av ett krucifix]. Han gjorde det för dig och mig, för att vi skulle få leva. Den som ser på Jesus och tror på honom, kommer att bli räddad. Den människan är en vinnare och kommer att få vara med om den stora segerfesten i himlen.

Det är vad Johannes 3:16 vill säga oss och som hela bibeln handlar om. Läs mer själv så kommer du att få upptäcka mycket mer som du har glädje och nytta av i livet. Men viktigast är alltså: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv”.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016