Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


3:e söndagen i Fastan
Malå kyrka
2 mars 1997
Tema: Jesus och ondskan
Text: Luk 11:14-26


Många människor säger: ”Varför gör inte Gud nånting åt all ondska som finns i världen”.

Jag tror att alla människor märker av ondskans härjningar och blir illa berörda. Jag blir då det och jag kastar ofta upp den förtvivlade frågan: ”Men Herre, varför gör du ingenting. Varför låter du detta ske?”

Det enda svar jag har kommit fram till är att vi står mitt i en kamp mellan det onda och det goda, en kamp mellan ljus och mörker, mellan Jesus och ondskan och att vi har ett personligt ansvar för vilken av dessa sidor vi väljer. På den plats och i det sammanhang där Gud inte tillåts vara kommer ondskan att få fritt spelrum och det är detta som sker på olika håll i vår värld.

Dagens predikan är uppbyggd på tre liknande ord som jag hoppas ska förklara det här lite närmare.

Det första ordet är INSIKT:

Vi får nämligen aldrig glömma bort att den här kampen på det andliga planet hela tiden pågår. Vi får aldrig bagatellisera den makt som ondskan faktiskt har. Det står i Bibeln att djävulen är världens härskare, att han är vred på allt som Gud har skapat, allt som tillhör Herren. Han gör allt för att sabotera vår relation till honom och det värsta är att han är inte ofarlig. Vi människor kan aldrig i egen kraft besegra honom. Han är alldeles för stark och slug för oss.

Insikten om detta är väldigt viktig, för vi kan göra mycket för att stå emot ondskans krafter.

Den här insikten har nämligen en AVSIKT - Det är det andra ordet.

När vi har insett att det pågår en andlig kamp så manar det oss att vara vaksamma. Vi kan inte bagatellisera och hävda att det inte är nån fara. Då kommer vi att förlora. Kampen är ytterst en strid om våra själar och det är viktigt att vi väljer sida.

När vi kommit till insikt om den pågående kampen och insett att vi i oss själva inte klarar av att stå emot mörkrets makter så manas vi att omvända oss till Jesus. Det är alltså avsikten: att vi söker oss till Jesus, till den ende som har makten att sända djävulen dit han hör hemma. Jesus säger uppmuntrande: ”Djävulen kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att ni skall ha liv, och liv i överflöd." (Joh 10:10)

Då kommer vi till det tredje ordet som är UTSIKT.

Hur är då våra utsikter i kampen? Jo, våra utsikter är mycket goda, för om vi har tagit emot Jesus i våra liv så har vi också tagit emot Segraren och vi blir själva segrare.

Redan innan segern på korset visade Jesus sin makt, t ex i dagens evangelietext när han driver ut demonerna. Men det största beviset på att djävulen är besegrad en gång för alla är att Jesus uppstod på tredje dagen.

Paulus skriver i Filipperbrevet: Jesus gjorde ”sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors. Därför har Gud upphöjt honom över allt annat och gett honom det namn som står över alla andra namn, för att alla knän skall böjas för Jesu namn, i himlen, på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre, Gud fadern till ära.” (Fil 2:8-11)

Jesus säger efter uppståndelsen: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden” (Matt 28:18). Jesus har alltså segrat och har all makt och den som tillhör honom kommer också att segra.

När vi stöter på ondskan, när vi plågas mitt i kampen så får vi ropa det namn som står över alla andra namn: Jesus. Han har lovat att bevara oss. Paulus skriver: ”Herren är trofast, han skall styrka er och skydda er för det onda” (2 Thess 3:3). Lita därför på Jesus. ”Kämpa trons goda kamp” (1 Tim 6:12), ”Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda." (Rom 12:21). Släpp in Jesus i ditt liv. Låt Jesus rensa upp i ditt inre och i ditt förflutna och be om blodets beskydd. Då kommer inte ondskan att ha nån makt över dig, precis som dödsängeln som skulle döda alla förstfödda i Egypten. Han gick förbi de hem som hade påskalammets blod på sina dörrposter.

Det blod som Jesus göt på korset var för din skull och hans död och uppståndelse - hans seger - gäller dig när du tagit emot honom i ditt liv. Då är du en segrare.

Men slappna ändå inte av i kampen. Djävulen kommer att fortsätta sin kamp ända tills Jesus kommit tillbaka. Djävulen vet att hans tid är kort och därför blir han alltmer desperat och kommer att göra allt för att få oss på fall.

Men glöm inte bort att när du är Guds barn står du på segrarens sida. Som vi sjunger i en sång: ”Vi är barn till en segrare som har krossat ondskans makt. Vi är barn till en segrare, allt är Sonen underlagt”.

Dagens predikan handlade alltså om Insikt, Avsikt och Utsikt: Herren vill ge dig insikten om att vi står mitt i en kamp mellan det onda och det goda. Avsikten med insikten är att driva dig till Jesus och att mana dig att vara vaksam. När du tillhör Jesus så är dina utsikter mycket goda, för du tillhör Segraren. Kämpa trons goda kamp. Ge inte upp, utan be om blodets beskydd och du ska segra - i Jesu namn.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016