Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


2:a söndagen efter Trettondedagen
Gudstjänst i Backens kyrka
14 januari 2018
Tema: Livets källa
Text: Joh 2:1-11


Tänk om Jesus hade varit med i IOGT eller nån annan nykterhetsrörelse. Då hade han kanske förvandlat vinet till vatten.

Men det hade nog inte varit så populärt, är jag rädd.

Den här texten om bröllopet i Kana har flera djup, dels den faktiska händelsen och dels vad det kan betyda för oss på ett djupare plan. Vi ska försöka gå igenom den på ett enkelt sätt och försöka förstå mer av vem Jesus är.

Först och främst handlar det om ett helt vanligt bröllop i en liten by som hette Kana. Den låg inte så långt från Nasaret, där Jesus hade vuxit upp. På den tiden kunde ett bröllop hålla på i en hel vecka och man hade typ Öppet hus.

Vi kan förstå att det var många bröllopsgäster där. Bland dessa fanns Maria, Jesu mor, och Jesus själv, tillsammans med sina lärjungar. Man nämner ju inte Josef, så antagligen var han redan död vid den här tiden. Det är mycket möjligt att Maria var med bland festfixarna, eftersom hon hade koll på att vinet höll på att ta slut. Antagligen hade inte så många andra märkt det, för det fick ju inte bli skandal.

På bröllopen brukade man inte ”spotta i glasen”, utan vinet var en naturlig del i festen. Det handlade knappast om några suparfester och stora sjöslag, men nog blev de säkert ”glada i hatten” av allt vinet.

Hursomhelst. Det första jag vill ta upp om Jesus är att…

1. Jesus är en av oss

Han fanns med på den här festen, som en av alla gästerna. Jesus delar livet med oss människor, och vill gärna vara med både till vardags och till fest. Han håller sig inte för god för att hålla sig på sin kant. Nej, han var en av gästerna. Han åt och drack och dansade, pratade och skrattade som alla andra.

På samma sätt vill Jesus inte hålla sig borta från ditt liv. Du är viktig för honom och vill gärna vara med dig i alla skeden i ditt liv. Jesus är med, både på ditt livs bröllopsfester och i dina mest ensamma stunder.

Det andra jag vill lyfta fram är att

2. Jesus bryr sig om våra bekymmer

Ja, Jesus bryr sig om oss och vill dela våra bekymmer. När något inträffar, så finns han med och vill hjälpa oss. Han har både kraften och viljan att göra det. Han är aldrig civil. Han har aldrig semester eller en ledig dag. Nej, Jesus finns hos dig och ställer villigt upp när det krisar.

Därmed inte sagt att det sker direkt. När Maria sa till Jesus att vinet höll på att ta slut, så sa han att ”min stund har inte kommit än”. Tiden var inte inne.

Även om Jesus bryr sig om våra bekymmer, så måste vi ibland vänta på bönesvaren, eftersom det inte är läge just då. Ofta kanske vi inte kan förstå varför bönesvaret måste vänta, men vi får vara säkra på att Jesus finns med oss i våra problem, eftersom han vill vårt bästa. När tiden är inne kommer lösningen. När tiden är inne kommer Jesus att visa vem han verkligen är.

Problemet vid bröllopet i Kana var att vinet höll på att ta slut. Jag tror inte vi riktigt kan förstå vilken skandal det skulle ha blivit. Vi kanske kan jämföra det med att vi har bjudit middagsgäster och att maten inte räcker till alla. Det blir så pinsamt – och blir snabbt en snackis på sociala medier.

Men när tiden är inne så visar Jesus vem han är:

3. Jesus gör ett under

Ja, det är ingen tvekan om att Jesus gör ett under. Han sa åt tjänarna att fylla de stora krukorna med vatten. Det handlade om stora mängder: sex stora krukor, cirka 600 liter sammanlagt. Sen uppmanar han dem att ge bröllopsvärden ett smakprov.

När bröllopsvärden smakar, märker han att det är väldigt gott. Här var det minsann ingen blaskig, rumstempererad Coca Cola, som tappat all kolsyra. Nej, det här var riktiga grejor, kunde värden konstatera.

Ja, Jesus gjorde verkligen ett under, ett mirakel. Han visar att han bryr sig och att han har makten över naturen, makten till det omöjliga, makten att förvandla vatten till vin.

Och jag påminns återigen om att Jesus vid ett senare tillfälle, efter sin uppståndelse, säger: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden”. Här vid bröllopet i Kana fick de, så att säga, försmaken – bokstavligen – på vad det handlar om. Och ändå är detta bara ett enkelt exempel.

För Jesus har all makt och kan göra under även idag. Jesus har makten att förvandla människors liv. Hans makt är till och med starkare än dödens makt.

Och det leder oss in på den sista punkten – och det är den viktigaste

Det var ju så här att när bröllopsvärden smakade på det nya vinet blev han rejält förvånad, eftersom de flesta bara brukar ha kvar det sämre vinet mot slutet av bröllopsfesten. Men Jesus är annorlunda.

Det sista jag vill ta upp är att:

4. Jesus sparar det bästa till sist.

Nu handlar det om nåt annat än att det godaste vinet kommer fram vid slutet av bröllopsfesten.

Det handlar om himlen. Det handlar om den plats som Jesus har förberett för oss. Det jordiska livet må vara hur fantastiskt det vill, men i sina bästa stunder är det ändå bara en blek kopia av det som väntar. Jesus sparar det bästa till sist. Det finns så mycket mer som väntar.

Vi kan få en försmak av himlen när vi lever tillsammans med Jesus här på jorden, men en dag kommer vi att få komma till den stora bröllopsfesten i himlen.

Där kommer ingenting att saknas. Där kommer ingenting att ta slut. Där kommer alla att vara lyckliga, jublande glada längst inne i hjärtat.

Det är som psalmen vi ska sjunga om en liten stund:

Som en härlig gudomskälla, rik och mäktig, djup och stor,
är den kärlek, nåd och sanning, som i Jesu hjärta bor:
Han har öppnat pärleporten, så att jag kan komma in.
Genom blodet har han frälst mig och bevarat mig som sin.

Jesus sparar det bästa till sist!

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2018