Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


2:a söndagen i Advent
Högmässa i Backens kyrka
10 december 2017
Tema: Guds rike är nära
Text: Luk 21:25-36


Hur många av er har en adventskalender, eller som det numera brukar kallas ”julkalender”? Jag törs i alla fall säga att alla av oss har erfarenheter av en sån. Vi ska i dagens predikan använda en enkel variant på en adventskalender här framme på PowerPoint för att få lite struktur på dagens tema, som alltså är ”Guds rike är nära”.

Faktum är att vi pratade om ungefär samma sak för två söndagar sen. Texterna handlade både då och nu om när Jesus kommer tillbaka – och vi är ju faktiskt lite närmare idag, fjorton dagar närmare bestämt.

Men vad är en adventskalender till för? Ja, det finns förstås lite olika varianter, men bakom varje lucka finns det oftast någon form av överraskning eller tänkvärd sak – eller nåt gott om det är typ en chokladkalender. Vad vår adventskalender innehåller får vi väl se. Den kan i alla fall hjälpa oss att få struktur på predikan. 12 luckor är det, så ni vet.

Då ska vi öppna första luckan

Lucka 1 – Guds rike är nära.

Det är dagens tema: Guds rike är nära. Vad är Guds rike? Det är Jesus det handlar om. Jesus har sagt att ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden” (Matt 28:18) – och när nu Guds rike är nära, så betyder det att Jesus är nära, med den makt som kan förändra och förvandla våra liv och vår värld. Guds rike är nära, både i tid och i rum, inte långt borta från någon enda av oss. (Apg 17:27)

Lucka 2 – Andra Advent

Att Jesus ska komma tillbaka brukar kallas för ”Andra Advent”. Förväxla aldrig det med att vi idag i hela vårt land firar Andra söndagen i Advent. Det är en annan sak. Adventstiden är en förberedelsetid inför budskapet om att Jesus föds som ett litet barn i Betlehem. Det är starten på Guds hela räddningsaktion.

Att vänta på Jesu återkomst, Jesu andra advent, är i stället att vänta på den fullständiga befrielsen från allt ont, allt mörker, all ondska, död och elände kommer att försvinna, eftersom Jesus då kommer med befrielsen, räddningen, frälsningen. Alla som vill kommer då att få följa Jesus till den plats han har förberett för oss i himlen.

Andra advent – Jesu återkomst – är därför en fantastisk dag. Tyvärr kommer den att föregås av det som finns bakom lucka 3.

Lucka 3 –  Tidens tecken

Det kommer att bli mer krig, mer hungersnöd, mer naturkatastrofer, allt tydligare ondska, ju närmare vi kommer Jesu återkomst. Det är som om mörkrets makter vet att det är slutet för dem.

Mitt i allt detta vill Jesus ge oss tröst, hopp och mod. Därför står det bakom  Lucka 4 – Var inte rädda!

Jesus säger ofta: ”Var inte rädd”. ”Oroa er inte”. ”Jag är med er alla dagar till tidens slut”. Sen säger han i dagens text: ”När allt detta börjar, så räta på er och lyft era huvuden, ty er befrielse närmar sig”.

Lucka 5 – Var beredda!

I dagens text står det ”Var på er vakt”. ”Håll er vakna”. Det är klokt, eftersom vi behöver vara beredda när Jesus kommer tillbaka, så att vi är redo att följa med och inte missar livets största möjlighet.

Lucka 6 – Varför?

Varför ska Jesus komma tillbaka? Jo, det är för att hämta sina barn hem till sig i himlen. Jesus säger: ”Känn ingen oro. Tro på Gud, och tro på mig. [alltså: lita på mig, tro på mig, lita på vad jag säger] I min faders hus finns många rum. Skulle jag annars säga att jag går bort för att bereda plats för er? Och om jag nu går bort och bereder plats för er, så skall jag komma tillbaka och hämta er till mig, för att också ni skall vara där jag är.” (Joh 14:1-3)

Syftet med Jesu återkomst är alltså att Jesus ska hämta oss med sig, hem till sig, hem till himlen, till paradiset, till Guds rike, till den plats som han har förberett för oss, där det inte ska finnas någon ont, ingen smärta, ingen sorg, inga tårar, utan bara friden, godheten, kärleken, glädjen och allt det andra som Guds rike är fyllt av.

Lucka 7 – När?

När ska det ske? Vid tidens slut. Vi vet inte när, men vi vet att det närmar sig. 

Det här med tidens tecken, att vi förstår att det närmar sig, är lite som med en vanlig adventskalender. De bygger upp spänningen inför julen. För varje lucka man öppnar, så förstår man att julen närmar sig. Ju fler luckor som är öppnade, desto närmare jul – såvida man inte tjuvöppnat några. Men det brukar ju inte ni göra, eller hur?

Men det är lite samma grej här, att vi inte vet när Jesus kommer tillbaka, men vi förstår att det närmar sig.

Lucka 8 – Hur?

Hur ska det ske? Det står att ”Människosonen [alltså Jesus] ska komma på ett moln med makt och stor härlighet”. Jag är övertygad om att det blir en härlig dag, som bara är början på en härlig framtid, en underbar evighet.

Lucka 9 – Nu då?

Så vad ska vi göra fram till dess då? Vi förstår att det blir en jobbig tid fram till dess och då behöver vi hjälp – tröst, hopp och mod. Jag vill lyfta fram tre gåvor från Gud som hjälper oss. Det är de tre sista luckorna i vår adventskalender

Lucka 10 – Jesus

För det första Jesus förstås, eftersom han är med oss även idag, även om han är osynlig. Jesus vill bo i vårt hjärta om vi vill det och han har både makten och viljan att hjälpa oss, ända tills den dag vi ser honom med egna ögon vid hans återkomst.

Lucka 11 – Bibeln

Det andra vi behöver inför Jesu återkomst är Bibeln. Vi hörde i episteltexten: ”Alla profetior i skriften står där för att undervisa oss, så att vi genom vår uthållighet och den tröst skriften ger oss kan bevara vårt hopp” (Rom 15:4).

Vi får läsa bibeln och ta till oss alla de löften som Gud gett oss. Dessa ord från Gud kan ge oss uthållighet, tröst och hopp, precis det vi behöver.

Lucka 12 – Nattvarden

Det tredje vi behöver fram tills Jesu återkomst är nattvarden. Här vid nattvardsbordet är Jesus själv närvarande. Han ger sig själv till oss. Måltiden ger oss även tröst och uthållighet inför framtiden. Det är hoppets måltid, eftersom den grundar sig på det som Jesus gjorde för oss på korset, genom sin död och uppståndelse, och den riktar sig mot framtiden, löftet om att vi ska bevaras till evigt liv, där vi får fira den stora nattvarden i himlen.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2017