Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


Midfastosöndagen eller 4:e söndagen i Fastan
Malå kyrka
17 mars 1996
Tema: Livets bröd
Text: Joh 6:48-59


”Äta bör man annars dör man”.

Det har ni säkert hört va?

Ett av människans största behov är maten. Det är livsviktigt att äta och få i sig näring för att man ska växa, orka och kunna leva. Ibland när man är riktigt hungrig känns det som att man skulle kunna äta hur mycket som helst. Då är det lätt att äta lite för mycket så att det känns i magen och då kan man tänka: ”Nu behöver jag inte äta på flera dagar”. Men ganska snart igen börjar det suga i magen igen och det är dags att fundera på vad man ska äta nästa gång. Man måste ständigt fylla på kroppens depåer för att kunna leva.

”Äta bör man annars dör man” - ”Äta gör man ändå dör man”.

Det är ju ett känt faktum. Även om vi äter och dricker så kommer vi en dag att dö. Till och med de som äter väldigt väldigt sund mat kommer att dö en dag. Maten fyller bara de kroppsliga behoven för ett kort tag. Det finns inga mirakelpiller för att kunna leva för evigt.

Jesus säger: ”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta” (Joh 6:35). ”Sannerligen, jag säger er: om ni inte äter Människosonens kött och dricker hans blod, äger ni inte livet. Den som äter mitt kött och dricker mitt blod har evigt liv, och jag skall låta honom uppstå på den sista dagen” (Joh 6:53-54).

Det är detta som Jesus bokstavligen fick offra för att vi skulle få liv. Jesus fick lida med sin kropp, pryglad, piskad, korsfäst. Hans blod fick flyta. Jesus dog på korset i vårt ställe för att vi skulle få leva. Det är här som vi har vår chans, vår enda chans till evigt liv. Skiljelinjen mellan de andligen levande och döda går här. Som Jesus sa: ”om ni inte äter Människosonens kött och dricker hans blod, äger ni inte livet. Den som äter mitt kött och dricker mitt blod har evigt liv, och jag skall låta honom uppstå på den sista dagen” (Joh 6:53-54)

Vad är det då att äta Jesu kött och dricka hans blod? Jag tror det främst handlar om att vi måste ta emot Jesus i våra hjärtan, att jag säger mitt JA till honom, bjuder in honom i mitt hjärta och låter honom ta sin boning i mig, bli ett med mig, så att han förblir i mig och jag i honom. Den som tar till sig Jesus, äter av livets bröd och dricker av det levande vattnet har han lovat att bevara.

Här vid nattvardsbordet har vi en ypperlig chans att ta emot Jesus på ett konkret sätt, att äta av livets bröd, dricka av det levande vattnet: Jesu kropp och blod. På så sätt är nattvarden bland annat en bekännelsehandling, där vi inför Gud uttrycker att även om jag är som jag är så kommer jag på hans inbjudan och vill gärna vara med, gärna ta emot honom själv. Det gäller även om jag inte förstår det helt och fullt, men vi får ta det enkelt: har Jesus själv instiftat nattvarden och sagt att det är hans egen kropp och blod som vi tar emot och att han därför ska bevara oss, då får vi lita på det, och vara fast förvissade om att vi verkligen tar emot Jesus i form av enkelt vin och bröd. Då har vi tagit emot det liv som aldrig kommer att dö.

Det är därför som nattvarden är en sån festmåltid. Vi får ta emot Jesus på nytt i våra hjärtan, vi får möta vår Frälsare och ta emot liv, glädje, förlåtelse, frid, ny kraft och styrka av honom som har dött och uppstått för vår skull. Vi tar emot och äter livets bröd och dricker det levande vattnet och får höra orden: ”Vi har tagit emot vår Herre Jesus Kristus. Han bevare oss till evigt liv”

Det här är en helt annat sak än att äta vanlig mat, eller att förlita sig på allehanda religioner, filosofier, magiska riter och annat konstigt: Det kommer vi att dö av och det ger ingenting som varar för evigt, men vi får efter Jesu eget ord ta emot honom själv i våra hjärtan och det är detta och inget annat ska bevara oss till det eviga livet. Det är Jesus själv som är det eviga livet. Det mest konkreta sättet att ta emot honom är i nattvarden, i brödet och vinet som är Jesu kropp och blod, livets bröd och det levande vattnet.

”Kristi kropp för dig utgiven. Kristi blod för dig utgjutet”.

Och vi hör Jesu inbjudan: Kom! Det här gäller dig. Nu är rätta stunden för dig att möta mig, vare sig du har gjort det förr, eller gör det för första gången. Kom till mig, till livets källa. Jag som redan har gjort allt för dig vill också att du ska få ta emot det, till uppbyggnad för dig, till ny glädje och framför allt för att du ska bevaras till evigt liv.

Tack älskade Jesus för det!!   

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016