Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


3:e söndagen i Advent
Gargnäs kyrka
12 december 1993
Tema: Bana väg för Herren
Text: Matt 11:2-11


Johannes Döparen var egentligen en ganska märklig figur. När han höll till vid floden Jordan drev han en omvändelse-förkunnelse av stora mått. "Omvänd er, för himmelriket är nära". Han var en vägröjare för den som skulle komma. När så Jesus kom till floden för att låta sig döpas, då såg Johannes direkt att Jesus var den som skulle komma, Messias. Men nu när han sitter i fängelset, då verkar tvivlet ha börjat göra sig gällande. "Är du den som ska komma, eller ska vi vänta på någon annan?" Plötsligt är inte Johannes så säker längre. Något skakar inom honom och denna scenförändring kan tyckas så märklig.

Men det är ju så vanligt. Även den mest hängivne kristne som vittnar frimodigt kan drabbas av tvivel. Men varför kommer den då?

I Johannes fall tror jag det berodde på att han hade kastats i fängelse. För det första fick han säkert lida och för det andra hade han inte längre nån möjlighet att besöka Jesus personligen och lyssna på hans förkunnelse och se de tecken som han gav. En annan orsak kan vara att Johannes kände sig besviken över att Jesus inte riktigt var som han hade förväntat sig. Han var ingen krigarkung som skulle rensa ur ogräset. Han var i stället en fridens apostel som i stället för att döma människor hade kommit för att rädda dem helt och hållet.

Det kan säkert vi också känna igen oss i. När vi drabbas av lidande av olika slag, kroppsligt eller själsligt, då är det lätt att man upplever Gud som långt borta: Varför ingriper han inte? Vi kan också ha haft stora förväntningar på att när vi blivit Guds barn, då slipper vi automatiskt lidandet och vi får gå på små rosa moln genom livet, men det stämmer ju inte, det vet vi ju. Vi kan också ha haft en längre period när vårt böneliv går på sparlåga och bibelläsningen ligger nere av en eller annan anledning. Ibland blir det ju bara så. Då kan det kännas som om Jesus bor på en annan ort.

Vilka tvivlets orsaker än är för oss, så kan Johannes lära oss mycket. Vi får gå direkt till föremålet för vårt tvivel med vårt undran och funderingar, till Jesus själv.

Vad svarade Jesus Johannes? Jo, han gav inte några teologiska utredningar, han tog inte upp nån diskussion, han förklarade inte. Han hänvisar i stället till sina gärningar: blinda ser, lama går, döva hör, döda står upp. Tvivlet kan nämligen inte lösas med teorier. Jesus förebrår inte heller Johannes för att han tvivlar. Han vet att det uppstår. Han gläder sig i stället åt att Johannes sänt bud efter honom, och han kan se allvaret i frågan och hur Johannes längtar efter ett svar som håller.

Det ligger nämligen en fara i tvivlet och troskriser. Det är så lätt att isolera sig, att inte göra nåt åt sina funderingar. Det finns bara en räddning och det är genom Jesus själv. Sänd bud på honom som du tvivlar på. Se på hans gärningar, allt som han har gjort, både i bibeln och i vår närhet idag. Vi kan fortfarande på uppleva hur Jesus befriar oss, hur hans kraft kan förvandla oss helt och hållet.

Men svaret på om Jesus är den han säger sig vara, det kan bara du själv ge. Att tro är ett ställningstagande. Ingen annan kan svara för dig, inte ens Jesus. Han ger dig bara fakta: Så här är det: Blinda ser, döva hör, lama går och så vidare.

Men hur ska man då finna svaret? Gör som Johannes: Gå till Jesus själv och inte till andra. Lyssna på honom själv, inte på andra. Det bara i Jesu närhet som vi kan finna svaret. Han kanske inte är den du hade väntat dig, men han är den han är. Vi kan inte plocka bitar vi gillar och kasta annat, det är ingen lösning. Nej, han är den han är. Vore han inte det, skulle vi aldrig få något svar.

Jesus tar tvivlet på allvar. Därför vill han inget hellre än att vi ska komma till honom med våra grubblerier. På samma sätt som han gav Johannes konkreta exempel på Guds gärningar, vill han ge oss hjälp när vi är i tvivel, några konkreta exempel som står fast, som är orubbliga.

- Ingen annan än Jesus kan ge verklig förlåtelse.
- Ingen annan än Jesus kan ge fullständigt bönesvar och möta oss när vi söker honom.
- Ingen annan än Jesus kan ge en total rening och en levande, aldrig sinande källa som han gör i dopet.
- Ingen annan än Jesus kan ge oss kraften vi behöver i nattvarden.
- Om vi väntar på någon annan och söker efter någon bättre då får vi leta förgäves.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016