Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


3:e söndagen efter Trettondedagen
Malå kyrka
23 januari 2000
Tema: Jesus skapar tro
Text: Matt 8:5-13


Det finns nåt som heter telefonetikett. Det handlar bland annat om att när man ringer till nån så presenterar man sig. Det försöker jag själv hålla så långt det är möjligt, men det finns undantag. Jag presenterar mig inte när jag ringer till mina närmaste. Varför inte?

Självklart för att jag inte behöver det. De hör direkt att det är jag. De känner igen min röst. Vid några tillfällen har jag försökt lura nån kompis genom att förställa rösten och låtsas vara nån annan, men det har sällan lyckats eftersom det är nåt i min röst, klangen eller nåt, som ändå avslöjar mig. (Eller också är det deras nummerpresentatör)

Temat idag är ”Jesus skapar tro”. Jag tror att Jesus skapar tro främst genom två sätt: genom sina handlingar och genom sina ord.

Förra söndagen handlade det om bröllopet i Kana när Jesus förvandlar vatten till vin. Där s a s presenterade sig Jesus. Jag kan garantera att även om inte alla förstod vem han var så blev alla förundrade och nyfikna. Jesus skapade ett intresse, drog människorna närmare sig, tills hans tid var inne.

Samma sak med övriga underverk. Men vi måste komma ihåg en sak. Jesus gjorde det aldrig för att visa upp sig och bli berömd, utan enbart för att han brydde sig om människorna. Han ville bota människor för att ge dem ett bättre liv. Han förbarmade sig över livsöden och gav dem nytt liv.

Och för varje underverk människorna såg, desto mer kunde de tro på honom som Messias, den smorde, Guds egen son som skulle komma för att rädda världen.

Jesus skapar tro genom sina handlingar.

Jag tror att det är i detta läge som officeren är. Han hade sett vad Jesus kunde göra och visste att Jesus hade makten att göra hans tjänare frisk. ”Säg bara ett ord så blir han frisk”

Har ni tänkt på att det räcker med ett enda ord från Jesus in i vårt hjärta för att våra liv ska bli fullständigt förändrade? Så är det. Officerens tjänare som var förlamad blev botad och frisk.

Tänk bara kvinnan vid som gick från Jesu grav. Hon var övertygad om att han var borta, död och bortrövad. Hon var förtvivlad och när hon mötte Jesus kände hon inte igen honom. Hon förstod inte vem han var förrän han sa: ”Maria”. Ett enda ord räckte för att gråten skulle förvandlas till glädje.

Eller lärjungarna: ta fiskarna Petrus, Andreas, Jakob och Johannes som exempel. En främling kommer förbi och säger: ”Följ mig” och de bara släpper näten, följer Jesus och deras liv blev aldrig desamma igen.

Eller den avskydde Sackaios. Jesus stannade nedanför trädet där tullindrivaren satt och sa: ”Skynda dig ner, Sackaios, idag skall jag gästa i ditt hem”. Bara denna mening räckte för han skulle lämna sitt gamla liv och bli upprättad.

Jesus skapar tro genom sina ord

”Kul för dom”, kanske du tänker, ”Jesus har då aldrig talat till mig”.

Är du så säker på det? Jag har två svar:

Det första gäller dig som redan lever som kristen, kanske varit det under många år: Du hade aldrig kommit till tro om inte Jesus talat in i ditt liv och du hade aldrig kunnat fortsätta vara det om han inte gjorde det.

Det andra svaret gäller dig som kanske inte riktigt tagit ställning än: Jesus har försökt tala med dig många gånger och inte minst i den här gudstjänsten, för att han vill ge dig liv. Han vill ge dig precis samma saker som det vittnas om i Bibeln. Han vill ge dig glädje, frid, kärlek, förlåtelse, upprättelse, hälsa, hopp, trygghet – ett nytt liv som ligger på en helt annan nivå än vi befinner oss i.

Jesus försöker hela tiden tala till oss, men frågan är varför vi inte hör honom? Jag tror det är för att vi inte har lärt känna hans röst.

Vi hör så många ord idag, så många åsikter, så mycket brus och buller från alla möjliga håll. Allt ska gå snabbare och snabbare. Vissa kallar det för ”snuttifiering” Följden blir att vi inte längre kan ta emot det som är kvalité. Vi har tappat bort förmågan att ta emot det enkla. Allt blir som snabbmat. Det är gott ett tag, men till slut blir man fet. Vi behöver kvalité, det som är näringsriktigt. Vi behöver lugn och ro, stillhet. Vi behöver koncentrera oss på det som är viktigt för att så småningom kunna lära oss att verkligen höra.

För mitt i detta bruset finns Jesus och han vill ge dig ett ord in i ditt hjärta, ett ord som förvandlar och ger nya dimensioner av livet. Det är inte säkert vi kan uppfatta honom först. Vi behöver lära känna Jesus för att kunna känna igen hans röst.

Jag brukar säga till konfirmanderna: ”Att bli kristen är att lära känna Jesus. Att vara kristen är att leva med Jesus och lära känna honom mer och mer”.

Enda sättet att lära känna Jesus är att be och läsa Bibeln, genom att umgås med honom, enskilt och i gudstjänsten, och genom att prata med någon som redan känner honom. Så kan vi successivt lära känna Jesus bättre och bättre och öva oss i att känna igen Jesu röst mitt i vardagskaoset. Hur han exakt gör vet jag inte, men du kommer att veta när Jesus talar till dig, för det är nåt helt annat än vad världen ger.

Och när Jesus får möjligheten kommer han att tala vackra, mjuka, underbara, gudomliga ord just till dig. Han kommer att berätta för dig hur mycket han älskar dig och hur han vill rena dig, upprätta dig och ge dig ett nytt underbart liv tillsammans med honom. Han kommer att leda dig på vägen genom livet.

Jesus kommer att tala även till dig, ord som ingen kan motstå, eftersom de förvandlar livet. Han kommer att låta det lilla fröet av tro som finns i ditt inre växa i din takt och du kommer att lära känna honom mer och mer och du kommer att bli förvånad. Jag lovar dig, för det som Jesus ger är något du inte hade anat, eftersom vi inte möter det nån annanstans.

Låt oss ta en liten stund i tystnad, bön och eftertanke.

- - -

Jesus sa: ”Sannerligen, jag säger er: den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv. Han faller inte under domen, utan har övergått från döden till livet.” (Joh 5:24)

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016