Köket:

[Vem är jag?]

[Mer om mig]

[Ännu mer]

[Barnen]

[Fotoalbum]

[50-årsfirandet]

 

F e m t i o å r s f i r a n d e t

Mitt i livet, bildligt eller bokstavligt?
Här finns några rader och bilder från min femtioårsfirande.

[Femtioårsdagen] [Femtioårsfesten]


I mina ögon har femtioåringar alltid varit lite gamla, åtminstone tills jag sedan några år tillbaka började umgås med några vänner som passerat femtioårsstrecket. De har gett mig hopp och gjort att jag inte oroat mig speciellt mycket för att passera livets höjdpunkt. Nu är jag själv där och kan konstatera att jag inte alls känner mig särskilt gammal.

Jag bestämde mig tidigt för att jag ville fira tillsammans med så många som möjligt av mina vänner och bekanta, vilket gjorde att jag inbjöd tíll Öppet hus i Kyrkcenter ett par dagar efter Dagen L. (L = 50 i romerska siffror)

 

Först några ord om Dagen L

Jag föddes 24 mars 1966 i Arvidsjaur och 18263 dagar senare kom så min femtioårsdag. Den firades i lugn och ro hemmavid, tillsammans med Elias, Ulrika, mamma, pappa och Berry. Alldeles lagom i mitt tycke, även om jag förstås saknade Cory och Broschan och hans familj. Gemenskap, jättefina presenter, god tårta och trevlig middag ute på Pentryt. Mer behövdes inte.

Bild från 50-årsdagen
Glad och nöjd jubilar.
 
Berry, pappa och Elias
 
Pappa
 
Mamma


50-årsfesten

Ett par dagar senare, påsklördag, hade jag hyrt Kyrkcenter för Öppet hus. Mellan kl.13-16 strömmade gästerna in. Även om det var "Öppet hus", så hade jag planerat ett litet program. Det såg ut så här:

13.00 Öppet hus med tårtbuffé och trivsamt mingel
14.15 Grahn Prix - ett quiz om Sven-Bertil
14.30 Stand-up - några tankar kring att fylla 50
15.00 Singstar
16.00 Slut på den offentliga delen
17.00 Middag för de närmaste och långväga gäster.
23.30 Påsknattsmässa i Piteå kyrka

 

Öppet hus

Några minuter innan start, lätt stressad och nervös. Jag hade sen länge planerat att ha svarta finbyxor, en nyinköpt grå skjorta och guldslipsen med anor från 80-talet. Varför? För att jag ville. "It's my party and I dress like I want to"

 Jag hade befarat att det skulle komma en bra bit över hundra gäster, men det stannade på tvåsiffrigt, inte långt från hundra. Det var fullt tillräckligt ändå. Det kom folk från församlingskärnan, EFS, arbetslaget, lite släkt och några vänner från olika sammanhang. Tack alla som kom! Självklart saknade jag några också, men det är inte alltid lätt att kombinera ett femtioårsfirande med påskhelg, med allt vad det innebär. Tack även för alla hälsningar via Facebook, brev, kort, sms, telefon och annat. Bara på Facebook blev det över 500 hälsningar.

Här är några av gästerna. Tyvärr missade vi fotografera en del, t ex mina arbetskamrater.

Maria, Astrid och Michael
 
Harriet, Folke och Karin
 
Ulla, Mats, Lisa och Lars
 
Andreas och Linda med barnen Alice, Astor och AnnaKlara
 
Ingrid, Inger, Åke, Anders, Veronica och Rickard
Anders, Veronica och Rickard
 
Martina, Tomas, Ulla och Sanny
 
Ulla, Sanny och Malte
 
Onny, Ulla, Anders, Berit, Emma och Margaretha
 
Berit, Emma och Margaretha
 
Elisabeth, Leif, Robert och Ingrid
 
Ingrid, Anna, Ruth och Ingrid
 
Mamma och Agnes
 
Fredrik och pappa
 
Kjell och Lena
 
Robert, Leif, Emma, Elisabeth, Margaretha och Berit
framför en hyllningssång på känd ABBA-melodi.
 
Elsa, Roger, Kjell, Lena och Alma
 
Monica, Fanny (dold), Tom och Christina
 
Ola och Ulla
 
Jubilaren och Roland
 
Michael och Kent
 
Elias

 

Tårtbuffé

En viktig del av ett kalas är förstås tårtorna. Det var tårtbuffé där Ulrika, mamma, Berry, Margaretha och Anci hade bidragit med otroligt smarriga tårtor. Här är bilder på några av dem:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Fiskdamm

Det fanns en fiskdamm för alla åldrar. Varför? För att jag ville. "It's my party and I fish if I want to". Fiskarna bestod av påsar med några påskgodisar och några lappar som speglar mig: en skämtteckning, en hälsning från Jesus och ett bibelord.

 

 

För barnen

För barnen fanns en rithörna, biljard, pingis och film på storbildsskärm. Åtminstone det sista var väldigt uppskattat och jag tror de hann igenom Alvin och gänget 1-3.

 
Edvin, Elise och Alma kollar på Alvin och gänget
 
Elsa ritar

 

Grahn Prix

Jag hade förberett en frågesport med tjugo frågor om mig själv. Varför? För att jag ville. "It's my party and I quiz if I want to", Jag anade väl att nån av mina närmaste borde vinna, eftersom de känner mig bäst, men blev ändå lite överraskad över att det blev Ulrika som vann, med bara ett enda fel. Hon fick ett idolkort och en puss för besväret. (Tur det inte var nån annan som vann! ;-) )

Aktivitetsbord med frågorna till Grahn Prix
och lista för Singstar

 

Stand-up

Både när jag fyllde 30 och 40 har jag framfört lite tankar kring att fylla jämnt. Så blev det även detta år. Varför? För att jag ville. "It's my party and I talk if I want to". Du kan läsa det väsentligaste av innehållet här.

 

Singstar

Jag gillar karaoke, men har väldigt sällan hamnat i sammanhang där det funnits möjlighet till det. Därför bestämde jag mig i ett tidigt skede för att ta en programpunkt med Singstar. Varför? För att jag ville. "It's my party and I sing if I want to". Tyvärr strulade det mycket med tekniken, både dagarna innan och vid själva festen. Dessutom var det inte så många som ville sjunga. Fast det gjorde inte så mycket. Jag fick i alla fall sjunga "Eye Of The Tiger" tillsammans med Robert.

 

Presenter

Jag fick många vackra blommor och kort, böcker, choklad, spel, cd-box, renstek, presentkort på mat, böcker och trivseldag, hockeybiljetter, hockeytröja och mycket annat. Tack för allt fint!

En fantastisk present som jag blev jätteglad över.
Och där rök förstås även min gråa skjorta med guldslips.
Varför? För att jag ville.
"It's my party and I change if I want to".
För vad kunde passa bättre än baksidan?
 
Här är en del av presentbordet,
innan det fyllts på så mycket.

 

Middag

Förutom Öppet hus ville jag gärna få bjuda mina närmaste släktingar och vänner, samt tillresande på middag. Jag hade beställt catering från Café Rosenboden i Rosvik. Det var helstekt fläskfilé, grönpepparsås, potatisgratäng, sallad, gelé, inlagd gurka, bröd och smör. Fantastiskt gott. Ett stort tack till Annika som förbarmade sig, trots att det var påskhelg.

 

Trettioen personer kom till middagen. Det blev en mycket trevlig avslutning på mitt 50-årsfirande. Tänk att så många offrade en solig och vacker påsklördag för att komma för att fira mig. Det uppskattar jag mycket.

Efter middagen blev det tal av Roland, sång av Anna och till sist blev jag roastad av en mästerlig Ola. (Tidigare hade några vänner framfört en hyllningssång på känd ABBA-melodi).

Påsknattsmässa

Även om min femtioårsdag och denna fest varit fantastisk och minnesvärd, så finns det annat som är ännu viktigare. Därför hade jag även inbjudit alla till påsknattsmässa i Piteå kyrka kl.23.30. Tyvärr hade orken tagit slut för jubilaren och många andra, men påskens händelser, Jesu död och uppståndelse, finns i hjärtat. Som det stod på ett av korten som följde med i fiskdammen:

 

Tack

Till sist vill jag bara rikta ett varmt tack till alla som på olika sätt uppvaktat mig i samband med min femtioårsdag, alla som offrade en solig och vacker påsklördag för att fira min femtioårsdag. Ett särskilt tack till de som hjälpte mig i köket. Stor kram till Ulrika, mamma, pappa, Berry, Anci och eventuellt några till.

 
Elias, SvBG och Ulrika 

 

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016